Wimbledonský rekordér Pete Sampras v piatok oslávi 40. narodeniny

NETKY.SK • 11 August 2011, 11:25 • 2 min
Wimbledonský rekordér Pete Sampras v piatok oslávi 40. narodeniny

Wimbledonský rekordér Pete Sampras v piatok oslávi 40. narodeniny

slovakia

left justify in out

img

Legendárny americký tenista Pete Sampras oslávi v piatok 40. narodeniny. Vo svojej zbierke má 14 grandslamových titulov, z toho rekordných sedem z posvätnej wimbledonskej trávy v All England Clube. V historickej tabuľke je na druhom mieste za Švajčiarom Rogerom Federerom, ktorý má na konte 16 cenných trofejí. Sampras päťkrát vyhral US Open a dvakrát Australian Open, parížska antuka na dvorcoch Rolanda Garrosa však zostala pre neho zakliata. Na druhom podujatí veľkej štvorky sa dostal iba do semifinále (1996).
      Syn gréckych prisťahovalcov debutoval na ATP Tour v roku 1988 a už o dva roky neskôr slávil prvý veľký úspech, keď triumfoval na US Open. V areáli vo Flushing Meadows svoju mimoriadne úspešnú kariéru aj zakončil - v septembri 2002 finálovým triumfom nad svojím krajanom a veľkým rivalom Andrem Agassim. Na čele rebríčka ATP strávil Sampras rekordných 286 týždňov. Šesťkrát za sebou bol koncoročnou svetovou jednotkou (1993-1998), čo sa v Open ére nepodarilo žiadnemu inému tenistovi. Päťkrát vyhral prestížny Turnaj majstrov - rovnako ako Federer a Ivan Lendl.
      Sampras preferoval štýl hry servis-volej. Pre bleskurýchle podanie mu v tenisovom kolotoči prischla prezývka "Pištoľník Pete", k jeho veľkým zbraniam patril aj forhend z plného behu. V roku 2007 Američana uviedli do tenisovej Siene slávy. V novembri 2008 zavítal držiteľ 64 singlových titulov do Bratislavy, kde odohral exhibičný zápas proti dlhoročnému lídrovi slovenského daviscupového tímu Dominikovi Hrbatému. Sampras je ženatý s americkou herečkou Brigitte Wilsonovou. Majú spolu dve deti - synov Christiana Charlesa a Ryana Nikolaosa.    
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies