Yazici: Kasparov je diabol, ide mu len o vlastný biznis

NETKY.SK • 6 August 2014, 15:55 • 2 min
Yazici: Kasparov je diabol, ide mu len o vlastný biznis

TROMSO - Kritické vyjadrenia kandidáta na post prezidenta Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE) Garriho Kasparova na adresu súčasnej garnitúry strešnej organizácie našli v jej radoch rýchlu odozvu.

slovakia

left justify in out

Viceprezident FIDE Ali Nihat Yazici v rozhovore pre TASR nazval bývalého majstra sveta "diablom, ktorý ničí reputáciu šachu a ide mu len o vlastný biznis."
     

Kasparov sa na pondelňajšej tlačovej konferencii v dejisku 41. Šachovej olympiády v nórskom Tromsö poriadne "obul" do svojho soka v prezidentskom súboji, ktorým je dlhoročný šéf FIDE Kirsan Iljumžinov. Podľa Kasparova ide svetový šach pod patronátom multimilionára z Kalmyckej republiky dolu vodou a nemá za sebou silného sponzora. Prekáža mu najmä byrokratický aparát a s tým súvisiace členské či štartovné poplatky, ktoré FIDE vyberá od národných zväzov. "Pre rozvojové krajiny z Afriky, Ázie či Južnej Ameriky sú často likvidačné," hovorí Kasparov, ktorý v prípade víťazstva vo voľbách sľubuje radikálne zmeny. Okrem zredukovania spomínaných poplatkov garantuje, že do dvoch rokov zoženie silného sponzora pre FIDE, vďaka čomu zdvojnásobí rozpočet federácie.
     

"Pozrime sa do minulosti. Tá hovorí jasnou rečou, čo Kasparov ako funkcionár dosiahol. Dvakrát rozbil FIDE založením vlastných organizácií, nevedel však pre ne zohnať silných sponzorov a jeho plány sa zrútili ako domček z karát. Do vzduchu vyhodil 30-40 miliónov dolárov a nič progresívneho nevytvoril. Ako hráč bez debaty navždy zostane veľkou osobnosťou šachu, ale vo funkcionárskych kruhoch dokázal vyprodukovať len výdavky. Som presvedčený, že v týchto voľbách prezidenta FIDE utrpí zdrvujúcu prehru, no znova sa z nej otrasie a bude skúšať šťastie ďalej. Kampaň ho stojí milión dolárov a ďalšími piatimi miliónmi naplní vlastné vrecká. Používa rétoriku, ktorou špiní meno FIDE a jej prezidenta Kirsana Iljumžinova. Sám však nemá vízie, ktoré by ponúkol šachu. Ničí jeho reputáciu. Podľa mňa je to najväčší diabol v našom hnutí," povedal pre TASR Yazici.
     

Iljumžinov má podľa Yaziciho jasné vízie do budúcnosti. Pokiaľ súčasný šéf FIDE opäť vyhrá prezidentské voľby, bude na nich stavať. "V roku 1995, keď Iljumžinova zvolili v Paríži za prezidenta FIDE, mala naša federácia rozpočet dva milióny dolárov. Nedokázala zastrešovať žiadne turnaje a bola prakticky v rozklade. Nepomohli jej ani sabotérske aktivity Kasparova, napriek tomu Iljumžinov spustil ozdravný proces. Momentálne má FIDE stabilizovaný rozpočet, ktorý každým rokom rastie. Šach sa stal pod prezidentskou taktovkou Iljumžinova uznávaným športom. Ročne organizuje FIDE 40-50 veľkých turnajov, máme jednotného majstra sveta, vlastnú olympiádu. V roku 2010 sme úspešne rozbehli projekt Šach na školách. Máme program a vízie, ktoré chceme napĺňať a pomáhať tak šachu zlepšovať úroveň," povedal Yazici.
   

Kasparov by sa mal podľa popredného tureckého funkcionára poučiť z chýb, ktorých sa v minulosti dopustil a nepokračovať v nich. "Bol by som rád, keby sme v budúcnosti našli spoločnú reč a získali Garriho na našu stranu. Mohol by pôsobiť ako ambasádor projektu Šach na školách, lenže na takúto ponuku on nikdy nepristane. Spojenectvo s FIDE by pre neho nemalo zmysel, pretože by prišiel o možnosť prísť k čiernym peniazom, ktoré do neho tlačia sponzori zo západu. Prostredníctvom Kasparovovej propagandy vymývajú šachovej verejnosti mozgy klamstvami, že FIDE je skorumpovaná a byrokratická federácia," uzavrel Yazici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies