Z Afganistanu prepravia do USA zajatca, údajne Rusa

NETKY.SK • 24 Október 2014, 08:19 • 2 min
Z Afganistanu prepravia do USA zajatca, údajne Rusa

WASHINGTON - Rusa, ktorý bojoval po boku militantov v Afganistane a skončil v rukách Američanov, prepravia do Spojených štátov, kde sa bude zodpovedať obvineniam z terorizmu, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry pôjde o prvý prípad, čo bude pred súd v Spojených štátov predvedený cudzinec bojujúci v Afganistane. Rusa, známeho pod prezývkou Irek Hamidullan, zajali v roku 2009 a zadržiavajú na leteckej základni Bagram v provincii Parván. Je podozrivý z účasti na útokoch z roku 2009, pri ktorých zahynuli alebo utrpeli zranenia Američania.
      

Agentúra AP uviedla, že ide o veterána sovietskej invázie do Afganistanu, ktorý dezertoval a pripojil sa k hnutiu Taliban. Hovorkyňa americkej Rady pre národnú bezpečnosť Bernadette Meehanová potvrdila, že jeden zo zadržiavaných na základni Bagram bude prepravený do Spojených štátov, kde sa postaví pred súd. Identitu dotyčného však neodhalila.
      

Rozhodnutie o jeho preprave je podľa jej slov založené na bilaterálnej bezpečnostnej dohode medzi USA a Afganistanom, ktorá začne platiť od 1. januára 2015. Podľa dohody Američania už nebudú v Afganistane prevádzkovať väzenské zariadenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies