Xenón už na listine zakázaných látok

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 11:59 • 2 min
Xenón už na listine zakázaných látok

MONTREAL - Svetová antidopingová agentúra (WADA) zaradila xenón na listinu zakázaných látok, keďže môže športovcom pomáhať vo zvyšovaní výkonnosti.

slovakia

left justify in out

Vedecké štúdie ukázali, že tento vzácny plyn umelo zvyšuje hladinu erythropoetínu (EPO) v krvi, ktorý je podľa predpisov WADA zakázaný. Výkonný výbor WADA schválil modifikáciu zoznamu nedovolených substancií so zaradením xenónu, ktorý by mal vstúpiť do platnosti po troch mesiacoch.

 

Počas ZOH 2014 v Soči sa objavili správy, že ruskí športovci dlhodobo inhalovali xenón, vďaka čomu mohli dosahovať lepšie výsledky. Rusi mali xenón vdychovať vo vysoko koncentrovanej podobe ako súčasť tzv. kyslíkových koktejlov.

 

WADA zároveň vyzvala španielske orgány, aby vyšetrovanie dopingovej kauzy známej ako Operation Puerto dosplelo k nejakým záverom, lebo minimálny progres v objasnení tohto prípadu je zlým signálom v snahe o čistotu športu na celom svete. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies