WTA Washington: Rybáriková obhájila titul vo dvojhre

NETKY.SK • 5 August 2013, 06:18 • 2 min
WTA Washington: Rybáriková obhájila titul vo dvojhre

WASHINGTON - Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková získala svoj štvrtý singlový titul na hlavnej profesionálnej úrovni. V nedeľňajšom finále dvojhry na turnaji WTA Citi Open v americkom Washingtone (International, dotácia 235 000 USD, tvrdý povrch Deco-Turf) ako obhajkyňa trofeje a sedmička tohto podujatia zvíťazila nad favorizovanou Nemkou Andreou Petkovicovou v ich premiérovom vzájomnom súboji za 117 minút 6:4, 7:6 (2).

slovakia

left justify in out

Rybáriková pritom spočiatku prehrávala 0:4 a súperka mala gembal pri vlastnom servise v piatej hre. Slovenka si však pripísala tento gem aj ďalších sedem na 6:4, 2:0. Zverenkyňa Petra Hubera sa postupne uvoľnila, počínala si čoraz pestrejšie, aktívnejšie a istejšie. Celkovo predviedla nápaditejší, kompaktnejší a cieľavedomejší výkon. V druhom sete sa jej nevypomstilo, že najprv pustila súperku z 1:4 s dvojitým brejkom na 3:4 a potom z 3:5 na 6:5. 

"Som veľmi šťastná, že som zvíťazila. Zároveň som naozaj spokojná s výkonom, hoci som spočiatku prehrávala 0:4. V tom úvode som v dosť veternom počasí nevedela nájsť rytmus, nedokázala som sa do toho hneď dosť a súperka zvládla začiatok oveľa lepšie. Za toho stavu 0:4 som si povedala ´okej, aspoň neprehraj ten set 0:6´. Vyhrala som jeden gem, druhý, tretí, napokon ich bolo osem za sebou... Hrala som v tej fáze už uvoľnenejšie, útočnejšie, lepšie som aj podávala. Viedla som 6:4, 2:0, ale stále som si uvedomovala, že proti takej hráčke to nebude jednoduché. Žiaľ, za stavu 5:4 som predsa len znervóznela z toho, že podávam na víťazstvo vo finále aj na celom turnaji. Nezvládla som to, ale tréner prišiel a pomohol mi, keď ma nabádal, aby som sa upokojila. Tvrdil, že to zvládnem, čo sa mi aj podarilo. Dôležité bolo, že som si pri skóre 5:6 udržala servis. Pred tajbrejkom som si hovorila, že už nebudem nervózna: ´uvoľni sa, o nič nejde, keď prehráš, tak prehráš´. Napokon som vyhrala," rekapitulovala Magdaléna Rybáriková v rozhovore pre agentúru SITA. 

Dvadsaťštyriročná piešťanská rodáčka Rybáriková si po prekonaní o rok staršej niekdajšej deviatky renkingu Petkovicovej, teraz 64. v hodnotení, odnáša 280 bodov do počítačového poradia a prémiu 40 000 dolárov. Zdolanej patrí 200 bodov a 20 000 USD. 

Rybáriková potrebovala prienik do finále, aby zotrvala v Top 50 svetového rebríčka. V týždni konania turnaja figurovala na 43. mieste, k 5. augustu sa mierne posunie na 42. post, už bol aj na 39. pozícii. Po zisku primátu bude hrať v kanadskom Toronte, začne proti rumunskej kvalifikantke Alexandre Dulgherovej. 

"Určite to nebude ľahké. Som veľmi, veľmi unavená, zajtra ma čaká let do Toronta, čo mi príliš neprospeje. ´Alexa´ je dobrá hráčka, dosť sa poznáme. Hrávali sme spolu štvorhru. V rebríčku sa nachádza na pozíciách, na ktoré absolútne nepatrí. Bola veľmi zranená, inak by figurovala hlboko v stovke. Je to nepríjemná súperka, má skvelý bekhend," vyhlásila M. Rybáriková a doplnila: "Teraz sa možno očakáva, že budem vyhrávať stále, ale ono je po takomto turnaji ťažké zregenerovať sa, zvyknúť si na iné prostredie, možno odlišný povrch. V prvom rade si prajem, aby som zostala zdravá a stopercentne ´ready´ aj na US Open, čo sa mi na Wimbledone nepodarilo a dosť ma to mrzelo. Dúfam, že teraz sa mi toto prianie úplného zdravia pred grandslamovým turnajom splní." 

Finále vo Washingtone malo sprievodný fedcupový podtext. Práve Nemky totiž budú vo februári 2014 súperkami Sloveniek vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny. Rybáriková vo štvrťfinále vo Washingtone získala svoj dosiaľ najcennejší renkingový skalp, keď vyradila Petkovicovej ľavorukú krajanku Angelique Kerberovú, 9. v systéme. 

Rybáriková aktuálne má vo finálových dueloch pozoruhodne priaznivú bilanciu 4:1, v ostatných rokoch rôznymi zdravotnými ťažkosťami prenasledovaná Petkovicová klesla v tomto smere na 2:5. Z titulu sa naposledy radovala predvlani v máji vo francúzskom Štrasburgu. V sezóne 2013 ťahala vo finále za kratší koniec aj v júni na antuke v nemeckom Norimbergu proti Rumunke Simone Halepovej. 

Petkovicová dohrala semifinále o 2.10 h už v nedeľu miestneho času viac ako dve hodiny po Rybárikovej. "Ona je jedna z najlepšie fyzicky pripravených hráčok, veľmi silná. Nemyslím si, že by nevládala. Ťažko teda povedať, či tá sobota bola mojou výhodou, hoci určite bolo dobré skončiť skôr. Ja som tu mala v nohách veľmi náročné zápasy, často som si hovorila: ´už aby bol koniec´. Možno aj preto sa mi darilo víťaziť - snažila som sa nechodiť do kŕčov, nehrať zbytočne výmeny, počínať si uvoľnene, aby sa mi lepšie hralo," skonštatovala Rybáriková. 

Slovenská dvojka súčasnosti získala svoju premiérovú trofej už v roku 2009 na tráve v anglickom Birminghame, nadviazala na to v sezóne 2011 v Memphise a potom vlani práve vo Washingtone. Vo finále neuspela akurát predvlani v čínskom Kuang-čou. Prostredníctvom terajšieho úspechu splnila základné kvalifikačné kritérium v súvislosti s koncoročnými tzv. malými MS v bulharskej Sofii a má aj solídne renkingové postavenie na to, aby mohla zaútočiť na právo na účasť. 

"Musím povedať, že v Amerike sa mi vždy dobre hrá," podotkla Rybáriková na margo skutočnosti, že tri zo štyroch doterajších trofejí získala práve na severe tohto kontinentu, a dodala: "Väčšinou sú tu rovnaké povrchy a dosť podobne štadióny. Akurát v Stanforde bol podklad iný a absolútne mi to nevyhovovalo. Prvýkrát som zahrala dobre už v Indian Wells aj Miami. Je to však aj veľká zásluha môjho trénera, vďaka nemu teraz hrám takto dobre. Výrazne som sa zlepšila herne i renkingovo, cítim sa skvele, veľmi dobre si rozumieme aj mimo dvorca. Je to spoločné víťazstvo - môj titul rovnako ako jeho." 

Petkovicová na slávnostnom ceremoniáli skonštatovala. "Gratulujem Magde, ktorá odohrala úžasný zápas a naozaj si dnes zaslúžila víťazstvo. Je to skvelé dievča aj mimo dvorca, ak to niekto nebodaj nevie." 

Dvojhra - finále: 
Magdaléna Rybáriková (SR-7) - Andrea Petkovicová (Nem.) 6:4, 7:6 (2) za 117 minút 

Rybáriková v prvom geme pri svojom podaní síce predviedla priebežný obrat z 0:30 na 40:30, ale od zhody nezvládla bekhend vpredu, zatiaľ čo súperka ním premenila brejkbal, keď ťažila z razantného príjmu druhého servisu. Petkovicová viedla 2:0, ale forhendom do siete na začiatku výmeny klesla na 0:40. Prvý brejkbal odvrátila bodom priamo z podania, pri druhom mala šťastie, že sa nekoordinovane pošmykla až v okamihu, keď loptička z rakety Slovenky už letela mimo. Nemka pridala ešte jeden kvalitný servis a napokon sa aj posunula na 3:0 - súperka "vyhodila" príjem. 

Priamočiarejšie hrajúca Petkovicová lepšie zvládla aj koncovku štvrtého gemu, v ktorom pustila protivníčku z 30:0 zo svojho pohľadu na 30:30, dosiahla však brejkovú "poistku". Následne sama klesla na 0:30. Po chvíli viedla 40:30, vtedy však spáchala dve dvojchyby v rade a dovtedy zakríknuto pôsobiaca Rybáriková premenila brejkbal peknou kombináciou prípravného forhendu popri čiare a vstúpeného krosového zakončenia do uvoľnenej časti dvorca - už len 1:4. Po bekhendovom smeči Nemky na vlastnú polovicu viedla Slovenka v šiestom geme 40:0. Dvojchyba síce navodila skóre 40:30 a forhendová kontra vedľa dokonca znamenala nepríjemnú zhodu, ale Rybáriková si potom vynútila dve chyby, čím znížila na 2:4. 

Následne bola Slovenka na returne dolu 0:30, ale ambicióznym forhendom inside-out vyrovnala na 30:30 a Nemka si päsťou vytrestala stehno za slabý pohyb pri bekhendovom slajze. Rybáriková pri brejkbale nezvládla príjem, dostala však ešte jednu možnosť prostredníctvom Petkovicovej forhendu do siete a páska bola na jej strane, keď zastavila bekhend Nemky - 3:4 a servis. Slovenka mala v ôsmom geme vedenie 15:0 aj 30:15, ale poslala "rozbehávací" forhend tesne vedľa a platilo to aj pri veľmi náročnom forhendovom voleji. Pod ťarchou brejkbalu si pomohla esom, ktoré potvrdilo Jastrabie oko, dvakrát však pomerne zbytočne zlyhala z forhendu. Pri brejkbale číslo dva príkladne zabojovala pod tlakom po druhom podaní a napokon sa fantastickým forhendom dostala na 4:4, oslavne zaťala päsť. Nachádzala pohodu, rytmus a guráž. 

Zneistená Petkovicová len rozhodila rukami po Rybárikovej proti-dropšote (konkrétne ju rozčúlil predchádzajúci nátlakový forhend na čiaru), následne inkasovala rezolútny forhend na 15:40 a prospela Slovenke dvojchybou, po ktorej frustrovane odpálila loptičku. Z náskoku 4:0 náhle prijímala na odvrátenie prehry v prvom sete. Súperka však bola na servise nekompromisná, dopodávala sa bezpečne na 15. 

Navyše, Rybáriková si pripísala aj siedmy gem za sebou, keď síce na príjme pustila Petkovicovú zo svojho náskoku 40:15 ku gembalu, ale napokon predsa zvládla brejk na 1:0. Za stavu 2:0 sa zo skóre 0:40 na returne dotiahla na zhodu, nie však ďalej. Keď Nemka predsa len uspela v tejto hre, ozval sa sympatizujúci potlesk z tribún v areáli William H.G. Fitzgerald Tennis Center v lokalite Rock Creek Park. Rybáriková však esom na začiatku štvrtého gemu jasne dala najavo, že by nerada pripustila zápletku. Rýchlo upravila na 3:1 a "hrateľný" bekhendový volej, ktorý Nemka poslala do siete, jej dodal druhý brejkbal v piatej hre. Petkovicová vo výmene zdanlivo diktovala vývoj, lenže zmena smeru napokon navodila jej vlastnú chybu pri forhendovej krížnej kontre. Nemka s balkánskym pôvodom si následne privolala na konzultáciu k lavičke kouča Petara Popoviča. 

Inštruovaná Petkovicová sa obehnutým forhendovým výstrelom prepracovala k náskoku 40:0 na príjme a nekompromisne premenila hneď prvú šancu - 2:4. Rybáriková pri skóre 15:30 z jej pohľadu ponúkla nádherné bekhendové obhodenie popri čiare, ale potom jej nevyšiel kros z rovnakej strany a páska ju prinútila kapitulovať. Slovenka už viedla len 4:3, stále však o brejk. Na 5:3 zvýšila bezpečne na 15, zavŕšila to učebnicovou kombináciou bekhendového prípravného slajzu a forhendového voleja. Nemka už nemala čo stratiť a agresívnym prejavom si v deviatom geme zachovala šancu - 4:5. Na returne v desiatom išla odvážnym útokom na 30:15 a po Rybárikovej stiesnenom forhende do siete mala dva brejkbaly. Potrebovala len jeden (5:5) - forhend Slovenky v relatívne dlhej výmene zaletel tesne za, odhalil to kontrolný systém Hawk-Eye. 

Petkovicová sa burcovala, chodila si po údery a v tejto fáze čoraz jasnejšie preberala taktovku. Na 6:5 preklopila bez straty fiftínu, Rybáriková si pozvala na kurt trénera. Dvanástu hru povzbudzujúco otvorila bodom priamo z podania, ale za stavu 30:15 Nemka "načala" jej druhý servis a tlak pretavila do forhendového víťazného voleja. Slovenka vzápätí mala šťastie, že Petkovicová nezvládla bekhendové obhodenie do značne nepripravenej ofenzívy. Rybáriková si potom kvalitným servisom vynútila tajbrejkové rozuzlenie. 

Prípadný tretí set vzhľadom na dianie z predchádzajúcich 15-20 minút vyznieval pocitovo skôr pre Nemku, Slovenka však mala v samotnej "lotérii" výhodu, že len mohla, zatiaľ čo súperka musela. Pri skóre 1:1 zastavila Petkovicovej forhend páska a následne Nemka spáchala dvojchybu potvrdenú "Jastrabom". Dokonca 4:1 s dvojitým brejkom - tentoraz na body (predtým to bolo na gemy) - mala Slovenka po tom, ako súperka prestrelila forhend po sérii bekhendových slajzov. Rybáriková dala na 5:1 famóznym forhendovým halfvolejom doslova z kolien - nielen vzhľadom na skóre to bol úder zápasu. Prišiel bod z podania akoby na pripomenutie tejto zbrane popri povestnom jemnocite (6:1). Pri prvom mečbale nasmerovala Slovenka bekhendový slajz vedľa. Pri druhom pokazila bekhend Nemka. 

"Na tomto turnaji sa mi podarilo viac takýchto kúskov. Vo štvrťfinále proti Kerberovej sme mali jednu výmenu, počas ktorej som zahrala akoby spoza chrbta. Publikum začalo vrieskať a ona napokon pokazila. Na tréningoch rada skúšam rôzne veci, teraz sa mi to podarilo aj v zápase. Dnes podľa mňa bola najlepšia výmena v prvom geme druhého setu, keď som Petkovicovú brejkla. Ona ma naháňala, ja som sa to snažila vybehávať a potom som ju obhodila takým krátkym krosom. Aj ten halfvolej v tajbrejku bol ťažký. Zahrala som ho reflexívne a veľmi dobre, bolo to buď - alebo, išla som k zemi a ona už nemala šancu dobehnúť to," povedala Rybáriková a upozornila na širšie súvislosti: "V niektorých kritických chvíľach mám možno výhodou, že to dokážem zahrať takto rukou. Súperky často nemajú túto schopnosť do takej miery ako ja, disponujú však lepšími inými vecami. Každá má niečo, ja asi šikovnejšiu ruku od mnohých. Keď som uvoľnená, dokážem predviesť rôzne veci, preniesť to z tréningov do zápasov. Na celom tomto turnaji mi to išlo, vo finále tiež, práve v tomto som tu súperky prevyšovala - v pestrosti. Zahrala som veľa volejov, nepríjemných slajzov, vychádzalo mi podanie. Asi práve v tom bol kľúč k turnajovému triumfu." 

Cesta Rybárikovej za titulom: 
1. kolo: Christina McHalová (USA, 93. vo svetovom rebríčku) 2:6, 6:4, 6:2 za 136 minút 
2. kolo (osemfinále): Jana Čepelová (SR/77.) 7:5, 5:7, 7:5 za 175 minút 
štvrťfinále: Angelique Kerberová (Nem.-1/9.) 7:6 (0), 3:6, 6:3 za 135 minút 
semifinále: Jekaterina Makarovová (Rus.-3/27.) 6:2, 6:0 za 76 minút 
finále: Andrea Petkovicová (Nem./64.) 6:4, 7:6 (2) za 117 minút 

Prehľad najvýznamnejších seniorských úspechov Magdalény Rybárikovej vo dvojhre: 

Tituly na turnajoch WTA (4): 
2009 Birmingham (V. Brit., tráva) 
2011 Memphis (USA, tvrdý povrch) 
2012 Washington (USA, tvrdý povrch) 
2013 Washington (USA, tvrdý povrch) 

Finále na turnajoch WTA (1): 
2011 Kuang-čou (Čína, tvrdý povrch) 

Tituly na turnajoch ITF (5 z 12 finále): 
2005 Káhira (Egypt, antuka), Mestre (Tal., antuka) 
2008 Petrohrad-Vsevoložsk (Rus., tvrdý povrch), Patras (Gréc., tvrdý povrch) 
2011 Praha (ČR, antuka) 

Grandslamové turnaje: 
3. kolo US Open (New York) 2008 a 2009 

Najvyššie postavenie vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre: 39. miesto (k 22. júlu 2013) 
Terajšie postavenie vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre: 43. miesto 
Prepočtové postavenie vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre k 5. augustu 2013: 42. miesto 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona