Yellenová: Trh práce sa ešte zďaleka nezotavil,Fed však menovú politiku nemení

NETKY.SK • 11 Február 2014, 18:24 • 2 min
Yellenová: Trh práce sa ešte zďaleka nezotavil,Fed však menovú politiku nemení

WASHINGTON - Napriek poklesu nezamestnanosti na vyše 5-ročné minimum má trh práce v USA k celkovému zotaveniu podľa novej šéfky americkej centrálnej banky Janet Yellenovej "ešte veľmi ďaleko".

slovakia

left justify in out

Zároveň ale uviedla, že centrálna banka predpokladá pokračovanie v programe postupného zmierňovania podpory ekonomiky, ktorý spustil jej predchodca Ben Bernanke, keďže situácia americkej ekonomiky sa zlepšuje. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
      

Vo svojom prvom vystúpení na pôde Kongresu od oficiálneho nástupu do funkcie Yellenová uviedla, že "vo veľkej miere počíta s kontinuitou" programu Bena Bernanka. Ako dodala, súhlasí s jeho názorom, že rast ekonomiky je dostatočne silný na to, aby ekonomika vydržala zmierňovanie rozsahu stimulov. Avšak úrokové sadzby by mali ostať na rekordne nízkej úrovni s cieľom napomáhať ďalšiemu rastu hospodárstva.
      

Šéfka Fedu pripustila určité otrasy na svetových finančných trhoch, no dodala, že "v tejto fáze nepredstavujú významnejšie riziko pre vyhliadky americkej ekonomiky". Uviedla ale, že tieto otrasy bude banka pozorne sledovať.
      

Čo sa týka citlivého trhu práce, podľa nej mu potrvá ešte nejaký čas, než sa úplne zotaví. Aj keď miera nezamestnanosti klesla od zavedenia programu nákupu dlhopisov v septembri 2012 už o 1,5 %, "je stále nad úrovňou, ktorú Fed považuje za zlučiteľnú s maximálnou udržateľnou mierou zamestnanosti".
     

"Proces zotavovania trhu práce sa zďaleka neskončil," uviedla Yellenová na pôde Výboru pre finančné služby Snemovne reprezentantov amerického Kongresu. Poukázala najmä na vysoký počet Američanov, ktorí sú bez práce viac než šesť mesiacov, ako aj na príliš vysoký počet tých, ktorí pracujú na čiastočný pracovný úväzok, avšak radšej by privítali prácu na plný úväzok. "Pri hodnotení podmienok na trhu práce je preto potrebné viac zohľadňovať tieto skutočnosti, a nielen všeobecnú mieru nezamestnanosti," dodala Yellenová.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies