: Z Atlantiku vytiahli čiernu skrinku havarovaného Airbusu

NETKY.SK • 2 Máj 2011, 08:00 • 2 min
: Z Atlantiku vytiahli čiernu skrinku havarovaného Airbusu

: Z Atlantiku vytiahli čiernu skrinku havarovaného Airbusu

slovakia

left justify in out

img

Z vôd oceánu vylovili čiernu skrinku so zaznamenanými letovými údajmi z lietadla spoločnosti Air France, ktoré sa pred takmer dvoma rokmi záhadne zrútilo do južnej časti Atlantiku. Oznámili to dnes francúzski predstavitelia.
      Francúzski Úrad pre vyšetrovanie a analýzy nehôd (BEA), ktorý patrí pod ministerstvo dopravy, uviedol, že čiernu skrinku vytiahli z hĺbky približne 4000 metrov.
      Zariadenie je podľa úradu v dobrom stave a to zvyšuje nádeje, že údaje nakoniec objasnia, prečo sa Airbus A330-200 s 228 ľuďmi na palube, vrátane troch slovenských občanov, zrútil do Atlantického oceánu.
      Predstavitelia sa nezmienili o druhej čierne skrinke, veľmi dôležitom zariadení s nahratými hlasmi z pilotnej kabíny.
      Lietadlo spoločnosti Air France odštartovalo z brazílskeho mesta Rio de Janeiro 1. júna 2009 a smerovalo do Paríža, keď náhle vletelo do silnej búrky a zrútilo sa do južnej časti Atlantiku.
      Lietadlo vysielalo automatické správy oznamujúce problémy s elektronickými prístrojmi, ale pilot nevyslal núdzové signály. Lietadlo spadlo do vôd oceánu približne 1500 kilometrov severovýchodne od brazílskeho prístavu Recife.
      Objavenie čiernej skrinky prišlo štyri týždne po tom, čo podmorské roboty počas štvrtej veľkej pátracej operácie našli vrak Airbusu.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona