Yellenová: Fed bude zvyšovať úrokové sadzby opatrne

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 08:12 • 2 min
Yellenová: Fed bude zvyšovať úrokové sadzby opatrne

NEW YORK - Americká centrálna banka (Fed) počíta len s postupným zvyšovaním úrokových sadzieb. Dôvodom sú globálne tlaky, ktoré môžu mať negatívny vplyv na ekonomiku USA. Informovali o tom agentúry AP a RTTNews.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ je ešte príliš skoro na zhodnotenie, či bude zrýchlenie jadrovej inflácie v USA dlhodobejšie, priznala šéfka Fedu Janet Yellenová vo svojom prejave v Ekonomickom klube v New Yorku. Vzhľadom na nízke ceny ropy naďalej počíta s tým, že tempo rastu spotrebiteľských cien v tomto roku zostane hlboko pod 2-% inflačným cieľom banky.

 

Vzhľadom na riziká ohrozujúce vyhliadky ekonomiky z dôvodu globálnych problémov Yellenová považuje za primerané, aby menový výbor (FOMC) postupoval opatrne pri nastavovaní menovej politiky.

 

Niektorí predstavitelia Fedu signalizovali, že banka môže pokračovať v cykle zvyšovania úrokových sadzieb už v apríli. Yellenová nešpecifikovala mesiac, kedy by Fed mohol opäť sprísniť menovú politiku. Keďže však Yellenová vo svojom dnešnom prejave použila slovo "riziko" takmer 20-krát, zrejme nie je naklonená zvýšeniu sadzieb v najbližšom čase.

 

Fed podľa Yellenovej pozorne sleduje ochladenie globálnej ekonomiky, prudký pokles cien ropy a turbulencie na akciových trhoch, čo podľa nej poškodilo niektorých amerických spotrebiteľov a niektoré kľúčové sektory ekonomiky, ako je výroba.

 

Investori prijali Yellenovej odkaz, že Fed bude postupovať pomaly pri zvyšovaní sadzieb, pozitívne a americké akciové indexy po jej vyhláseniach zmazali predchádzajúce straty a posilnili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies