WTA Singapur: Fantastická Cibulková ovládla Turnaj majsteriek!

NETKY.SK • 30 Október 2016, 14:08 • 2 min
WTA Singapur: Fantastická Cibulková ovládla Turnaj majsteriek!

SINGAPUR - Dominika Cibulková dosiahla najväčší individuálny úspech slovenského tenisu v ére samostatnosti.

slovakia

left justify in out

Zvíťazila za 77 minút 6:3, 6:4 nad nemeckou jednotkou svetového rebríčka Angelique Kerberovou v nedeľňajšom finále dvojhry na koncoročnom výberovom šampionáte BNP Paribas WTA Finals presented by SC Global v Singapure (23. - 30. októbra, celková dotácia 7 miliónov USD aj so štvorhrou, tvrdý povrch v hale Singapore Indoor Stadium v komplexe Sports Hub). Majsterka sveta za sezónu 2016 Cibulková si odnáša prémiu 2,054 milióna USD brutto a 1250 bodov do renkingu, v ktorom sa v pondelok ocitne na piatom mieste. O tri priečky si zlepší osobné maximum z 3. októbra, zároveň aj svoje terajšie postavenie. Vyrovná národný rekord Daniely Hantuchovej z 27. januára 2003.

Dvojhra - finále:
Dominika Cibulková (SR-7) - Angelique Kerberová (Nem.-1) 6:3, 6:4 za 77 minút (31, 46)

Cibulková sa na servise v otváracej hre povzbudivo vymanévrovala z 15:30, zavŕšila to bodom priamo z podania. Navyše, Kerberovej dvojchybou sa dostala na 30:0 na príjme. Nemka predviedla precízny krížny bekhend, ale poslala do siete bežný forhend a nemala na dobre pripravený vstúpený forhend popri čiare - 0:2. Slovenka pri potvrdzovaní brejku začala esom, pridala bod druhým podaním, privítala Nemkin bekhend v sieti a ponúkla účinný bekhendový blok - 3:0.

Úvod jednoznačne vyznel v Cibulkovej prospech: bola rozpumpovanejšia, ale nie premotivovaná. Pomáhali jej aj Kerberovej chyby, napríklad tá na 0:15 vo štvrtom geme. Slovenka sa forhendom popri čiare prepracovala k brejkbalu, ale nezvládla bekhendový return a Nemka predsa len znížila na 1:3 aj vďaka Cibulkovej "naliatemu" drajvu lacno za.

Cibulková sa v tejto svojej nesúrodejšej fáze unáhlila z forhendu na úvod piatej hry, forhendovým zlyhaním z mŕtvej zóny pri stupňovaní tlaku klesla na 15:30 a vyhodila defenzívny forhend. Presvedčivým útokom do uvoľnenej časti dvorca vymazala prvý brejkbal, proti druhému však prepálila forhend. Kerberovej sa čoraz viac darilo nútiť súperku k rozhodujúcemu úderu- dvom naviac.

Slovenka na returne v šiestom geme unikla na 30:0, Nemka sa priebežne vymanila. V porovnaní so začiatkom bola dlhšia, jedovatejšia a odolnejšia. Za stavu 30:30 však meškala s odpoveďou na príjem a zlyhala ešte raz - 2:4. Cibulková roztlieskala arénu kombináciou stopbalu a obhodenia a aj s prispením šťasteny sa poľahky posunula na 5:2. Evidentne mala fungujúci koncept a dostatok pokoja aj herných kvalít na jeho napĺňanie.

Kerberová suverénne upravila na 3:5, vystavila Cibulkovú vždy náročnej výzve dopodávať sa. Slovenka si prospela perfektným bekhendovým krosom, Nemka upútala forhendovým obhodením popri čiare, oslavne po ňom zaťala päsť a potom znova zdvihla ruku - tentoraz na ospravedlnenie za prasiatko. Cibulková odpovedala bekhendovým "winnerom" a precíznym obhodením z rovnakej strany, mala setbal. Premenila ho výborne pripraveným forhendovým zakončením spredu. Hrala v tom najlepšom zmysle slovo strojovo.

Kerberová v pohode zvládla vstup do druhej časti. Frustrovane však švihla raketou, keď pod tlakom urobila bekhendovú chybu v dlhej výmene na 1:1. Nemka v treťom geme spáchala dve dvojchyby v rade na 30:30, ale aj cez zhodu išla na 2:1, predviedla geniálny forhend popri čiare vo výmene zápasu, intermezzom bola výstraha pre Slovenku za zdržiavanie. Cibulková sa nenechala vychýliť z koncentrácie. V pohode vyrovnala na 2:2, bol jej plný kurt, sršala z nej viera v možný úspech, stanovovala dianie. Na príjme to však prestávalo platiť, Nemka sa presvedčivo dostala na 3:2.

Slovenke sa darilo na servise, ktorý ju najmä tzv. percentážou prvého zrážal set a pol napokon vydretého sobotňajšieho semifinále proti Ruske Svetlane Kuznecovovej. Za nejakú minútku a pol prefičala gemom na 3:3, medzihra neexistovala. Cibulková si forhendovým returnom priaznivo priklonila siedmy gem, Kerberová dvojchybou spadla na 0:30. Krútila hlavou, mala utrápený výraz, duel sa užívala v oveľa negatívnejšom rozpoložení. Len sa prizerala bekhendovému voleju a proti druhému brejkbalu značne prepálila úder - 3:4. Na kurt jej prišiel poradiť kouč Torben Beltz.

Na vstúpený forhend Cibulkovej v úvode ôsmej hry nebolo odpovede. Pokus o ďalší "winner" z tohto krídla dopadol mimo. Slovenka si však opäť pomohla priamo servisom, dokonca pridala tretie eso v zápase a za stavu 40:15 Kerberová pokazila return. Ďalšie "pomeee!" prišlo na začiatku deviatej hry. Cibulková sa však napokon nevyhla servovaniu na životný triumf.

Aktivitou si vypracovala náskok 15:0 aj 30:15, šikovným bekhendovým slajzom si dodala dva mečbaly, pri prvom urobila svoju premiérovú dvojchybu, následne vložila priveľa sily do forhendu a vzápätí prepálila unáhlený forhend. Brejkbal eliminovala bekhendovým volejom na konci strhujúcej výmeny, v ktorej Kerberová predvádzala typický defenzívny koncert. Slovenka si odvážnym forhendom inside-out dopriala tretí mečbal, poslala do siete jasný forhend z podávacieho poľa, nervy sa predsa len ukázali. Obe potom predviedli enormný bežecký výkon, Cibulkovej forhend do siete navodil brejkbal, hráčky lapali po dychu. Slovenka trafila presne do rohu agresívny forhend. Nemka zbytočne pokazila bekhendový return druhého podania. Pri štvrtom mečbale Cibulkovej pomohlo prasiatko.

 

Reakcie osobností na majstrovský triumf slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej, ktorá v nedeľňajšom finále MS WTA Tour v Singapure zdolala svetovú jednotku Nemku Angelique Kerberovú 6:3, 6:4.

 

Igor Moška, generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ): "Fantastický úspech pre prvú Slovenku, ktorá vyhrala finále Masters. Dominika podala úžasný výkon, výborne podávala. Ešte nikdy som ju nevidel tak dobre servovať ako v tomto zápase. Rozhodujúca bola aj výborná hra po čiare. Je to fantastický úspech slovenského tenisu a nášho športu celkovo. Veľmi sa z toho teším. Dominika sa stala tou najlepšou inšpiráciou pre mladé talenty."

 

Tibor Macko, prezident Slovenského tenisového zväzu: "Predviedla vynikajúcu hru a dosiahla fantastický výsledok. Veľmi jej to prajem, odviedla obrovský kus práce. Blahoželanie si zaslúžia aj celé jej okolie, tím a výborný tréner Maťo Lipták. Je to mimoriadny úspech, ešte stále som z toho namäkko."

 

Karina Cíleková-Habšudová, bývalá svetová desiatka a fedcupová reprezentantka: "Je to úžasný úspech, obrovská gratulácia. To je akokeby vyhrala piaty grandslam. Hrala najlepší tenis v najdôležitejšej chvíli v jej živote. Na okolnosti, za akých postúpila zo skupiny, sa nikto pýtať nebude. Okolnosti sa tak zbehli a je úžasné, že to dokázala využiť. Myslím, že v rebríčku WTA môže ísť ešte vyššie. Začiatok roka nemá taký náročný, neobhajuje toľko bodov. V Singapure herne dokázala, že patrí do svetovej špičky. Je to obraz toho, čo predvádza v poslednej dobe."

 

Dominik Hrbatý, bývalý slovenský daviscupový reprezentant: "Je to famózne, neuveriteľné, neskutočné! Domča hrala vo finále ako tiger vypustený z klietky, úžasne Kerberovú naháňala po kurte. Je fantastické, kam sa za tie roky posunul ženský tenis, boli to skvelé výmeny. Pred finále som Domči poslal smsku, že si zaslúži byť nová šampiónka. Už pred turnajom, keď som ju stretol spolu s jej tímom na letisku, som jej hovoril, nech tam všetky hráčky vymláti kladivkom na mäso. Tušil som, že sa dostane ďaleko a že má aj na titul."

 

Janette Husárová, víťazka deblových MS WTA Tour a Pohára federácie z roku 2002: "Je to úžasný úspech slovenského tenisu. Domča skvelým spôsobom zavŕšila najúspešnejšiu sezónu v kariére. Je to výsledok práce celého tímu, všetko do seba zapadlo. Je to fantázia."

 

Prehľad výsledkov stretnutí Dominiky Cibulkovej s Angelique Kerberovou (5:5):
2008 Roland Garros - Paríž (Fr.) GS antuka 1. kolo Cibulková 6:2, 6:2
2011 Australian Open - Melbourne (Aus.) GS tvrdý povrch 1. kolo Cibulková 6:2, 6:7 (7), 6:4
2013 Sydney (Aus.) tvrdý povrch semifinále Cibulková 6:2, 4:6, 6:3
2013 Toronto (Kan.) tvrdý povrch 2. kolo Cibulková 6:7, 6:2, 7:5
2014 Sydney (Aus.) tvrdý povrch 1. kolo Kerberová 7:6 (5), 7:5
2014 Pohár federácie - Bratislava tvrdý povrch Kerberová 6:3, 7:6 (5)
2014 Tokio (Jap.) tvrdý povrch štvrťfinále Kerberová 6:3, 6:0
2015 Peking (Čína) tvrdý povrch 2. kolo Kerberová 6:1, 6:4
2016 WTA Finals - Singapur tvrdý povrch základná skupina Kerberová 7:6 (5), 2:6, 6:3
2016 WTA Finals - Singapur tvrdý povrch finále Cibulková 6:3, 6:4

Cibulková vo finále dvojhry na hlavnej profesionálnej úrovni:
Tituly (8):
Moskva (Rus.) 2011 Premier tvrdý povrch v hale Kaia Kanepiová (Est.) 3:6, 7:6 (1), 7:5
Carlsbad (USA) 2012 Premier tvrdý povrch Marion Bartoliová (Fr.) 6:1, 7:5
Stanford (USA) 2013 Premier tvrdý povrch Agnieszka Radwanská (Poľ.) 3:6, 6:4, 6:4
Acapulco (Mex.) 2014 International tvrdý povrch Christina McHalová (USA) 7:6 (3), 4:6, 6:4
Katovice (Poľ.) 2016 International tvrdý povrch v hale Camila Giorgiová (Tal.) 6:4, 6:0
Eastbourne (V. Brit.) 2016 Premier tráva Karolína Plíšková (ČR) 7:5, 6:3
Linz (Rak.) 2016 International tvrdý povrch Viktorija Golubicová (Švaj.) 6:3, 7:5
Singapur WTA Finals tvrdý povrch Angelique Kerberová (Nem.) 6:3, 6:4
Finále (10):
Amelia Island (USA) 2008 Tier II zelená antuka Maria Šarapovová (Rus.) 6:7 (7), 3:6
Montreal (Kan.) 2008 Tier I tvrdý povrch Dinara Safinová (Rus.) 2:6, 1:6
Linz (Rak.) 2011 International tvrdý povrch v hale Petra Kvitová (ČR) 4:6, 1:6
Barcelona (Šp.) 2012 International antuka Sara Erraniová (Tal.) 2:6, 2:6
Sydney (Aus.) 2013 Premier tvrdý povrch Agnieszka Radwanská (Poľ.) 0:6, 0:6
Melbourne (Aus.) - Australian Open (GS) 2014 Na Li (Čína) 6:7 (3), 0:6
Kuala Lumpur (Mal.) 2014 International tvrdý povrch Donna Vekičová (Chor.) 7:5, 5:7, 6:7 (4)
Acapulco (Mex.) 2016 International tvrdý povrch Sloane Stephensová (USA) 4:6, 6:4, 6:7 (5)
Madrid (Šp.) 2016 Premier Mandatory antuka Simona Halepová (Rum.) 2:6, 4:6
Wu-chan (Čína) 2016 Premier 5 tvrdý povrch Petra Kvitová (ČR) 1:6, 1:6

Historický prehľad slovenských tenistiek v Top 100 svetového rebríčka WTA vo dvojhre a ich najvyššie postavenie:
Daniela Hantuchová - 5.
Dominika Cibulková - 5. (k 31. októbru 2016)
Karina Habšudová - 10.
Henrieta Nagyová - 21.
Radka Zrubáková - 22.
Jarmila Gajdošová - 25.
Karolína Schmiedlová - 26.
Janette Husárová - 31.
Magdaléna Rybáriková - 31.
Katarína Studeníková - 31.
Martina Suchá - 37.
Jana Čepelová - 50.
Ľudmila Cervanová - 58.
Ľubomíra Kurhajcová - 59.
Kristína Kučová - 71.
Eva Fislová - 98.

Prehľad víťaziek predchádzajúcich dvadsiatich ročníkov WTA Finals:
1996 Steffi Grafová (Nem.)
1997 Jana Novotná (ČR)
1998 Martina Hingisová (Švaj.)
1999 Lindsay Davenportová (USA)
2000 Martina Hingisová (Švaj.)
2001 Serena Williamsová (USA)
2002 Kim Clijstersová (Belg.)
2003 Kim Clijstersová (Belg.)
2004 Maria Šarapovová (Rus.)
2005 Amélie Mauresmová (Fr.)
2006 Justine Heninová (Belg.)
2007 Justine Heninová (Belg.)
2008 Venus Williamsová (USA)
2009 Serena Williamsová (USA)
2010 Kim Clijstersová (Belg.)
2011 Petra Kvitová (ČR)
2012 Serena Williamsová (USA)
2013 Serena Williamsová (USA)
2014 Serena Williamsová (USA)
2015 Agnieszka Radwanská (Poľ.)

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies