WSJ: Organizované skupiny obchodníkov zarobili manipuláciou trhu 825 miliónov USD

NETKY.SK • 7 August 2018, 16:30 • 2 min
WSJ: Organizované skupiny obchodníkov zarobili manipuláciou trhu 825 miliónov USD

NEW YORK – Manipulácie s cenami kryptomien sú vo veľkej miere realizované organizovanými obchodnými skupinami, ktoré na to využívajú služby ako Telegram. Informáciu priniesol denník Wall Street Journal (WSJ).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zverejnenie výsledkov výskumu trhu s kryptomenami naznačilo, že koordinované skupiny obchodníkov manipulujú ceny pomocou metódy pump and dump.

 

Týmto spôsobom pre seba produkujú astronomické zisky v stovkách miliónov dolárov. Na druhej strane sú však tí, ktorí prichádzajú o značnú časť kapitálu, akonáhle tieto skupiny začnú masovo predávať svoje digitálne aktíva.

 

Výskum ukázal, že počas prvých šiestich mesiacov roku 2018 tieto obchodné skupiny dosiahli zisk vo výške 825 miliónov USD.

 

img

 

WSJ skúmal 175 schém, ktoré obchodovali so 121 rôznymi kryptomenami, pričom uviedol, že takýchto skupín existuje oveľa viac. Mnohé skupiny sú uzavreté s dohľadom anonymného moderátora.

 

Ako príklad WSJ uviedol obchodovanie so staršou kryptomenou Cloakcoin, ktorá v tomto roku zaznamenala niekoľko prudkých cenových výkyvov. Náhly nárast ceny 1. júla na významnej burze Binance bol výsledkom obchodnej skupiny s názvom Big Pump Signal, tvrdí WSJ.

 

img

 

"Cena Cloakcoin začala raketovo stúpať na burze Binance krátko potom, čo Big Pump Signal poslal správu na Telegrame, aby členovia skupiny začali nakupovať," uvádza WSJ. "Ceny 10 najobchodovanejších Bitcoin párov sa však počas rastu ceny Cloakcoin ledva hýbali."

 

Tieto zistenia dávajú ďalší rozmer teóriám o manipulácii trhu s kryptomenami, ktoré sa v posledných mesiacoch objavili na rôznych komunitných fórach a v médiách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies