Yoko Ono navrhla vlastnú kolekciu šálok a podšálok, inšpirovali ju tragédie

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 11:47 • 2 min
Yoko Ono navrhla vlastnú kolekciu šálok a podšálok, inšpirovali ju tragédie

LOS ANGELES - Umelkyňa a vdova po hudobníkovi Johnovi Lenonovi - Yoko Ono - navrhla vlastnú kolekciu šálok a podšálok na kávu s dátumami a miestami šiestich tragických udalostí. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Medzi tragickými míľnikmi, ktoré sa rozhodla Yoko Ono zvečniť na tzv. espresso šálkach, je aj zhodenie atómovej bomby na japonskú Hirošimu v roku 1945 či zastrelenie jej manžela Johna Lenona o 35 rokov neskôr.

 

Súprava s názvom "Yoko Ono: Opravené šálky - umelecká kolekcia illy" je inšpirovaná špeciálnou japonskou technikou opravy porcelánu kintsugi, pri ktorej sa na prasknutý povrch štetcom nanáša roztavené zlato.

 

Siedma neporušená šálka z unikátnej kolekcie je však bez praskliny a je na nej nápis: "Táto šálka sa nikdy nerozbije, pretože bude pod tvojou ochranou." Podľa AP má tento hrnček zároveň symbolizovať nádej.

Kávové šálky, vyzdobené rukopisom japonskej umelkyne, oficiálne predstavia na blížiacej sa výstave Yoko Ono v newyorskom Múzeu moderného umenia (MoMA).

 

Podobný počin ako Yoko Ono majú už na konte aj iní svetoví umelci vrátane španielskeho režiséra Pedra Almodóvara či škótskeho hudobníka Davida Byrna.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies