WTA Miami: Fantastická Cibulková postúpila do semifinále a bude prvýkrát v Top ten!

NETKY.SK • 27 Marec 2014, 07:06 • 2 min
WTA Miami: Fantastická Cibulková postúpila do semifinále a bude prvýkrát v Top ten!

MIAMI - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala už do semifinále dvojhry na turnaji WTA v Miami a v pondelok bude prvýkrát v kariére figurovať v elitnej svetovej desiatke.

slovakia

left justify in out

Vo štvrťfinále si na floridskom harde ako nasadená desiatka poradila s trojkou "pavúka" Poľkou Agnieszkou Radwaňskou za 2:40 h po trojsetovej dráme 3:6, 7:6 (5), 6:3. V druhom dejstve odvrátila za stavu 4:5 tri mečbaly, v tajbrejku otočila z 2:5.
      

Cibulková nadviazala na triumf nad "Agou" zo semifinále grandslamového Australian Open a upravila vzájomnú bilanciu na 3:5. V dueli o postup do finále nastúpi v noci na piatok SEČ proti šampiónke z Melbourne Číňanke Na Li, s ktorou má negatívnu bilanciu 0:6. Slovenská jednotka má v Miami už istú prémiu 192.485 USD a 390 bodov do svetového rebríčka WTA.
      

Zverenka trénera Mateja Liptáka sa stane po Daniele Hantuchovej a Karine Habšudovej historicky treťou Slovenkou v Top ten singlového rebríčka WTA. Hantuchová sa po postupe do štvrťfinále dvojhry na Australian Open v januári 2003 dostala na piatu priečku, čo je doposiaľ slovenské maximum, Habšudová bola vo februári 1997 na 10. pozícii.
      

Cibulková klopala na dvere najlepšej desiatky už v júli 2009 mesiac po tom, ako postúpila do semifinále na antukovom Roland Garros v Paríži. Na turnaji vo švédskom Bastade ju od vytúženej méty delilo jediné víťazstvo. Cibulková má po skvelých výsledkoch v úvodnej tretine tejto sezóny veľkú šancu kvalifikovať sa na októbrový šampionát WTA Tour do Singapuru.
      

Cibulková v prvom sete ani raz nedokázala vyhrať vlastné podanie, čo bola voda na mlyn Radwaňskej. Poľka získala od stavu 2:2 tri gemy v rade a v deviatom geme premenila pri súperkinom servise v poradí druhý setbal. Radwaňská bola trpezlivejšia pri dlhých výmenách od základnej čiary a robila oveľa menej nevynútených chýb. 
      

V druhom dejstve mala Cibulková dvakrát brejk k dobru, Radwaňská však dokázala vždy zakontrovať. Za stavu 4:4 otočila pri vlastnom podaní z 0:40 a v ďalšom geme mali pri podaní Cibulkovej k dispozícii tri mečbaly. Slovenka však zabojovala, odvrátila ich a po brejku v jedenástom geme išla podávať na víťazstvo v sete. V ďalej hre však neuhrala ani fiftín a tak prišiel na rad tajbrejk. V ňom viedla Radwaňská 5:2 a mala dve podania k dobru, no Cibulková následne získala päť bodov v rade a vynútila si tretí set. Na jeho začiatku sa Cibulková po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. Poľka síce vyrovnala na 2:2, no záver setu patril Slovenke. Za stavu 4:3 Cibulková zobrala súperke podanie a v deviatom geme premenila hneď prvý mečbal, predtým odvrátila tri brejkbaly.
      

Cibulková mala po premenenom mečbale v očiach slzy. "Vedela som, že proti Agnieszke to bude veľmi ťažký zápas. Je ako stena, dokáže vrátiť aj nemožné. Dôležité bolo, že ani za nepriaznivého stavu som nezložila zbrane a vďaka obrovskej bojovnosti som to napokon otočila. Mám veľkú radosť, že vďaka postupu do semifinále v Miami sa dostanem do Top ten. Konečne som tam, vydýchla som si. Veľa ľudí sa ma na to v posledných týždňoch pýtalo, no snažila som sa to neriešiť," povedala Slovenka v prvom interview priamo na kurte. 
      

Cibulková sa dokázala vyrovnať so silným vetrom i povestnou defenzívou súperky. "V tomto smere mi veľmi pomohli rady trénera Maťa Liptáka, ktorý ma nabádal, aby som hrala stále agresívne, aj za cenu väčšieho počtu nevynútených chýb. S Agnieszkou si nemôžete pinkať, musíte hrať aktívne. Pri prvom mečbale som mala trochu šťastie, keď Jastrabie oko rozhodlo, že jej bekhend skončil tesne v aute. Pri ďalších dvoch mečbaloch i za nepriaznivého setu v tajbrejku som si to však uhrala sama, čo si veľmi cením. V rozhodujúcich momentoch som bola mentálne silná. Hovorila som, že keď mám byť v Top ten, tak tam budem a dnes to prišlo, čo ma veľmi teší," dodala pre TASR slovenská reprezentantka, ktorá sa už teší na semifinále. "S Na Li som nedávno odohrala veľmi dobrý zápas v Indian Wells. Hoci som tesne prehrala, utvrdila som sa v tom, že aj ona je hráčka z mäsa a kostí, čo mi dodalo sebavedomie."                 
      
Dvojhra - štvrťfinále:

Dominika CIBULKOVÁ (10-SR) - Agnieszka Radwaňská (3-Poľ.) 3:6, 7:6 (5), 6:3, Na Li (2-Čína) - Caroline Wozniacka (11-Dán.) 7:5, 7:5 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona