Wings for Life World Run tretíkrát aj na Slovensku: Pobežia Sajfa, Filip Tůma, Robert Jakab, aj CrossFitter Dominik Hopjak

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 13:57 • 2 min
Wings for Life World Run tretíkrát aj na Slovensku: Pobežia Sajfa, Filip Tůma, Robert Jakab, aj CrossFitter Dominik Hopjak

BRATISLAVA - Charitatívny beh Wings for Life World Run, z ktorého je plný výťažok zo štartovného určený pre nadáciu na výskum poranenia miechy (za uplynulé dva ročníky sa na celom svete vyzbieralo 7,2 milióna eur), tretíkrát zavíta opäť aj na Slovensko.

slovakia

left justify in out

To bude jednou z 33 krajín, v ktorej sa uskutoční unikátne bežecké podujatie. Dejiskom bude 8. mája Bratislava, jednotný začiatok pre všetky zapojené štáty je o 13.00 h SELČ. V metropole SR sa účastníci vydajú na trať spred OC Eurovea. Cieľom tohto projektu je vrátiť ľudom na vozíku život na nohách, aby mohli zase chodiť.

 

"Je to jedinečný beh, v ktorom účastníci nebežia do cieľa, ale ten príde za nimi. Je to pre nás česť, že sa Bratislava opäť ocitla na mape krajín, ktoré sa zapájajú do tejto akcie. Znamená to veľa aj pre propagáciu mesta," uviedol na utorkovej tlačovej besede organizátor Wings for Life World Run Slovensko Peter Pukalovič.
Hlavnú myšlienku behu: "Bežím pre tých, ktorí behať nemôžu" podporujú aj viacerí ambasádori podujatia, medzi ktorými sú známe osobnosti z rôznych sfér športového i umeleckého života. Nechýbajú medzi nimi ani poprední slovenskí vytrvalci Gabriel Švajda a Romana Komarňanská.

 

"Vlani som dlho viedol, napokon som skončil tretí a dosiahol som métu 58,1 km. Tento rok by som sa chcel dostať na 62 km. Možno to bude menej, možno viac, sám sa nechám prekvapiť. Na maratónsku vzdialenosť som zvyknutý, čo sa deje na ďalších kilometroch, je zahalené rúškom tajomstva. Z minulého roka si pamatám len Dunaj na jednej a repku olejnú na druhej strane," s úsmevom si zaspomínal na lanskú skúsenosť Švajda, ktorý na víkendovom bratislavskom maratóne obsadil 5. miesto "Pokúsim sa pokoriť hranicu svojich možností. Pobežím pre tých, čo nemôžu, teda aj pre krstnú dcéru. O to viac budem motivovaný," dodal atlét z Dvorov nad Žitavou.

 

Víťazka slovenskej časti WFL 2015 sa tentoraz predstaví v japonskej Takašime. "Nebolo jednoduché si vybrať spomedzi ďalších 32 krajín. Voľba napokon padla na Japonsko, kde som ešte nikdy nebola. O mojich konkurentkách nemám informácie, viem však, že práve celosvetová víťazka bola Japonka a zabehla 56 km," poznamenala Komarňanská, ktorá pred rokom za niečo vyše tri hodiny ubehla 41,85 km.

 

Z ďalších ambasádorov, medzi ktorých patria herec a operný spevák Filip Tůma, motocyklový pretekár Štefan Svitko, vodná slalomárka Jana Dukátová, herec Róbert Jakab, horský cyklista Filip Polc, bývalý reprezentant v zjazdovom lyžovaní Marián Ligda, známy CrossFitový tréner Dominik Hopjak či pro-gamer Erik Leštach, asi najodvážnejší si cieľ stanovil moderátor Matej “Sajfa” Cifra. "Vlani som ubehol 32 km, tentoraz by som chcel zopakovať približne to isté, mojou métou je 30 km," prezradil zabávač, ktorý je známy svojím pozitívnym vzťahom k športu a behu obzvlášť. "Baví ma to. Ide aj o prekonávanie samého seba, to by si mal každý uvedomiť," dodal "Sajfa".

 

Minulý rok súperili proti sebe najmä tímy Dominika Hopjaka a Mateja "Sajfu" Cifru.

 

Beh Wings for Life má pohyblivý cieľ. Všetkých účastníkov stíha auto (na trať sa vydá 30 min po štarte a postupne bude zvyšovať rýchlosť). V momente, keď bežca dostihne, sa preňho preteky končia. Dvojnásobný celosvetový víťaz podujatia Lemawork Ketema atakoval 80 km. Šoférom auta v SR bude známy motocyklový pretekár Ivan Jakeš. Dizajnérom trate je bývalý maratónec Marcel Matanin: "Pobeží sa cez prístav, potom v centre mesta, cez Most SNP a Panónsku až na hrádzu smerom do Čunova až po Gabčíkovo. Celá trať meria 100 km, vlani sme sa dostali na 68,5 km."

 

Organizátori by chceli prekonať vlaňajšok, keď sa do akcie zapojilo viac ako 2200 ľudí. Aktuálne hlásia zatiaľ 1500 prihlásených bežcov so záujmom podporiť ušľachtilú vec. Ďalší ešte majú šancu a môžu sa zaregistrovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies