Yellenová: Neistoty oprávňujú Fed k opatrnému prístupu pri zvyšovaní úrokov

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 17:58 • 2 min
Yellenová: Neistoty oprávňujú Fed k opatrnému prístupu pri zvyšovaní úrokov

WASHINGTON - Americká ekonomika aj naďalej čelí viacerým neistotám, ktoré si vyžadujú, aby americká centrálna banka (Fed) postupovala v oblasti zvyšovania úrokových sadzieb veľmi opatrne.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes v správe pred bankovým výborom Senátu šéfka americkej centrálnej banky Janet Yellenová. 

 

V tejto súvislosti Yellenová poukázala na menej priaznivé údaje o tvorbe nových pracovných miest v apríli a máji. Spomínaný opatrný prístup banky bol aj dôvodom ponechania kľúčovej úrokovej sadzby minulý týždeň na terajšej úrovni v pásme od 0,25 do 0,50 %.

 

Yellenová zároveň dodala, že Fed bude pozorne sledovať, či išlo o dočasný jav, alebo ide o príznak väčších problémov. Okrem toho poukázala na slabý rast produktivity a dlhodobo nízku infláciu v USA.

 

Šéfka americkej centrálnej banky zároveň vyjadrila obavy v súvislosti s blížiacim sa referendom o vystúpení Británie z Európskej únie. Čo sa týka možného brexitu, teda odchodu Británie z EÚ, podľa Yellenovej bude mať takýto krok "výrazné ekonomické dôsledky".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona