Wimbledon: V semifinále sa stretne Djokovič s Del Potrom

NETKY.SK • 3 Júl 2013, 17:14 • 2 min
Wimbledon: V semifinále sa stretne Djokovič s Del Potrom

LONDÝN - Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič a Argentínčan Juan Martín Del Potro utvorili semifinálovú dvojicu v hornej polovici "pavúka" dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (24. júna - 7. júla, dotácia 22,56 milióna libier, tráva).

slovakia

left justify in out

Zverenec Mariána Vajdu Djokovič zvíťazil v stredajšom štvrťfinále nad Čechom Tomášom Berdychom za 135 minút 7:6 (5), 6:4, 6:3. V druhom sete predviedol obrat z 0:3 s dvojitým brejkom. V tretej časti za stavu 2:1 pre Srba urobil súper dvojchybu pod ťarchou brejkbalu. Pri mečbale nezvládol odpoveď na skrátenie. Prakticky na sekundu súbežne Del Potro prekrásnou forhendovou kontrou popri čiare zavŕšil svoj duel so Španielom Davidom Ferrerom - 6:2, 6:4, 7:6 (5) za 136 minút. Juhoameričan pritom už počas úvodného gemu na Centrálnom dvorci All England Lawn Tennis and Croquet Clubu vyzeral na odstúpenie, keď sa po páde sťažoval na ľavé koleno, ktoré už mal obviazané.

"Koncentroval som sa na to, čo musím na dvorci robiť, ak chcem uspieť - ako v každom zápase. Momentálne predvádzam môj najlepší tenis na tráve, čo je potešujúce, pretože tento povrch nepatrí k mojim preferovaným," cituje twitterové konto podujatia Djokoviča, ktorý sa prebojoval do grandslamového semifinále 13. raz bez prerušenia. Rekordér v tomto smere je Federer s 23 prienikmi do najlepšej štvorky za sebou (Wimbledon 2004 - Australian Open 2010).

"Myslím si, že som predviedol môj vrcholný tenis. Bol to ohromný výkon a som veľmi spokojný s úrovňou mojej hry. Dnes som zdolal jedného z najúspešnejších hráčov tejto sezóny. Podľa mňa bol ten forhend pri mečbale najlepší v kariére," povedal 24-ročný 8. muž renkingu ATP Del Potro a k zdravotnej indispozícii dodal: "Bol som fakt blízko od skreču, pretože som cítil veľkú bolesť. Lekár mi dal nejaké zázračné tabletky. Teší ma, že som to napokon zvládol."

Dvadsaťšesťročný Belehradčan Djokovič je víťaz medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka 2011. O dva roky mladší dobyvateľ rovnako významných newyorských US Open 2009 Del Potro už o dve kolá zlepšil svoj osemfinálový miestny osobný rekord zo sezón 2011 a 2012.

"Dokážem zahrať aj lepšie. Keď bojujete s Novakom, musíte hrať ma maximum, aby ste mali šancu zdolať ho. To dnes nebol môj prípad," uznal na tlačovej besede 27-ročný premožiteľ Martina Kližana z 1. kola Berdych (6.). Miestny finalista z edície 2010 má v štatistike zo vzájomných duelov manko už 2:14. Zvíťazil pritom v jedinom predchádzajúcom súboji na tráve: pred tromi rokmi práve vo wimbledonskom semifinále 6:3, 7:6 (9), 6:3. "Tri roky je dlhý čas. Kto sleduje tenis, musí vidieť, že Djokovič sa zlepšil. Vyhral grandslamy, veľa ďalších turnajov," podotkol rodák z Valašského Meziříčí Berdych, ktorému sa Srb revanšoval aj za prehru 6:2, 5:7, 4:6 z májovej rímskej antuky.

Držiteľ 37 singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Djokovič je po vyradeniach obhajcu trofeje Rogera Federera zo Švajčiarska (dovedna 7-násobný šampión v britskej metropole), držiteľa titulov zo sezón 2008 a 2010 Rafaela Nadala a austrálskeho dobyvateľa ročníka 2002 Lleytona Hewitta jediný wimbledonský hrdina v hre.

Víťaz 6 podujatí veľkej štvorky "Nole" Djokovič nastúpil po frustrujúcej päťsetovej semifinálovej prehre na RG s Nadalom. Predminulý týždeň si zahral na exhibičnom podujatí The Boodles Challenge v Stoke Poges. Vlani na Wimbledone ťahal v semifinále za kratší koniec proti Federerovi.

Djokovič vedie nad Del Potrom v bilancii zo vzájomných súperení 8:3, ale prehral v tom dosiaľ poslednom v marci v semifinále na tvrdom povrchu v kalifornskom Indian Wells - 6:4, 4:6, 4:6. Navyše, v jedinom doterajšom dueli na zelenom podklade podľahol minulý rok na OH v tomto areáli na adrese SW19 Church Road v stretnutí o bronz (5:7, 4:6).

Do stredy posledným Argentínčanom v semifinále Wimbledonu bol David Nalbandian od roku 2002. Z tejto krajiny sa to podarilo aj Gabriele Sabatiniovej (1986, 1990 - 1992). Zverenec Franca Davína Del Potro absentoval na RG 2013 vo francúzskej metropole pre ochorenie dýchacích ciest. Tridsaťjedenročný Ferrer sa tam dostal do finále, svojho prvého na Majors. V pondelok sa objaví na 3. mieste v počítačovom poradí, bude to jeho rekord.

Finalista koncoročného šampionátu ATP World Tour Finals 2007 Ferrer už vedie v štatistike proti Del Potrovi iba 6:3. Vlani mal v osemfinále Wimbledonu navrch 6:3, 6:2, 6:3. Teraz si nepripísal 13. triumf bez prerušenia proti argentínskym vyzývateľom a nestal sa najstarší londýnsky semifinalista od takého čiastočného úspechu Nemca Rainera Schüttlera v roku 2008. Javierom Pilesom trénersky vedený Ferrer neskompletizoval svoju zbierku prienikov do semifinále na Majors. Jediný takto úspešný Španiel stále je Nadal.

V dolnej časti žrebu nasledujú štvrťfinálové zápasy Lukasz Kubot (Poľ.) - Jerzy Janowicz (Poľ.-24), resp. Fernando Verdasco (Šp.) - Andy Murray (V. Brit.-2).

Dvojhra mužov - štvrťfinále:
Novak Djokovič (Srb.-1) - Tomáš Berdych (ČR-7) 7:6 (5), 6:4, 6:3 za 135 minút
Juan Martín Del Potro (Arg.-8) - David Ferrer (Šp.-4) 6:2, 6:4, 7:6 (5) za 136 minút

Zostávajúci stredajší program štvrťfinále dvojhry mužov:
Lukasz Kubot (Poľ.) - Jerzy Janowicz (Poľ.-24) / bilancia: 0:0
Fernando Verdasco (Šp.) - Andy Murray (V. Brit.-2) / bilancia: 2:8



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona