WTA New Haven: Cibulková už nezvládla tretí maratón

NETKY.SK • 28 August 2015, 07:35 • 2 min
WTA New Haven: Cibulková už nezvládla tretí maratón

NEW HAVEN - Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala v zápase štvrtkového štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA Premier Connecticut Open presented by United Technologies v americkom New Havene (dotácia 754 163 USD, tvrdý povrch Deco-Turf II) s favorizovanou 28-ročnou ľavorukou Češkou Luciou Šafářovou nasadenou ako štvrtou za 177 minút tesne 7:6 (4), 4:6, 5:7.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťšesťročná Bratislavčanka Cibulková, po zdravotnej výluke od februára do júna momentálne až 58. v renkingu, už vedie v štatistike proti šestke svetového rebríčka Šafářovej iba 4:2. Nenadviazala na triumf 7:6 (7), 6:4, ktorý dosiahla v júni na tráve v anglickom Eastbourne. Predchádzajúci nezdar prišiel vlani v 3. kole Wimbledonu. Zverenkyňa Roba Steckleyho Šafářová bude v piatkovom semifinále hrať s ukrajinskou "lucky loserkou" z kvalifikácie Lesiou Curenkovou.


Stále platí, že v semifinále na hlavnej profesionálnej úrovni Cibulková nebola od apríla 2014, keď sa v malajzijskom Kuala Lumpure napokon posunula ešte o krok ďalej. Vo štvrťfinále si zahrala premiérovo od februárových belgických Antverp. V prvých dvoch kolách v New Havene zvládla finalistka Australian Open 2014 Cibulková trojsetové drámy proti Bulharke Cvetane Pironkovovej a Francúzke Kristine Mladenovičovej. Tretí maratón sa však už skončil v jej neprospech.


Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková si na tomto podujatí aspoň vyrovnala osobný rekord zo sezóny 2012. Vtedy vo štvrťfinále nestačila na Dánku Caroline Wozniacku. V ďalších dvoch rokoch neprešla na generálke pred vrcholnými newyorskými US Open cez 1. kolo. Celkovo hrala v New Havene siedmy raz, miestny debut absolvovala už v sezóne 2007. Od pondelka sa predstaví na newyorských grandslamových US Open, začne proti srbskej niekdajšej jednotke systému Ane Ivanovičovej.


Nedávna členka Top 10 Cibulková si odnáša 100 bodov do hodnotenia a prémiu 19 470 USD brutto. V online verzii renkingu figuruje na 49. pozícii, v prípade štvrtkového úspechu by sa dostala na 48. post.

Dvojhra - štvrťfinále:
Lucie Šafářová (ČR-4) - Dominika Cibulková (SR) 6:7 (4), 6:4, 7:5 za 177 minút

V prvom dejstve proti Šafářovej mala Cibulková hrozivé manko 0:4 a neskôr ešte bola dolu 3:5. Za stavu 6:5 nezužitkovala setbal na príjme. V tajbrejku predviedla priebežný obrat z 0:2 na 3:2 a navodila rozhodnutie odskočením z 3:3 na 6:3.


Aj do druhej časti lepšie vstúpila finalistka tohtoročného RG Šafářová. Keď viedla 4:1 a k tomu 40:15 na returne, zdalo sa, že tretí set bude nevyhnutnosťou. Slovenka si však poradila so všetkými troma hrozbami v tomto geme, znížila na 2:4, následne sama dosiahla brejk a potom sľubne vyrovnala cez dve nevýhody - 4:4. V desiatom geme jej však nestačil náskok 40:0 na servise - 4:6.


Cibulková v treťom geme rozhodujúceho setu mala 40:15 na príjme, ale príležitosti nepremenila. Presadila sa až v piatej hre: zásluhou troch efektívnych returnov išla do vedenia 40:15 a pri druhej šanci predviedla bravúrny forhendový príjem, po ktorom sa ozvalo značkové "pome!". Čoskoro to však bolo 3:3, Šafářová sa pri brejkbale blysla bekhendom popri čiare a následne bola presvedčivá na podaní. Cibulková vzápätí tiež zvládla svoj servis (4:4) a tentoraz sa jej to podarilo aj pri skóre 4:5, hoci od stavu 40:0 sa nevyhla zhode. Na 5:5 dala špičkovým forhendom inside out.


Na returne v jedenástej hre začala Cibulková agresívnym forhendovým príjmom a potom Šafářová prehnala bekhend. Češka však pod ťarchou stavu 0:30 ponúkla ohurujúcu forhendovú kontru, eso a ešte jeden priebojný forhend, na 6:5 išla bodom priamo z podania. Cibulková pri skóre 15:15 v dvanástom geme neskoro bola bekhendom pri returne. Zareagovala odvážnym a precíznym forhendovým "winnerom" (30:30), Šafářová si aktívnou hrou vynútila mečbal, Slovenka jej rovnakým prístupom nedala možnosť. Vzápätí skončil jej defenzívny forhend v sieti, ale k nie najpresvedčivejšiemu "kraťasu" pri druhom mečbale pridala forhendové obhodenie. Potom spáchala 9. dvojchybu, ale proti tretiemu mečbalu vytiahla kompenzujúci kvalitný servis a následne forhendový "winner". Prepálený bekhend znamenal ďalšiu zhodu. Pri nej univerzálka Šafářová zakončila postupný protiútok bekhendovým sklepnutím od siete a potom Cibulková vložila priveľa sily do forhendového drajvu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies