World Press Photo za rok 2015 vyhrala snímka dojčaťa na srbsko-maďarskej hranici

NETKY.SK • 18 Február 2016, 17:13 • 2 min
World Press Photo za rok 2015 vyhrala snímka dojčaťa na srbsko-maďarskej hranici

AMSTERDAM - Porota 59. ročníka fotografickej súťaže World Press Photo udelila hlavnú cenu za rok 2015 austrálskemu fotografovi Warrenovi Richardsonovi.

slovakia

left justify in out

Richardsonova nočná snímka zachytáva utečenca, ktorý s batoľaťom prechádza zátarasou zo žiletkového drôtu na srbsko-maďarskej štátnej hranici. Záber bol vyhotovený 28. augusta 2015 neďaleko priechodu Horgoš-Röszke.

 

Muž s dieťaťom na víťaznej snímke patril k migrantom snažiacich sa prejsť zo Srbska na maďarské územie ešte pred dokončením bezpečnostného plota. Autor snímky je fotografom na voľnej nohe momentálne pôsobiacim v Budapešti.

 

"S utečencami som na hraniciach strávil päť dní. S touto skupinou sme sa celú noc skrývali pred políciou. Boli asi tri hodiny ráno a nemohol som použiť blesk, pretože by som ich prezradil," spomína si Richardson.

 

Do aktuálneho ročníka súťaže World Press Photo zaslalo svoje zábery 5775 fotografov zo 128 krajín sveta; porota vyberala medzi 82.951 snímkami. Ceny v celkovo ôsmich kategóriách si rozdelilo 41 fotografov z 21 krajín.

 

Tohtoročná porota pozostávala z 18 medzinárodne uznávaných profesionálov z oblasti fotožurnalizmu a dokumentárnej fotografie zo 16 krajín. Všetky súťažiace zábery boli kvôli zachovaniu objektivity tradične prezentované anonymne.

 

Hlavná cena je spojená s finančnou odmenou 10.000 eur a novým typom fotoaparátu značky Canon. Víťazné snímky budú sprístupnené verejnosti na putovnej výstave, ktorá zavíta do približne 100 miest v 45 krajinách sveta.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies