Yildirim: Erdogan by v plánovanom prezidentskom systéme mohol vládnuť dekrétmi

NETKY.SK • 6 December 2016, 10:12 • 2 min
Yildirim: Erdogan by v plánovanom prezidentskom systéme mohol vládnuť dekrétmi

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bude po zavedení prezidentského systému vlády, ktorý presadzuje jeho strana, môcť vydávať dekréty so silou zákona - tak ako mu to aj teraz umožňuje platný výnimočný stav. Avizoval to dnes premiér a predseda Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Binali Yildirim.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu počas letu do Moskvy povedal, že prezident by na základe plánovanej ústavnej reformy mal aj predkladať návrh rozpočtu. Ďalšie legislatívne návrhy by naďalej mali pochádzať z parlamentu.

 

Návrh zmien ústavy, ktorý zatiaľ nezverejnili, rieši tiež to, o akých záležitostiach by mali rozhodovať prezidenti výnosom a o ktorých parlament zákonmi. Prezident by okrem toho v budúcnosť mohol byť členom politickej strany. Dosiaľ ústava hlave štátu nariaďuje stranícku neutralitu.

 

Yildirim dnes tiež potvrdil, že jeho islamsko-konzervatívna AKP chce návrh zmien ústavy predložiť parlamentu ešte tento týždeň, a to po jeho stredajšom návrate z Moskvy. Podľa predošlých vyjadrení počíta Yildirim s referendom o prezidentskom systéme začiatkom leta 2017.

 

V Turecku po júlovom pokuse o štátny prevrat vyhlásili výnimočný stav, ktorý zatiaľ platí do polovice januára budúceho roka, aj keď ho môžu predĺžiť. Prezident Erdogan môže počas neho v krajine vládnuť takmer neobmedzene dekrétmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies