Yildirim: Nie je možné, aby USA porazili jednu teroristickú skupinu tým, že podporia inú

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 16:00 • 2 min
Yildirim: Nie je možné, aby USA porazili jednu teroristickú skupinu tým, že podporia inú

ISTANBUL - Ankara protestovala dnes proti rozhodnutiu Spojených štátov dodávať ťažšie zbrane kurdským bojovníkom v Sýrii. Turecký premiér Binali Yildirim v reakcii uviedol, že nie je možné, aby sa USA snažili poraziť jednu teroristickú skupinu tým, že podporia inú.

slovakia

left justify in out

Yildirim ďalej povedal, že Turecko nemôže akceptovať nijakú "priamu či nepriamu" podporu kurdských povstalcov, ktorých pokladá za predĺženú ruku zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecký premiér však dodal, že USA majú ešte stále šancu, aby námietky Ankary vzali na zreteľ.

"V opačnom prípade nepocíti dôsledok len Turecko, ale negatívny dopad to bude mať aj na Spojené štáty," dodal.

Obdobne sa dnes ešte skôr vyjadril aj turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorý uviedol, že každá zbraň dodaná Kurdom znamená hrozbu pre Turecko.

Povedal tiež, že medzi kurdskými bojovníkmi v Sýrii a PKK v Turecku nie je nijaký rozdiel. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan by mal podľa Čavušogla o tejto otázke diskutovať s americkým prezidentom Donaldom Trumpom počas svojej návštevy vo Washingtone, ktorá by sa mala uskutočniť už budúci týždeň.

Za "neprijateľné" označil dnes rozhodnutie USA aj turecký vicepremiér Nurettin Canikli. "Spojené štáty poskytujú prostredníctvom kurdských bojovníkov v Sýrii všetky druhy pomoci PKK," citoval Canikliho denník Hürriyet.

Administratíva amerického prezidenta Trumpa v utorok oznámila, že vyzbrojí ťažšími zbraňami Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) a teda aj Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), lebo tieto jednotky sú "potrebné" na opätovné dobytie Rakky.

Toto rozhodnutie dnes naopak uvítala popredná predstaviteľka sýrskych Kurdov Ilham Ahmadová. Takýto krok má "politický význam" a znamená, že YPG a SDF sú oficiálne silami určenými na znovudobytie Rakky.

Washington pokladá sily YPG za svojich spojencov, Turecko ich však považuje za predĺženú ruku zakázanej PKK, ktorá od roku 1984 vedie povstanie proti tureckej vláde a Ankara ju pokladá za teroristickú organizáciu.






 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies