WTA Birmingham: Rybáriková suverénne do semifinále

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 18:33 • 2 min
WTA Birmingham: Rybáriková suverénne do semifinále

BIRMINGHAM - Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková nasadená ako šestnásta zvíťazila v piatkovom stretnutí štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA Aegon Classic v britskom Birminghame (International, dotácia 235 000 USD, tráva) nad 18-ročnou Američankou Madison Keysovou, 53. v počítačovom poradí, za 52 minút suverénne 6:3, 6:0.

slovakia

left justify in out

Revanšovala sa za vlaňajšiu prehru z Miami. Medzi najlepšie štyri sa prebojovala 9. raz v kariére, zatiaľ má z takto významných zápasov bilanciu 4:4. 

Miestna šampiónka zo sezóny 2009 Rybáriková dosiahla brejk hneď v úvodnom geme, pridala k tomu "poistku" na príjme v siedmej hre. Následne síce sama stratila servis na 5:3, ale odvtedy si pripísala všetky zostávajúce gemy. 

"Som veľmi rada, že sa mi podarilo dosiahnuť toto víťazstvo. Určite som neočakávala, že to pôjde takto hladko proti súperke, ktorá veľmi dobre servuje a hrá agresívne. Dôležité bolo, že som okamžite získala brejk, keď som jej všetko ´pozabíjala´. Ocitla som sa na koni. Neskôr som si síce raz sama stratila podanie, ale to už som mala náskok double-brejku. Celkovo mi to dnes išlo ako po masle, všetko mi vychádzalo, dobre som to Keysovej rozhadzovala a striedala som rýchle údery so slajzovanými. Na tráve sa práve takto musí hrať," pochvaľovala si v rozhovore pre agentúru SITA držiteľka troch singlových trofejí z hlavného profesionálneho okruhu Rybáriková. 

Dvadsaťštyriročná piešťanská rodáčka, momentálne 47. vo svetovom rebríčku, bude medzi najlepšími štyrmi čeliť ešte len 16-ročnej Chorvátke Donne Vekičovej (89.). Zverenkyňa Petra Hubera už má istotu 130 bodov do renkingu a prémie 10 565 dolárov. 

"S Vekičovou som prehrala vlani v Taškente, ale vtedy som bola po chorobe, ani som na ten turnaj pôvodne nechcela ísť, takže podľa toho zápasu by som moje vyhliadky pred sobotou príliš nehodnotila. Chorvátka je však na svoj vek herne veľmi vyspelá. Človek by nepovedal, že má len 16 rokov. Výborne servuje, málo kazí. Nepochybne budem musieť predviesť veľmi dobrý výkon. Je pravda, že jej prienik do semifinále sa dá označiť za určité prekvapenie, zdolala tu však kvalitné hráčky. Budem sa snažiť zahrať čo najlepšie," predznamenala Rybáriková, ktorá naposledy bola v semifinále vo februári v americkom Memphise. 

Slovenská dvojka síce má na Birmingham motivujúce spomienky, ale nostalgia dostala zvláštny rozmer: "Určite sa tu cítim veľmi dobre, hoci panuje pomerne zlé počasie. Pred štyrmi rokmi som na tomto podujatí získala môj prvý veľký titul, ešte nikdy som tu neprehrala v 1. kole, v Birminghame sa mi zvykne dariť. Vlaňajšok som však po zranení musela vynechať a medzičasom areál prerobili, je to už iné. Zmizli plagáty či hviezdy predchádzajúcich víťaziek. Je to akoby nový turnaj, ale ´center´ výborný, úroveň vysoká, rada sa sem vraciam." 

Vekičová po štvrťfinálovom triumfe 6:2, 6:1 nad Rumunkou Soranou Cirsteovou povedala: "Myslím si, že tráva fakt vyhovuje mojej hre. Mám rada rýchlosť tohto povrchu, pretože vyznávam diktovanie tempa a preberanie kontroly nad výmenami." Chorvátku pripravuje David Felgate, niekdajší kouč Tima Henmana. Z tohto dôvodu trávi Vekičová veľa času v britskej metropole a má jasnú preferenciu v rámci veľkej štvorky: "Azda sa mi raz podarí vyhrať Wimbledon. Je na tráve, ide o môj obľúbený grandslamový turnaj, koná sa v Londýne..." 

Dvojhra - štvrťfinále: 
Magdaléna Rybáriková (SR-16) - Madison Keysová (USA) 6:3, 6:0 za 52 minút 

Prehľad najvýznamnejších seniorských úspechov Magdalény Rybárikovej vo dvojhre: 
Tituly na turnajoch WTA (3): 
2009 Birmingham (V. Brit., tráva) 
2011 Memphis (USA, tvrdý povrch) 
2012 Washington (USA, tvrdý povrch) 
Finále na turnajoch WTA (1): 
2011 Kuang-čou (Čína, tvrdý povrch) 
Tituly na turnajoch ITF (5 z 12 finále): 
2005 Káhira (Egypt, antuka), Mestre (Tal., antuka) 
2008 Petrohrad-Vsevoložsk (Rus., tvrdý povrch), Patras (Gréc., tvrdý povrch) 
2011 Praha (ČR, antuka) 
Grandslamové turnaje: 
3. kolo US Open (New York) 2008 a 2009



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies