Yellenová: Úrokové sadzby v USA sa budú zvyšovať len postupne

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 13:48 • 2 min
Yellenová: Úrokové sadzby v USA sa budú zvyšovať len postupne

NEW YORK - Šéfka americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenová počíta s tým, že banka bude sprísňovať menovú politiku len pomaly, v malých krokoch. Postupné zvyšovanie úrokových sadzieb je v súčasnej situácii primerané, a preto je to najprijateľnejší predpoklad ďalšieho vývoja menovej politiky, uviedla Yellenová v noci nadnes v New Yorku. Fed bude podľa nej pozorne monitorovať ďalší vývoj v ekonomike. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ekonomika USA je v dobrom stave a nevidno žiadne nafukovanie bublín, tvrdí šéfka Fedu. Preto sú vyhliadky na pokračovanie rastu dobré. Motorom rastu je predovšetkým domáca spotreba. Naopak, vývoj vo svetovej ekonomike je relatívne slabý, čo má spoločne so silným dolárom negatívny vplyv na hospodárstvo Spojených štátov. Yellenová však zdôraznila, že súčasťou politiky Fedu nie je cielenie kurzu dolára.

 

Yellenová poukázala tiež na pozitívny vývoj na trhu práce, kde je však možné ďalšie zlepšenie. USA sú podľa nej blízko plnej zamestnanosti.

 

Už sa ukázali aj prvé účinky menovej politiky Fedu na infláciu. Pretrvávajúco relatívne nízke tempo rastu spotrebiteľských cien je podľa Yellenovej "sčasti prechodné". Dodala, že inflačným cieľom Fedu sú síce 2 %, ale to netreba chápať ako hornú hranicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies