Wimbledon: Svetová jednotka zabojuje o Serena Slam, Muguruzová o prvý titul

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 08:47 • 2 min
Wimbledon: Svetová jednotka zabojuje o Serena Slam, Muguruzová o prvý titul

LONDÝN - Mladšia z amerických sestier Williamsových môže v sobotu druhýkrát v kariére zavŕšiť tzv. Serena Slam. Ak vo finále wimbledonskej dvojhry zdolá španielsku tenistku Garbine Muguruzovú Blancovú, získa 21. grandslamový titul v kariére a šiesty v All England Clube.

slovakia

left justify in out

Už iba jediná singlová trofej by ju delila od vyrovnania zápisu legendárnej Nemky Steffi Grafovej. Pre 21-ročnú Španielku je už postup do finále životným úspechom. Muguruzová Blancová môže napodobniť krajanku Conchitu Martinezovú, ktorá na posvätnej tráve triumfovala v roku 1994.

 

Serena Williamsová je papierovou favoritkou, pred sobotňajším súbojom si však nepripúšťa žiaden tlak. "Získala som už veľa grandslamových titulov. Som v takej pozícii, že nemusím bezpodmienčene vyhrať ďaľší Wimbledon. Môže sa stať, že v sobotu prehrám. Nebola by som z toho šťastná, no nepotrebujem získať ďalší wimbledonský titul či trofej z US Open, aby som niekomu niečo dokázala. Mám už svoje roky a mnohé veci vnímam ináč. Snažím sa o to, aby každý zápas bol pre mňa zábavou. Nemá zmysel zbytočne sa stresovať, ako keď som mala 18. Vtedy to bolo pre mňa super stresujúce," zdôraznila Američanka pre akreditované médiá.

 

Serena Williamsová má Španielke čo vracať, vlani v 2. kole Roland Garros v Paríži s ňou prehrala hladko v dvoch setoch. "Bola to facka, ktorá prišla v pravý čas. Niektoré prehry vás poriadne nahnevajú a z niektorých sa veľmi poučíte. Toto bol ten druhý prípad. Po vlaňajšom neúspechu v Paríži som na sebe zamakala a stala som sa oveľa lepšou hráčkou. Bola to skúsenosť, ktorá mi veľmi pomohla. Povedala som si: "Serena, ak chceš byť zasa najlepšia na svete, musíš zlepšiť určité veci," dodala americká veteránka, ktorá má v tomto roku stále šancu zaknihovať tzv. čistý Grand Slam a triumfovať na všetkych podujatiach veľkej štvorky, čo sa naposledy podarilo v roku 1988 Grafovej.

 

Muguruzová Blancová si v minulosti s trávou príliš netykala a ani jej výsledky na tohtoročných prípravných turnajoch nenasvedčovali tomu, že vo Wimbledone to dotiahne až do finále. V Birminghame uhrala proti Slovenke Magdaléne Rybárikovej iba štyri gemy, v Eastbourne skončila na rakete domácej Britky Johanny Kontovej - 146. hráčky sveta. "Postup do finále Wimbledonu je aj pre mňa obrovským prekvapením. Pred štartom zápolení v All England Clube sme debatovali s Conchitou Martinezovou a smiali sme sa. Hovorila som jej, že mám obavy, ako to celé vypáli. Conchita ma presviedčala o tom, že aj na tráve dokážem hrať dobre. Postupne som si zvykla na tento povrch. Som mentálne oveľa odolnejšia a húževnatejšia."

 

Lepšie finále ako proti 20-násobnej grandslamovej šampiónke by si rodáčka z Venezuely ani nevedela predstaviť. "Už po mojom semifinálovom víťazstve nad Poľkou Agnieszkou Radwaňskou som šípila, že v sobotu budem mať tú česť nastúpiť proti Serene. Hrať proti svetovej jednotke na wimbledonskom centri je ten najťažší možný zápas, aký si človek dokáže predstaviť, no na druhej strane je to veľká výzva. Nie je nič krajšie, ako získať grandslamový titul po triumfe nad najlepšou tenistkou na okruhu WTA. Každá jedna hráčka o tom sníva." Pred finálovým zápasom nemieni meniť zaužívané rituály. "Každé ráno si umývam zuby v rovnakom čase, pri vstávaní z postele vykročím tou istou nohou. Nie je dôvod nič meniť."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies