Z baráže na ME Chorváti i Íri, Česi vyhrali v Čiernej Hore

NETKY.SK • 17 November 2011, 03:19 • 2 min
Z baráže na ME Chorváti i Íri, Česi vyhrali v Čiernej Hore

Z baráže na ME Chorváti i Íri, Česi vyhrali v Čiernej Hore

slovakia

left justify in out

img

Futbalisti Chorvátska a Česka postúpili v utorok z kontinentálnej baráže na finálový turnaj EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine. Chorváti v záhrebskej odvete dosiahli bezgólovú remízu s Tureckom, ktoré minulý týždeň v piatok v Istanbule deklasovali 3:0. Zverenci českého trénera Michala Bílka po domácej výhre 2:0 uhrali v Čiernej Hore víťazstvo 1:0 a opäť postúpili na ME.
V Záhrebe mal ako prvý veľkú šancu hosťujúci Kazim Kazim, v 5. minúte ale trafil z päťky len tyč. Turci sa miestami dostávali do tlaku, ale nedokázali si vypracovať ďalšie dobré príležitosti. V druhom dejstve zachránil v 69. minúte spoluhráčov dobrým zákrokom turecký brankár Bolat. V závere sa už skóre nezmenilo a na ME tak bez veľkých problémov postúpilo Chorvátsko.
V Podgorici síce začali domáci proti Čechom zostra, tlačili sa dopredu, ale hostia ich snahu postupne otupili. Čiernohorci síce mali územnú prevahu, chýbali však čisté šance. V 40. minúte nevyužil najväčšiu Damjanovič, keď si Zverotičovu prihrávku spracoval medzi stopérmi Damjanovič, nebezpečnou strelou z otočky však minul. Aj do druhého dejstva mali domáci výborný nástup, no v 51. minúte trafil bombou Damjanovič brvno po peknej kombinácii s Bečiraja s Vučiničom, keď excelentne reflexívne zasiahol Čech. O pár okamihov spálil ďalšiu čistú šancu kapitán Vučinič, keď osamotený pár krokov od Čechovej brány hlavičkoval nad. O všetkom rozhodla situácia v 81. minúte, keď si Jiráček pekne zasekol loptu medzi obrancami a spečatil postup Čechov. Tí tak nebudú chýbať ani na jednom EURO od rozdelenia spolčného štátu so Slovákmi.
Írske mužstvo talianskeho trénerského barda Giovanniho Trapattoniho dostal v dublinskej Aviva Arene do vedenia v 32. minúte Ward. K nemu sa odrazila lopta po skvelom zákroku hosťujúceho brankára Londaka po hlavičke Doyla a Ward pohodlne dorazil do estónskej siete. Ward nádejne strieľal aj v 54. minúte, udrelo ale na druhej strane. V 57. minúte sa peknou strelou prezentoval Vassiljev a Given bol na jeho projektil prikrátky. Dobré šance mali v ďalšom priebehu aj domáci Doyle a Dunne, nevyužili ich ale a tak mohli trestať hostia. Vunk štipľavo vystrelil k tyčke v 74. minúte, Given sa ale vytiahol výborným zákrokom. Íri napokon s Estónskom remizovali 1:1, po výhre 4:0 v Tallinne však postúpili na prvé ME od roku 1988, posledný veľký turnaj boli pre nich MS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona