Z Afganistanu sa dnes vrátilo 115 slovenských vojakov

NETKY.SK • 17 December 2012, 07:48 • 2 min
Z Afganistanu sa dnes vrátilo 115 slovenských vojakov

Z Afganistanu sa dnes vrátilo 115 slovenských vojakov - Politika Po polročnej misii ISAF v Afganistane sa dnes večer vrátilo do vlasti 115 slovenských vojakov. Príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR vykonávali svoju činnosť v rámci strážnej jednotky na letis

slovakia

left justify in out

imgPo polročnej misii ISAF v Afganistane sa dnes večer vrátilo do vlasti 115 slovenských vojakov. Príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR vykonávali svoju činnosť v rámci strážnej jednotky na letisku v Kandaháre. Na letisku ich hneď po príchode vyznamenal medailami za účasť vo vojenskej operácii minister obrany Martin Glváč.

Vojaci, ktorí sa dnes vrátili na Slovensko, vykonávali svoju činnosť v rámci operačného výcvikového a styčného tímu, provinčných rekonštrukčných tímov a v tímoch na likvidáciu nevybuchnutej munície. Pôsobili tiež na veliteľstve HQ ISAF a na veliteľstve slovenského kontingentu Slovcon.

Do vlasti sa tiež vrátili príslušníci multifunkčnej ženijnej roty, ktorá svoju činnosť v Afganistane už ukončila. Rota plnila úlohy mechanického a ručného odmínovania, budovala opevnenia objektov, rekonštruovala letiskové objekty a plochy a stavala aj objekty pre zabezpečenie chodu základne.

Po decembrovej rotácii zostane vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane pod velením pplk. Zoltána Farkasa celkovo 250 príslušníkov OS SR, vrátane štyroch žien. V krajine by sme mali ostať do konca misie, to znamená do roku 2014.

Z bojovej misie na podpornú

Ako ešte v septembri pri ostatnom návrate rotácie našich vojakov z Afganistanu uviedol náčelník generálneho štábu OS SR Peter Vojtek, misia síce končí v roku 2014, ale to ešte neznamená, že spojeneckí vojaci z Afganistanu nadobro odídu. "Misia sa z bojovej mení na podpornú. My tam už dnes máme tímy, ktoré pracujú na tejto podpore. Cvičíme napríklad afganských vojakov a policajtov tak, aby boli schopní viesť zodpovedne vlastnú krajinu," konštatoval.

Slovenská republika sa zapojila do stabilizácie Afganistanu v roku 2002, keď bola v rámci operácie Trvalá sloboda vyslaná do krajiny ženijná 40-členná jednotka, ktorá vykonávala svoje úlohy na letisku Bagram. Neskôr bola vyslaná do ISAF aj 16-člennej odmínovacej jednotky na medzinárodné letisko Kábul (KAIA) a jedného dôstojníka do veliteľstva KAIA. V októbri 2006 boli obe jednotky zlúčené a pod novým názvom multifunkčná ženijná jednotka pôsobili na kábulskom letisku KAIA. O rok neskôr bola táto rota presunutá na nebezpečnejší juh, na letisko do Kandaháru.

V decembri 2008 sa OS SR zapojili do výcviku afganských národných bezpečnostných síl vyslaním inštruktorov do operačného výcvikového a styčného tímu (OMLT) do Tarin Kowt.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies