Yosemitský park varoval pred hantavírusom ďalších 12.000 návštevníkov

NETKY.SK • 7 September 2012, 07:09 • 2 min
Yosemitský park varoval pred hantavírusom ďalších 12.000 návštevníkov

Yosemitský park varoval pred hantavírusom ďalších 12. 000 návštevníkov - Svet Predstavitelia amerického Yosemitského národného parku rozšírili vo štvrtok varovanie o nebezpečnom hantavíruse na ďalších 12.

slovakia

left justify in out

imgPredstavitelia amerického Yosemitského národného parku rozšírili vo štvrtok varovanie o nebezpečnom hantavíruse na ďalších 12.000 bývalých návštevníkov. Upozornili ich na možné nakazenie smrteľnou chorobou po tom, čo úrady potvrdili ôsmy prípad nákazy muža, ktorý sa infikoval vo vysoko položenej oblasti parku.

Sedem ďalších infikovaných, z ktorých traja zomreli, sa podľa presvedčenia odborníkov nakazilo vírusom prenášaným hlodavcami, keď boli ubytovaní v stanových chatkách s dvojitými stenami v obľúbenom kempe Curry Village v nižšie položenej časti kalifornského parku. Podľa expertov výrobná chyba spôsobila, že sa do stanových chatiek dostali nakazené myši.

Spojené štáty ešte v stredu 5. septembra varovali 39 krajín, že ich občania sa mohli nakaziť smrteľným hantavírusom v Yosemitskom národnom parku a mohlo s ním prísť do kontaktu 2000-2500 cudzincov.

Predchádzajúce varovanie pred hantavírusom, vydané úradmi, bolo adresované 10.000 ľuďom, ktorí boli cez leto ubytovaní v týchto 91 stanových chatkách - ale podľa najnovšej výstrahy sa celkový počet bývalých návštevníkov parku ohrozených hantavírusom zvýšil na možných 22.000.

Hantavírusy sa šíria medzi hlodavcami a môžu nakaziť aj človeka. Zvyčajne napádajú obličky alebo dýchací systém. Patria do skupiny RNA vírusov, kam patrí napríklad aj vírus detskej obrny, kliešťovej encefalitídy či HIV.

Medzi príznakmi hantavírusu sú horúčka, bolesti, závraty či pocity chladu. Symptómy sa môžu prejaviť do šiestich týždňov po kontakte s výkalmi alebo slinami infikovaných hlodavcov. Vírusom sa zvyčajne nakazia len osoby, ktoré sa zdržiavali v uzavretých priestoroch zamorených hlodavcami.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies