X dôvodov, prečo by ste tento rok mali navštíviť jeden z najlepších festivalov Európy, rozmanitý Colours of Ostrava

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 14:35 • 2 min
X dôvodov, prečo by ste tento rok mali navštíviť jeden z najlepších festivalov Európy, rozmanitý Colours of Ostrava

OSTRAVA - Multinžánrový festival počas štyroch dní, od Štvrtku do Nedele, minulý rok navštívilo viac ako 43 tisíc divákov, čím sa prekonali všetky doterajšie rekordy. Pritom sa začínalo veľmi skromne, v roku 2002, s približne 8 tisícovou účasťou. Dnes je to 20 scén, zhruba 350 programových bodov, 76 zahraničných a 54 domácich kapiel, to ponúkne Colours.

slovakia

left justify in out

Dobré festivalové miesto, kde sa treba zastaviť

Festival Colours bol pred rokom magazínom Forbes zaradený medzi top 7 najlepších festivalov Európy (https://www.forbes.com/sites/ceciliarodriguez/2016/06/22/europes-seven-best-summer-festivals-at-extraordinary-venues/#2955847a6a27 ).

 

Tým sa to však vôbec nekončí. Naposledy zostavoval podobný rebríček i britský denník Guardian. V rebríčku Top 10 sa nachádzajú festivaly ako španielsky Primavera Sounds či srbský Exit Festival (https://www.theguardian.com/travel/2016/apr/04/top-10-music-festivals-summer-2016-europe ).

 

Ďalší zaujímavý rebríček zostavil portál European Best Destinations, kde Colours právom obstál v konkurencii takých velikánov, ako Glastonsbury, Tomorrowland, Roskilde, či SZiGET.

 

Čarovný industriálny areál

Predstavte si miesto, ako z rozprávky Charlie a továreň na čokoládu. Najprv tajomné a šedé, akoby zapadnuté prachom a silne páchnucou industriálnou históriou. Neskôr naplno prekvapujúce, pulzujúce a pestrofarebné. Áno, toto je areál Colours, kedysi silne priemyselne znečistené miesto, dnes láka festivalových nadšencov z celého sveta na skvelý multižánrový festival a pestrofarebný program v objekte bývalých železiarní Dolných Vítkovic, bývalého dolu Hlubina. Priemyslené stavby, komíny a vysoké pece v celom objekte s patinou hrdze pôsobia priam až mysticky. Väčšina stavieb v interiéry dolu je návštevníkom neprístupná, no minimálne za zmienku stojí zrekonštruovaná veža Bolt s nadstavbou, vysoká pec, pôvodne koksovňa, odkiaľ je návštevníkom umožnený skvelý výhľad na priemyselný areál festivalu, či samotnú panorámu Ostravy.

 

Pestrofarebný hudobný i nehudobný program

Zároveň organizátori pripravili pestrý hudobný a kultúrny program, od koncertov cez moderný cirkus, kino, divadelné predstavenia, komorné galakoncerty, až po obľúbené diskusie, či krytú scénu Gong, kde okrem koncertov môžete vidieť rôzne podoby umenia. Tento rok je navyše program festivalu, ešte pred jeho samotným začiatkom, obohatený o konferenciu Meltingpot ( 12.-13.7. ), či už známy festival v uliciach Ostravy (8.-9.7.), kde vystúpia domáci i zahraničný interpreti pre divákov celkom zdarma.

 

Najväčším lákadlom 15. ročníka sú legendárny Underworld, britský elektronici, ktorí ovplyvnili množstvo hudobníkov ( najznámejší song Born slippy z filmu Trainspotting ), predstavia svoj posledný album s názvom Barbara Barbara, We Face a Shining Future.

 

Ďalším lákadlom je americké duo Thievery Corporation, v zložení Rob Garza a Eric Hilton, ktorí zároveň oslávia v Ostrave spolu s početnou kapelou 20. výročie svojej plodnej hudobnej kariéry. Austrálsky päťčlenný projekt okolo speváka, hudobníka a skladateľa Kevina Parkera, Tame Impala. Hudobná zmes psychedelického rocku a popu priniesla kapele nominácie na Grammy aj Brit Awards, dobré reakcie hudobných kritikov, rebríčky predajnosti aj divákov najväčších festivalov po celom svete. Ďalšími ťahúňmi festivalu sú M83, Kodaline, Passenger, Anohni, Of Monsters And Men, 2Cellos či The Vaccines.

Všetky ďalšie potrebné info na : www.colours.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies