Wozniacka má prvý grandslamový titul

NETKY.SK • 27 Január 2018, 13:02 • 2 min
Wozniacka má prvý grandslamový titul

MELBOURNE - Dánska dvojka svetového rebríčka tenistiek Caroline Wozniacka zvíťazila nad rumunskou jednotkou počítačového poradia Simonou Halepovou za 170 minút 7:6 (2), 3:6, 6:4 v sobotňajšom finále dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (15. - 28. januára, tvrdý povrch Plexicushion, celková dotácia 55 miliónov AUD).

slovakia

left justify in out

V mimoriadne kvalitnom zápase v Rod Laver Arene predviedla Wozniacka o čosi energickejší, istejší a tvorivejší výkon, ktorý ku koncu dokázala ešte vystupňovať. Pri treťom finálovom pokuse si vybojovala svoj premiérový takto významný primát, nedopriala platnosť okrídleného "do tretice všetko dobré" Halepovej a v pondelok ju vystrieda na poste líderky. Bude na vrchole na deň presne po šiestich rokoch odmlky.

Wozniacka v prvom sete nedoplatila na premrhanie náskoku 5:2. V druhej časti však pykala za to, že nepremenila ani jeden zo siedmich brejkbalov vo dvoch rôznych gemoch, zatiaľ čo Halepovej stačila jedna možnosť na to, aby sa presadila na príjme, bolo to v ôsmej hre. V treťom dejstve viedla Dánka 3:1, ale aj zaostávala 3:4 s brejkom. Záver však zvládla lepšie.

Wozniacka zaostala na esá 2:6 a zároveň urobila citeľne viac dvojchýb - 6:1. Bola horšia aj na "winnery" (40:25), ale Halepová od základnej čiary vyprodukovala 46 nevynútených chýb v porovnaní s iba 19 takýmito zlyhaniami premožiteľky. Na jednotlivé body uspela Dánka tesne 110:108. Obe premenili 5 brejkbalov: šampiónka zo 14 možností, neúspešná aktérka z tucta.

Wozniacka si odnáša Daphne Akhurst Memorial Cup, prémiu 4 milióny austrálskych dolárov brutto a 2000 bodov do počítačového poradia. Halepovú uteší šek na 2 milióny AUD pred zdanením a 1300 bodov do systému.

"Dlhé roky som snívala o takomto okamihu. Teraz sa môj sen stal skutočnosťou a trasiem sa od rozrušenia, rozplačem sa," netajila Wozniacka mimoriadne emócie počas slávnostného ceremoniálu.

"Samozrejme, že neprestanem bojovať o ten môj prvý titul. Zostáva mi ešte veľa rokov a vari sa počas nich dočkám ďalšej takejto výzvy," skonštatovala Halepová.

Wozniacka vedie v bilancii zo vzájomných stretnutí už 5:2. Presadila sa v štyroch najčerstvejších konfrontáciách s Halepovou vrátane aktuálnej. Na októbrovom koncosezónnom šampionáte WTA Finals v Singapure, na ktorom Dánka napokon získala primát, deklasovala Rumunku v základnej skupine 6:0, 6:2.

Dvadsaťsedemročná Wozniacka si v minulosti zahrala o trofej na newyorských US Open 2009 a 2014, o rok mladšia Halepová na parížskom Roland Garros 2014 a 2017. Obe cestou do tohto duelu odvrátili viacero mečbalov: Dánka dva Chorvátky Jany Fettovej v 2. kole, Rumunka najprv tri Američanky Lauren Davisovej v 3. kole a potom dva Nemky Angelique Kerberovej v semifinále. Wozniacka sa pridala do exkluzívneho "klubu" k Američankám Monice Selešovej (1991), Jennifer Capriatiovej (2002) a Serene Williamsovej (2003) a Nemke Angelique Kerberovej (2016): každá z nich eliminovala aspoň jeden mečbal na ceste za titulom na tomto turnaji počas ostatných 60 rokov. Halepová by bola úplne prvou šampiónkou, ktorá odolala minimálne jednému mečbalu hneď vo dvoch súbojoch na púti za trofejou.

Zverenkyňa Darrena Cahilla Halepová je na čele počítačového poradia od 9. októbra 2017, má za sebou 16 týždňov v prvom funkčnom období vrátane tohto, ktoré sa teraz končí. Wozniacka v minulosti viedla od 11. októbra 2010 do 13. februára 2011 a potom od 21. februára 2011 do 29. januára 2012 spolu 67 týždňov, v tomto smere je celkovo deviata a medzi aktívnymi tenistkami druhá za spomenutou S. Williamsovou (319).

Dánka si o dva triumfy posunula osobné maximum na južnej pologuli. V sezóne 2011 mala v semifinále mečbal pri vlastnom podaní proti Číňanke Na Li, ale napokon prehrala 6:3, 5:7, 3:6. Otcom Piotrom trénersky vedená severanka s poľskými koreňmi je premožiteľkou Magdalény Rybárikovej z osemfinálového 4. kola. Rumunka si o dve kolá zlepšila svoj miestny štvrťfinálový rekord zo sezón 2014 a 2015, v rokoch 2016 a 2017 sa v metropole Viktórie lúčila už v 1. kole, nestačila na Američanku Shelby Rogersovú a Číňanku Šuaj Čang.

Úplne novú dobyvateľku trofeje na grandslamovej scéne dodala tretia z ostatných štyroch vrcholných akcií. Vlani sa na Roland Garros radovala Lotyška Jelena Ostapenková a na US Open porovnateľne prekvapila Američanka Sloane Stephensová.

Bolo to premiérové finále medzi prvými dvoma nasadenými na grandslamovom podujatí od AO 2015, na ktorých S. Williamsová zvíťazila nad Ruskou Mariou Šarapovovou. Zároveň sa konalo prvé finále Grand Slamu Ázie a Pacifiku od sezóny 1980, v ktorom obe aktérky prahli po svojej premiérovej takto významnej trofeji. Vtedy Češka Hana Mandlíková premohla domácu Wendy Turnbullovú.


obrazok


Dvojhra žien - finále:
Caroline Wozniacka (Dán.-2) - Simona Halepová (Rum.-1) 7:6 (2), 3:6, 6:4 za 170 minút (51, 48, 71)

Wozniacka začala na servise presvedčivo a na príjme si kombináciou účinného bekhendu popri čiare a vstúpeného forhendu dodala dve šance. Pri prvej bola proti jej forhendu páska siete, potom však Dánka zaúradovala dôrazným forhendom do bližšej strany, Halepovej obranný bekhend zaletel mimo - 2:0. Wozniacka bola agilnejšia, prudšia a sebavedomejšia, začiatok jej patril. Cez nepríjemných 15:30 sa posunula na 3:0. Zavŕšila to prísnym krížnym bekhendom a "povinným" forhendovým zakončením do uvoľnenej časti dvorca, túto ofenzívnu situáciu si vypracovala kvalitným servisom na "téčko".

Dovtedy zakríknuto pôsobiaca Halepová sa počas pauzičky otriasla, na nulu povzbudzujúco znížila na 1:3. Wozniacka kontrovala podobne jasne - 4:1. Strážila si základnú čiaru, odtláčala od nej Rumunku, pristihovala ju na pätách, bola úderovo istejšia, rozdeľovala a panovala.

Halepová postupne pridala na celkovej intenzite, lepšie triafala prvé, utvárala si tým tlak, ako podávajúca znova nepustila súperke ani fiftín, upravila na 2:4. Za stavu 15:0 v jej prospech v siedmej hre mala smolu: nastoľujúci return zastavila páska. Wozniacku to naštartovalo, posunula sa na 5:2. Publikum aplaudovalo obom aktérkam po dlhočiznej výmene plnej priebežných zvratov - napokon patrila Dánke skvostnej v defenzíve.

Čoraz súrodejšej Halepovej to na servise v tejto fáze stále sypalo (10 fiftínov v rade), prospela si aj nádherným forhendovým krížnym obhodením z behu, zaostávala už iba 3:5, hoci z náskoku 30:0 ešte čelila zápletke v podobe skóre 30:30. Wozniacka podávala na set a začala zbytočným forhendom do siete. Medzi zvládnuteľné patril aj bekhendový volej a po ďalšej chybe Dánky to náhle bolo 0:40. Halepová najprv nezmestila do dvorca náročnú bekhendovú kontru z pohybu a potom inkasovala prvé eso zápasu, ale proti Rumunkinmu tretiemu brejkbalu doplachtil Wozniackej forhend spod tlaku za.

Halepová po tejto záchrane suverénne vyrovnala na 5:5 aj zásluhou dvoch es v rade. Ocitla sa teda nazad už aj na ukazovateli skóre, pocitovo to bolo zhruba od polovice setu. Z konceptu v tomto štádiu vyhodená a s cieľovou páskou pred očami nestupňujúca Wozniacka však včas odrazila nápor: prospievala si efektívnymi podaniami, na nulu dala na 6:5. Rumunka si bez zachvenia vynútila tajbrejk - spravodlivý a premiérový vzájomný.

Wozniacka na úvod nezlyhala z forhendu zo vzduchu po vysiľujúcej prestrelke a agresívnym forhendom do protipohybu si dodala minibrejk. Potom Jastrabie oko potvrdilo Halepovej eso na 1:2. Rumunka však trestuhodne prepálila forhendový return druhého podania a poslala oveľa ťažší bekhendový príjem do siete - 1:4. Dánka vzápätí vytiahla mimoriadne odolnú obranu, Halepová predsa len skorigovala na 2:4. Wozniacka na 5:2 s dvojitým minibrejkom zapracovala s ohurujúcou "hodinárskou" presnosťou a čoskoro mala k dobru aj náskok 6:2. Hneď prvý setbal premenila pritlačeným bekhendom popri čiare.

Halepová v otváracej hre druhého dejstva dopustila 40:30 zo 40:0, ale ujala sa vedenia. Wozniacka reagovala na nulu (1:1) a bekhendovým drajvom išla na 30:30 v treťom geme, Rumunka sa v tej chvíli značne unáhlila s forhendom. Agilne odvrátila hrozbu a mala aj gembal, ale neskôr po Dánkinom zaberajúcom bekhende a vlastnom forhendovom prepálení čelila brejkbalu číslo dva. Vymazala ho servisom a následne znova disponovala gembalom, napriek dostatku času však nezvládla obhodenie a potom neustála Wozniackej útok. Tretí brejkbal eliminovala Halepová bez ťažkostí, ale Dánka vynikajúco čítala hru, pri piatej zhode zaúradovala bekhendovou kontrou. Rumunka ju proti štvrtému brejkbalu šikovne vyšachovala a napokon sa predsa len dostala na 2:1. Bolo jasné, že tento gem mohol mať kľúčový význam.

Wozniacka nechala frustráciu, na ktorú mala nárok, na lavičke, vyrovnala na 2:2, dvojchyba za stavu 40:15 bola len nepríjemným intermezzom. Halepová cez 0:15 išla hladko na 3:2 a vyžiadala si konzultáciu s fyzioterapeutkou, tá jej zmerala tlak. Dánka ďalšou dvojchybou klesla na 15:30, ale vymanévrovala sa - 3:3. Rumunka na 15 dala na 4:3. Toto štádium akoby bolo oddychovejšie po hektike z vyše 10-minútovej tretej hry. Prestalo to platiť pred koncovkou: Wozniacka klesla pokazeným forhendom na 15:40 a Halepová vykročila príležitosti v ústrety, jej forhendový pokus našiel čiaru, Dánka ani nevyzvala Hawk-Eye.

Wozniacka sa nechcela zmieriť s tretím setom. Unikla na 30:0, vtedy k nej bola nemilosrdná páska. Halepová však v pohybe vložila priveľa sily do forhendu. Pri prvom brejkbale extrémne zariskovala druhý servis a vyplatilo sa jej to, proti druhému vyzdvihnuteľne prešla do protiútoku. Potom si Rumunka bodom priamo z podania dopriala setbal, ale premotivovane zvrzala zdanlivo ľahký vstúpený forhend, hľadisko vzdychlo. Opäť si pomohla servisom, pri druhom setbale však Dánka vytrestala pasívny druhý servis. Následne Halepová jemne prepálila bekhend, tretí brejkbal odstránila obehnutým forhendom. Podaním si dodala tretí setbal a pekne si Wozniacku povodila.

Dánku nepochybne zdvihlo, že sa vo vstupnej hre tretieho setu vymanila na servise z 0:30 aj zhody. Z 0:30 na 30:30 dala aj na returne v druhej hre a mala na pridanie nadstavby dve zhody, keď ťažila z agresívnejšieho prístupu a školila súperku po slabých druhých podaniach. Halepovej bekhendová odpoveď v núdzi skončila vedľa a Dánka sa pri brejkbale nebojácne oprela do forhendu - 2:0.

Rumunka sa nehodlala zmieriť a "Jastrab" odobril dva jej brejkbaly za sebou, ale opakovane nemala na vydarené podanie - zhoda. Prišli ešte dve, kým si Halepová - akokoľvek občas pôsobiaca trochu spľasnuto - forhendovým krosom dopriala tretiu šancu. Dánka si vynútila jej forhendovú chybu z úzadia. Rumunka vytiahla priebojný forhend popri čiare, Wozniacka bola porovnateľne rezolútna z bekhendu. Piaty brejkbal si Halepová vynútila vstúpeným forhendom, bezmocne rozhodila ruky po zlom bekhendovom returne. Vzápätí nachytala Dánku pri sieti, hoci sa k tomu spočiatku neschyľovalo, a brejkbal číslo šesť jej Wozniacka premenila dvojchybou: v zhode s druhým setom prehrala očividne dôležitý tretí gem.

Halepová však po znížení na 1:2 klesla bekhendovým zlyhaním a nestihnutým forhendom na 0:30 a Wozniackej bekhendový "winner" znamenal tri príležitosti za sebou. Potrebovala len jednu: Rumunka poslala bekhend bez energie do siete, predchádzajúca štvrťhodinová drina na príjme vyšla nazmar. Hojdačková pasáž sa neskončila, Dánka sa ocitla dolu 0:30 a pri skóre 15:30 doplatila na pasivitu. Potom nezvládla forhendovú odpoveď na return na telo, viedla už iba 3:2 a príjem. Halepová za stavu 30:30 v šiestom geme privítala eso a útokom vyrovnala na 3:3.

V kultovom tzv. Tildenovom germe Wozniacka pokazila forhend a len sa prizerala bekhendovému returnu s dokonalým tajmingom. Platilo to aj pri forhendovej kontre Rumunky, ale v tomto prípade loptička dopadla tesne mimo. Dánka následne pretavila prevahu zvnútra kurtu na 30:30 a kvitovala forhendový return lacno za, ale nevyhla sa zhode (účinný bekhendový príjem), unáhlila sa s forhendom a pri brejkbale vyhodila krížny forhend - 3:4 a príjem.

Wozniacka si nechala rozmasírovať ľavé stehno a zabrala. Odskočila na 30:0 na returne, ale potom vo dvoch výmenách za sebou neubila Halepovú a zrazila sa chybou. Dánka ešte pridala a famóznym protiútokom si utvorila brejkbal, nemala pri ňom nárok. Rumunke to však okamžite odplatila, zakončila zo vzduchu a dotlačila ju k bekhendu do siete - 4:4. Wozniacka na 30 preklopila na 5:4, Halepovej bekhendový pokus o zmenu smeru stopla sieť. Tá bola aj proti Rumunkinmu forhendu na začiatku desiateho gemu a prvá jej prvá dvojchyba v celom stretnutí navodila skóre 30:30. Wozniacka si defenzívou z kategórie neskutočných vyslúžila mečbal a Halepová z tlaku pokazila bežný bekhend.

Prehľad výsledkov stretnutí Wozniackej s Halepovou (5:2):
2012 Dubaj (SAE) tvrdý povrch osemfinále Wozniacka 6:2, 6:3
2013 New Haven (USA) tvrdý povrch semifinále Halepová 6:2, 7:5
2015 Dubaj (SAE) tvrdý povrch semifinále Halepová 2:6, 6:1, 6:1
2015 Stuttgart (Nem.) antuka semifinále Wozniacka 7:5, 5:7, 6:2
2017 Eastbourne (V. Brit.) tráva štvrťfinále Wozniacka 5:7, 6:4, 6:1
2017 Singapur - šampionát WTA Finals tvrdý povrch základná skupina Wozniacka 6:0, 6:2
2018 Melbourne (Aus.) - Australian Open (GS) tvrdý povrch finále Wozniacka 7:6 (2), 3:6, 6:4

Cesta Wozniackej za titulom:
1. kolo: Mihaela Buzarnescová (Rum./44.) 6:2, 6:3 za 71 minút
2. kolo: Jana Fettová (Chor./119.) 3:6, 6:2, 7:5 za 151 minút - Wozniacka odvrátila dva mečbaly
3. kolo: Kiki Bertensová (Hol.-30/32.) 6:4, 6:3 za 86 minút
4. kolo (osemfinále): Magdaléna Rybáriková (SR-19/21.) 6:3, 6:0 za 63 minút
Štvrťfinále: Carla Suárezová-Navarrová (Šp./39.) 6:0, 6:7 (3), 6:2 za 131 minút
Semifinále: Elise Mertensová (Belg./37.) 6:3, 7:6 (2) za 97 minút

Prehľad víťaziek predchádzajúcich 15 ročníkov:
2003 Serena Williamsová (USA)
2004 Justine Heninová (Belg.)
2005 Serena Williamsová (USA)
2006 Amélie Mauresmová (Fr.)
2007 Serena Williamsová (USA)
2008 Maria Šarapovová (Rus.)
2009 Serena Williamsová (USA)
2010 Serena Williamsová (USA)
2011 Kim Clijstersová (Belg.)
2012 Viktoria Azarenková (Biel.)
2013 Viktoria Azarenková (Biel.)
2014 Na Li (Čína)
2015 Serena Williamsová (USA)
2016 Angelique Kerberová (Nem.)
2017 Serena Williamsová (USA)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona