Yellenová varuje pred dôsledkami dlhodobo voľnej peňažnej politiky

NETKY.SK • 15 Október 2016, 08:17 • 2 min
Yellenová varuje pred dôsledkami dlhodobo voľnej peňažnej politiky

BOSTON - Šéfka americkej centrálnej banky Fed Janet Yellenová poukázala na možné negatívne vedľajšie dôsledky dlhodobo voľnej peňažnej politiky.

slovakia

left justify in out

"Ak ju zachováme príliš dlho, môže voľná peňažná politika priniesť náklady, ktoré prevýšia výhody," cituje z jej príhovoru na jednej konferencii v Bostone agentúra DPA. Yellenová pritom výslovne upozornila na možné riziká pre finančnú a cenovú stabilitu. Podľa nej je ale ťažké tieto náklady vyčísliť.

 

Yellenová nijako nenaznačila možný termín zvýšenia úrokových sadzieb. Odborníci a investori neočakávajú, že by sa zvýšenie úrokov dostalo na program nadchádzajúceho novembrového zasadnutia Fedu. Na druhej strane však predpokladajú, že zvýšenie v decembri je pravdepodobné na vyše 60 %.

 

Fed od decembra 2015 zachováva úrokové sadzby v rozpätí 0,25 až 0,50 % a na septembrovom zasadnutí sa traja členovia predstavenstva vyjadrili v prospech zvýšenia úrokov. Protokol zo zasadnutia neposkytol jasné informácie o ďalšom priebehu rokovania, podľa neho bolo hlasovanie tesné. Niektorí členovia zároveň varovali pred stratou dôveryhodnosti centrálnej banky, ak budú príliš dlho vyčkávať so zvýšením úrokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies