Yoko Ono dnes oslavuje osemdesiate narodeniny

NETKY.SK • 18 Február 2013, 14:38 • 2 min
Yoko Ono dnes oslavuje osemdesiate narodeniny

BRATISLAVA – Skladateľka, speváčka, klaviristka, výtvarníčka a spisovateľka Yoko Ono oslávi dnes 80. narodeniny. Pochádza zo zámožnej rodiny, už v detstve získala hudobné vzdelanie. V roku 1951 sa s matkou presťahovala do New Yorku, kde bol otec riaditeľom tokijskej banky.

slovakia

left justify in out

Zaradila sa do spoločnosti avantgardných umelcov, v roku 1956 sa vydala za klaviristu Toshibo Ichiyanagima. Bola členkou výtvarnej skupiny Fluxus, prvú výstavu mala v roku 1961 v newyorskej Agnus Gallery, prvý koncert s elektronickým sprievodom absolvovala v Carnegie Recital Hall, tiež v roku 1961. Jej druhým manželom bol filmový producent Tony Cox. S ním mala dcéru Kyoko, ktorá sa narodila v septembri 1963. Prvýkrát sa stretla s Johnom Lennonom 9. novembra 1966 na svojej výstave v londýnskej Indickej galérii, 20. marca 1969 sa na Gibraltare zobrali. 

Po prvý raz sa po boku Johna Lennona objavila na experimentálnom albume Unfinished Music No.1: Two Virgins, ktorý vyšiel v novembri 1968. Album sa viac ako hudbou samotnou, ktorá bola zmesou rôznych zvukových a melodických efektov, stal známym hlavne vďaka obalu, na ktorom je fotografia nahého Johna a Yoko. Čiastočne zasiahla cenzúra a tak sa platňa predávala v hnedom papierovom vrecúšku. V decembri 1970 vydala prvý album Yoko Ono/Plastis Ono Band. Všetky piesne na ňom zložila Yoko, hudbu nahrali John Lennon (gitary), Ringo Starr (bicie) a Klaus Voormann (basgitara). V marci 1971 vydala druhý štúdiový album pod názvom Fly. Boli na ňom piesne Mrs. Lennon a Don't Worry Kyoko, ktorú venovala dcére. V júni 1972 vydal John album Some Time in New York City, na ktorom si Yoko zaspievala pesničku Sisters O Sisters. Deviateho októbra 1975, presne na 35. Johnove narodeniny, sa im narodil syn Sean Ono Taro Lennon. John si dal prestávku, venoval sa synovi a domácnosti, obchodné záležitosti mala na starosti Yoko. K hudbe sa vrátil v auguste 1980, keď nahral piesne pre album Double Fantasy a posmrtne vydaný album Milk And Honey. Na oboch participuje aj Yoko Ono.

Po násilnej smrti Johna Lennona 8. decembra 1980, kedy ho pred domom Dakota v New Yorku zastrelil Mark Chapman, sa Yoko venovala umeleckej činnosti, zorganizovala niekoľko výstav svojich prác. V roku 1995 usporiadala koncertné turné k albumu Rising, na ktorom ju sprevádzala skupina jej syna Seana. Po roku 2000 vydala päť albumov, v roku 2007 vyšli dve platne remixov jej skladieb z predchádzajúceho obdobia, vo februári Yes, I'm A Witch a v apríli 2007 Open Your Box. V septembri 2009 vyšiel album Between My Head And The Sky a v septembri 2012 album YokoKimThurston, ktorý nahrala trojica - Yoko Ono, Kim Gordon a Thurston Moore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona