Windows 8 nezvýšil predaj počítačov v USA

NETKY.SK • 30 November 2012, 07:58 • 2 min
Windows 8 nezvýšil predaj počítačov v USA

Windows 8 nezvýšil predaj počítačov v USA

slovakia

left justify in out

img

Americkí spotrebitelia totiž radšej míňajú na inteligentné telefóny a tablety namiesto toho, aby modernizovali svoje počítače.

Uvedenie nového operačného systému Windows 8 nepodporilo predaj osobných počítačov (PC) v USA, čo sklamalo nádeje Microsoftu a výrobcov počítačov, tvrdí poradenská spoločnosť NPD Group.

Počas troch týždňov od 26. októbra, keď na trh prišiel Windows 8, predaj počítačov s operačným systémom Windows v medziročnom porovnaní klesol o 21 %, uviedla NPD. Nič nenasvedčuje, že Windows 8 predaj zhoršil. Podľa NPD je slabý dopyt len pokračovaním trendu, ktorý pretrváva počas celého roka.

Americkí spotrebitelia totiž radšej míňajú na inteligentné telefóny a tablety namiesto toho, aby modernizovali svoje počítače. Niekoľko výrobcov tabletov na jeseň uviedlo na trh nové modely a Apple prišiel s menšou verziou iPadu.

Microsoft podporil uvedenie Windows 8 doteraz najväčšou reklamnou kampaňou. Podľa analytičky UBS Mary Jo Foleyovej koncern na ňu minul až 1 miliardu USD (769,6 milióna eur). Výrobcovia PC boli optimistickí a dúfali, že Windows 8 podporí predaj počítačov, ktorý má tento rok klesajúcu tendenciu.

"Po štyroch týždňoch na trhu je stále ešte príliš skoro obviňovať Windows z pretrvávajúceho slabého predaja trhu s PC," uviedol analytik NPD Stephen Baker. "Stále máme pred sebou celú vianočnú predajnú sezónu, ale je jasné, že Windows 8 nie je impulzom, ktorý spôsobí obrat trhu, v ktorý mnohí dúfali." Baker poukázal na to, že notebooky s Windows 8 a dotykovým displejom sa predávajú dobre a pomohli zvýšiť priemernú predajnú cenu PC.

Microsoft predal v priebehu prvého mesiaca 40 miliónov licencií na Windows 8, ale do toho sa započítavajú aj licencie, ktoré kúpili výrobcovia PC, ako napríklad Hewlett-Packard alebo Dell, pre počítače, ktoré vyrobili, ale ešte nepredali.

Spoločnosť IHS iSuppli prognózuje, že tento rok sa na celom svete predá 349 miliónov PC. To je o 1 % menej ako v roku 2011. V prípade naplnenia tejto predpovede to bude prvý pokles predaja osobných počítačov od roku 2001. V USA už predaj PC klesá dva roky. Informovala o tom agentúra AP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies