Youtuber Vasky sa za slová o roxorovej tyči postaví opäť pred sudcu

NETKY.SK • 27 August 2021, 10:38 • 2 min
Youtuber Vasky sa za slová o roxorovej tyči postaví opäť pred sudcu

BRATISLAVA - Rudolf Vasky sa „preslávil“ svojimi kontroverznými videami, v ktorých neraz podnecoval ľudí k nenávistným prejavom.

slovakia

left justify in out

Okresný súd v Banskej Bystrici opätovne vytýčil na 17. septembra hlavné pojednávanie s youtuberom Rudolfom Vaskym. Súd ho pritom už v roku 2019 uznal za vinného z prečinu násilia proti skupine obyvateľov a prečinu podnecovania.

 

Za to mu uložil trest odňatia slobody v trvaní šiestich mesiacov podmienečne odložených na skúšobnú dobu v trvaní jedného roka.

 

Roxorová revolúcia

Dôvodom boli jeho výroky o „roxorovej revolúcii" a útokoch tyčami. Obžalovaný sa však odvolal a Krajský súd v Banskej Bystrici (KS BB) pôvodný verdikt zrušil. Okresný súd tak má vo veci rozhodovať opätovne.

„Môžem potvrdiť, že ide o totožnú vec vedenú voči obvinenému Rudolfovi V., ktorý je obvinený z prečinu násilia proti skupine obyvateľov a prečinu podnecovania," uviedol hovorca KS BB Vladimír Černota.

Youtuber sa ešte v roku 2015 verejne vyjadril, že v rámci „roxorovej revolúcie" bude vytvorený „zoznam ľudí, ktorí budú ubití na smrť roxorovými tyčami".

 

Zákaz súdu porušil 

Zároveň bol koncom roka 2019 obvinený v inom prípade spolu s Martinom Daňom pre opakujúci sa pokračovací prečin výtržníctva spáchaný formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách.

 

Okresný súd Bratislava I ich v tejto súvislosti v decembri 2019 vzal do väzby. Krajský súd v Bratislave oboch v januári 2020 prepustil na slobodu, ale zakázal im zverejňovať videá. Keďže to Vasky nedodržal, v apríli 2020 ho znovu vzali do väzby. Prepustený bol koncom augusta minulého roku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona