Wolfgang Schäuble podporil Junckera v daňovom spore

NETKY.SK • 13 November 2014, 11:26 • 2 min
Wolfgang Schäuble podporil Junckera v daňovom spore

BERLÍN - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vo štvrtok podporil nového predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Claudea Junckera, ktorý čelí kritike, že vo funkcii luxemburského premiéra pomáhal nadnárodným korporáciám vyhýbať sa plateniu daní.

slovakia

left justify in out

Prax, vďaka ktorej si stovky nadnárodných firiem mohli v Luxembursku znížiť daňovú povinnosť údajne až o miliardy eur, označil za "znepokojujúcu". Luxembursko však neporušilo právne prepisy a podobne pri zdaňovaní nadnárodných firiem postupovali aj iné krajiny, zdôraznil Schäuble, ktorý na úrovni EÚ podporuje skvalitnenie výmeny informácií o daňových režimoch.

 

Nový predseda EK Jean Claude-Juncker v stredu poprel obvinenia, že nesie podiel na prípadoch daňových únikov v jeho rodnom Luxembursku, v kauze však priznal politickú zodpovednosť. Prvýkrát tým reagoval na obvinenia, ktoré ešte minulý týždeň priniesli investigatívni novinári. Podľa nich Luxembursko pomáhalo stovkám podnikateľov vyhnúť sa plateniu daní v hodnote miliárd eur. Juncker, ktorý za posledných 24 rokov pôsobil buď ako minister financií alebo premiér malej západoeurópskej krajiny, podľa vlastných slov nie je "strojcom takzvaného luxemburského systému". 

 

Podozrenia, podľa ktorých Luxembursko vybraným korporáciám umožňovalo vyhnúť sa plateniu daní, prešetruje už aj samotná EK. Juncker aj preto vyzval na harmonizáciu v tejto oblasti v rámci všetkých členských štátov EÚ a zavedenie spoločnej korporátnej dane. Tento postup však viacero členských krajín dlhodobo odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona