WTA Toronto: Rybáriková aj Cibulková postúpili do štvrťfinále dvojhry

NETKY.SK • 9 August 2013, 06:26 • 2 min
WTA Toronto: Rybáriková aj Cibulková postúpili do štvrťfinále dvojhry

TORONTO - Slovenské tenistky Magdaléna Rybáriková i Dominika Cibulková sa prebojovali už do štvrťfinále dvojhry na hardovom turnaji WTA v kanadskom Toronte. Rybáriková, víťazka minulotýždňového podujatia vo Washingtone, si v osemfinále poradila s wimbledonskou šampiónkou Francúzkou Marion Bartoliovou.

slovakia

left justify in out

Nasadená sedmička zápas skrečovala za stavu 6:7 (5), 0:1 a 15:40 v druhom sete pre zranenie brušného svalstva. Cibulková zvíťazila v osemfinále nad ôsmou nasadenou Taliankou Robertou Vinciovou v dvoch setoch 6:3, 7:6 (4) a prerušila tak sériu piatich prehier so svetovou dvanástkou.

Rybáriková natiahla svoju víťaznú sériu už na osem zápasov. V dueli o postup do semifinále nastúpi v sobotu nadránom SEČ prvýkrát v kariére proti svetovej jednotke Američanke Serene Williamsovej. Cibulkovú čaká v piatok o 19.00 SEČ štvrtá nasadená Číňanka Na Li, s ktorou má negatívnu bilanciu 0:3. Obe Slovenky majú v Toronte už istú prémiu 49.040 dolárov a 225 bodov do svetového rebríčka WTA: Rybáriková bude v jeho novom vydaní figurovať najvyššie v kariére a má veľkú šancu byť na záverečnom grandslame sezóny US Open medzi nasadenými hráčkami.

Rybáriková prehrávala v úvode zápasu s Bartoliovou 0:2, následne však kontrovala rebrejkom a vyrovnala na 2:2. Za stavu 3:3 prišlo ku kurióznej situácii, keď Rybáriková požičala Bartoliovej jednu zo svojich rakiet. Francúzka dala svoje tenisové náčinie vypletačovi, lebo nebola spokojná so strunami a nemala poruke funkčnú rezervnú raketu. Rybáriková si v ďalších minútach po brejku v siedmom geme vybudovala náskok 5:3. Bartoliová síce následne otočila na 6:5, no Rybáriková si vynútila tajbrejk, v ktorom slávila úspech. Po 80 minútach premenila hneď prvý setbal. Francúzka po strate úvodného dejstva evidentne nebola vo svojej koži, pôsobila čoraz vyčerpanejším dojmom a za stavu 0:1 a 15:40 zápas skrečovala pre problémy s brušným svalstvom. Rybáriková tak upravila vzájomnú bilanciu s Bartoliovou na 3:4       

Rybáriková mala po postupe medzi elitnú osmičku radosť. Mrzelo ju však, že nad Bartoliovou nevyhrala po premenenom mečbale. "Ešte viac by ma potešilo klasické víťazstvo. Dúfam, že zranenie Marion nebude vážne a že nevynechá ďalšie turnaje. Prvý set bol veľmi náročný, boli tam kvalitné výmeny. V tajbrejku som zahrala veľmi dobre, Bartoliovú neúspešná koncovka prvého setu dosť zlomila. Už sa teším na štvrťfinále proti Serene Williamsovej. Nemám čo stratiť a chcem si tento zápas užiť. Serena je skvelá tenistka a bude jednoznačnou favoritkou, každej hráčke tu dáva lekcie. Budem sa snažiť nastúpiť uvoľnená a predviesť čo najlepší výkon. Uvidíme, ako na tom budem so zdravím, lebo už mám toho naozaj plné zuby " povedala pre TASR slovenská dvojka.

Rybáriková sa ešte vrátila k bizarnej situácii zo zápasu s Bartoliovou, keď Francúzke požičala raketu. "Bolo to komické, niečo podobné sa mi ešte nikdy nestalo. Bartoliová dala prepliesť svoje rakety vypletačovi, lebo chcela mať mäkšie struny. Zostala jej iba jedná, s ktorú hrala, tá jej však na konci šiesteho gemu praskla. Následne Marion podišla k empajrovej rozhodkyni s tým, že potrebuje rakety späť. Marija Čičaková jej však povedala, že teraz nie je na to čas a že musí hrať ďalej. Započula som, ako hovorí, že možno Magdaléna by jej mohla požičať. Opýtala som sa teda Marion, či chce hrať s mojou raketou a ona na to, že jasné. Nechcela som, aby ju penalizovali odobratím fiftínu. Marion odohrala dve výmeny, potom jej vrátili jej vlastné rakety,"

Cibulkovej skvele vyšiel úvod zápasu, keď v druhom geme prelomila podanie Vinciovej a po potvrdení brejku si vybudovala náskok 3:0. Slovenka kvalitne servovala, nedovolila Vinciovej dostať sa do správneho rytmu a prvý set sa stal jej korisťou. Na začiatku druhého dejstva si Cibulková po dvoch brejkoch vybudovala náskok 3:0. Vinciová nezložila zbrane, po radách od svojho trénera získala päť gemov v rade a pri vlastnom podaní mala dva setbaly. Cibulková ich však odvrátila, otočila na 6:5 a išla podávať na víťazstvo v zápase. Hoci si Vinciová vynútila tajbrejk, v skrátenej hre ťahala za kratší koniec. Za stavu 6:4 premenila Cibulková hneď prvý mečbal. 

Cibulková po triumfe nad Vinciovou žiarila spokojnosťou. "Je to pre mňa veľké víťazstvo. Vinciová bola pre mňa strašiakom. Toľkokrát som s ňou prehrala, že ma už prenasledovala. Veľmi sa teším, že som ju konečne zdolala. Hrala som výborne, bola som trpezlivá a nútila som ju k chybám. V druhom sete sa jej síce podarilo otočiť z 0:3 na 5:3, no koncovku som výborne vybojovala. V tajbrejku som hrala útočne a aktívne, dnes si naozaj nemám čo vyčítať. V porovnaní s predchádzajúcimi zápasmi s Vinciovou sme s trénerom Maťom Liptákom trochu zmenili taktiku. Povedali sme si, že ju nebudem za každú cenu tlačiť z forhendu, radšej si to rozohrám cez bekhend a počkám si, nech ona niečo vymyslí. Fungovalo to perfektne, jednoducho všetko klaplo. Pomáhala som si servisom a veľmi dobre som returnovala. Keď bola súperka v defenzíve, nebála som sa chodiť na sieť," povedala pre TASR Cibulková, ktorá proti Na Li očakáva ťažký zápas. "Na Li je veľká šampiónka. Je to hráčka, ktorej štýl sa mi veľmi páči. Bude to veľmi ťažké, no verím, že sebavedomie zo zápasu proti Vinciovej si prenesiem aj do štvrťfinálového duelu. Dám do toho všetko a pokúsim sa uspieť."

dvojhra - osemfinále:
Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) - Marion Bartoliová (Fr.) 7:6 (5), 1:0 - skreč
Dominika CIBULKOVÁ (SR) - Roberta Vinciová (Tal.) 6:3, 7:6



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies