Wimbledon: Slováci poznajú svojich súperov - fakty a zaujímavosti

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 14:24 • 2 min
Wimbledon: Slováci poznajú svojich súperov - fakty a zaujímavosti

LONDÝN - Martin Kližan - Tomáš Berdych, Lukáš Lacko - Rajeev Ram, Dominika Cibulková - Maria Elena Camerinová, Magdaléna Rybáriková - Barbora Záhlavová-Strýcová, Daniela Hantuchová - Klára Zakopalová, Jana Čepelová - Kristýna Plíšková a Karolína Schmiedlová - Samantha Stosurová, také sú dvojice so slovenským zastúpením v 1. kole hlavnej súťaže dvojhry mužov a žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (24. júna - 7. júla, dotácia 22,56 milióna libier, tráva). Rozhodol o tom piatkový žreb.

slovakia

left justify in out

Zverencovi Karola Kučeru Kližanovi rovnako ako v súvislosti s nedávnym parížskym antukovým Roland Garros tesne uniklo nasadenie a znova na to doplatil. Vo francúzskej metropole narazil už v 2. kole na neskoršieho šampióna Rafaela Nadala, teraz sa dokonca hneď na úvod stretne s miestnym finalistom zo sezóny 2010 Berdychom (6. v renkingu ATP) nasadeným ako siedmym. "Berdych je dobrý hráč, ale zdolateľný ako každý iný. Budem sa snažiť hrať najlepšie, ako viem, a uspieť," konštatoval pre SITA Kližan. V bilancii zo súbojov s 27-ročným rodákom z Valašského Meziříčí zaostáva 0:1, ale vzhľadom na datovanie a povrch (2009, antuka v Prostějove) nemá vtedajšia prehra 3:6, 6:7 (3) priveľkú informatívnu hodnotu. Čech na dvoch z ostatných štyroch Majors prehral už v 1. kole, a to nedávno v Paríži a vlani práve na adrese SW 19 Church Road v Londýne s Lotyšom Ernestsom Gulbisom.

Dvadsaťtriročný Bratislavčan Kližan (35.) si zahrá na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka tretí raz. Vlani v 2. kole prehral v päťsetovej dráme so Srbom Viktorom Troickým, ktorému sa - zhodou okolností - revanšoval v utorok v Eastbourne, v stredu však nestačil v osemfinále na Taliana Fabia Fogniniho. Pre úradujúceho Nováčika roka na hlavnom profesionálnom okruhu Kližana je grandslamovým maximom osemfinále vlaňajších newyorských US Open. Medzi chlapcami triumfoval vo dvojhre na RG 2006. Niekdajší líder juniorského renkingu ITF dvakrát bol vo finále mládežníckeho wimbledonského debla: v roku 2006 s krajanom Andrejom Martinom a v sezóne 2007 po boku Čecha Romana Jebavého.

Berdych na dvoch z ostatných štyroch Majors neprešiel 1. kolom

 

Od krajana o dva roky starší piešťanský rodák Lacko (79.) ťahá sériu piatich prehier. Navyše, od RG pauzoval pre zápal pľúc, takže nastúpi bez zápasovej praxe na zelenom povrchu. Na Wimbledone sa predstaví šiesty raz. Minulý rok bol zverenec Ladislava Simona v 3. kole (má ho na konte aj z melbournských Australian Open 2012), vyradil ho Francúz Jo-Wilfried Tsonga. Turnajovú dvojhru nad challengerovou úrovňou a mimo tímového Davis Cupu naposledy vyhral 14. januára v 1. kole melbournských Australian Open proti Luxemburčanovi Gillesovi Mullerovi.

Dvadsaťdeväťročný univerzál Ram figuruje na 87. priečke v hodnotení, nikdy nebol nad 78. pozíciou. Na tráve dokáže zahrať: jediný singlový titul na hlavnom profesionálnom okruhu (2009, Newport) získal práve na tomto povrchu, a to ako kvalifikant. Dlháň s indickými koreňmi Ram (193 cm) bol jediný raz za grandslamovým 1. kolom - v januári na Australian Open prešiel cez Španiela Guillerma Garcíu-Lópeza.

Semifinalistka Roland Garros 2009 Cibulková, 18. v hodnotení WTA a tento týždeň štvrťfinalistka na prípravnom podujatí v holandskom Hertogenboschi (po nedávnych problémoch s ľavou achilovkou), si zahrá na londýnskej tráve siedmy raz. V roku 2011 bola zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka vo štvrťfinále, uhrala v ňom iba dva gemy proti miestnej šampiónke zo sezóny 2004 Marii Šarapovovej z Ruska. Dvadsaťštyriročná Bratislavčanka môže renkingovo len získať. Pred dvanástimi mesiacmi totiž už v úvodnom kole podľahla Češke Kláre Zakopalovej. Cibulková je nasadená ako osemnásta, takže s rebríčkovo lepšou súperkou podľa poradia k 17. júnu sa môže stretnúť najskôr v 3. kole, pričom by nešlo o členku Top 8.

Cibulkovej súperka, 31-ročná Camerinová (175.), prešla cez kvalifikáciu, vo finálovom 3. kole povolila Izraelčanke Julii Gluškovej len štyri gemy. V minulosti figurovala najvyššie na 41. stupienku v počítačovom poradí. Pri ostatných siedmich pokusoch vo wimbledonskej hlavnej súťaži neprešla 1. kolom (v roku 2006 prehrala s Hantuchovou 4:6, 6:4, 1:6), jej grandslamové maximum je 3. kolo Australian Open 2006 a 2007.

Petrom Huberom trénersky vedená Cibulkovej rovesníčka Rybáriková (43.) minulý týždeň prienikom do semifinále v Birminghame pripomenula, že tráva jej svedčí. V utorok však nedohrala 1. kolo v Hertogenboschi pre ťažkosti v dolnej časti chrbta. Finalistka wimbledonskej dvojhry dievčat 2006 si zahrá medzi seniorkami siedmy raz a nastúpi so základnou ambíciou premiérovo prejsť úvodným kolom hlavnej singlovej súťaže. Na ostatných troch edíciách nestačila piešťanská rodáčka na súperky, ktoré v danej chvíli boli v Top 20 (Aravane Rezaiová, Viktoria Azarenková, Agnieszka Radwanská). Naposledy sa v rámci tohto turnaja radovala už 19. júna 2008, keď prekonala Rusku Reginu Kulikovovú vo finále kvalifikácie. Na Majors má maximum v podobe 3. kola US Open 2008 a 2009.

Proti skúsenej 27-ročnej univerzálke Záhlavovej-Strýcovej (118., bola aj na 39. mieste), ktorá sa vracia do diania po polročnom treste za dopingový prehrešok, má Rybáriková bilanciu 1:1. Oba duely sa konali už v roku 2007. Slovenka nedohrala vo Fed Cupe, revanšovala sa na koberci v hale na úrovni ITF. Češka vo finále tohtoročnej wimbledonskej kvalifikácie prekonala Američanku Vaniu Kingovú. Na tomto podujatí bola v rokoch 2008 a 2010 v 3. kole, v druhom prípade sa doň dostala cez Hantuchovú.

Tridsaťročná popradská rodáčka Hantuchová (48.) triumfovala minulý týždeň v spomenutom Birminghame, v utorok pre slabosť odstúpila z 1. kola v Hertogenboschi, pričom mala aj problémy s pravým členkom. Zrušila aj štart vo štvorhre. Zverenkyňa Eduarda Nicolása je semifinalistka AO 2008. V All England Lawn Tennis and Croquet Clube bola v roku 2002 vo štvrťfinále, nestačila v ňom na Američanku Serenu Williamsovú. Niekdajšia päťka svetového rebríčka Hantuchová debutovala na Wimbledone v sezóne 2000, pôjde o jej 14. štart. Minulý rok prehrala už v 1. kole s Američankou Jamie Hamptonovou. Na grandslamových podujatiach má šnúru piatich nezdarov, neuspela od 18. januára 2012, keď v 2. kole AO prekonala Ukrajinku Lesiu Curenkovú (práve jej sa teraz vzdala v Hertogenboschi). Na Majors má v singli zápasovú bilanciu 85:51, z toho na Wimbledone 23:13 (AO 27:14, RG 18:11, US Open 17:13).

S 31-ročnou Zakopalovou (33.), za slobodna Koukalovou, sa Hantuchová premiérovo na medzinárodnej úrovni stretla už v roku 1998 na juniorskom podujatí v Bratislave. Vtedy uspela a podarilo sa jej to aj v neskorších troch seniorských dueloch (Linz 2005, Sydney a Varšava 2009), ale ťahala za kratší koniec vlani v marci na "harde" v kalifornskom Indian Wells (3:6, 7:6 /7/, 3:6). Češka získala jeden zo svojích dvoch singlových titulov práve na tráve (Hertogenbosch 2005). V AELTC bola v roku 2010 v osemfinále, nadviazala na to dvoma prienikmi do 3. kola. Naposledy prekonala na úvod Cibulkovú.

Zverenkyňa Martina Zathureckého Čepelová (61.) má grandslamový rekord v podobe 3. kola vlaňajšieho Wimbledonu (ako kvalifikantka a debutantka zároveň): s Bieloruskou Viktoriou Azarenkovou prehrala dôstojne dvakrát 3:6. Na Australian Open aj Roland Garros 2013 bola v 2. kole. Nedávno v Paríži nestačila na Nemku Angelique Kerberovú. V hlavnej súťaži na Majors Čepelová ešte nikdy netropla hneď v 1. kole. Dvadsaťročná Košičanka inkasovala všetky tri prehry na prípravných turnajoch na tráve s hráčkami mimo Top 100, naposledy to v Eastbourne bolo vo finále kvalifikácie proti Ukrajinke Julii Bejgelzimerovej.

Dvadsaťjedenročná ľaváčka Kristýna Plíšková (103., maximum má v podobe 86. priečky) v roku 2010 triumfovala na Wimbledone v juniorskej súťaži. Medzi seniorkami dvakrát prešla kvalifikáciou, vlani v 1. kole "main draw" vyradila Slovinku Polonu Hercogovú a potom bola nad jej sily grandslamová šampiónka Francesca Schiavoneová z Talianska. Čepelovú môže povzbudiť štatistika 2:0 zo vzájomných zápasov. V marci na tvrdom povrchu v Miami triumfovala 1:6, 6:2, 7:5.

"Kristýna je na Wimbledone juniorská šampiónka. Je to jej obľúbený povrch, takže to určite bude ťažký zápas. Som však rada, že nemám za súperku nejakú nasadenú hráčku," uviedla Jana Čepelová pre agentúru SITA.

Milanom Martincom vedená Schmiedlová (119.) prehrala vo štvrtkovom finále kvalifikácie s Češkou Evou Birnerovou 4:6, 5:7, ale napokon sa stala tzv. lucky loserka. Finalistka vlaňajšej súťaže dievčat na antukovom Roland Garros má za sebou len štyri dvojhry na trávnatom povrchu. Minulý týždeň sa na podujatí ITF v Nottinghame lúčila v 1. kole, v juniorskej kategórii vôbec nemala zážitok takéhoto typu. Osemnásťročná Košičanka sa nedávno na rovnako významnom spomenutom parížskom RG prebojovala z kvalifikácie až do 2. kola hlavnej súťaže. Teraz by cestou doň musela zdolať 29-ročnú hrdinku newyorských US Open 2011 Stosurovú (14., figurovala už aj o desať miest vyššie, v debli bola aj na 1. mieste), ktorá má na Wimbledone až zarážajúco chabú bilanciu. Najďalej bola v 3. kole v roku 2009, vlani prehrala v 2. kole s Holanďankou Arantxou Rusovou, ktorá jej teraz tiež hrozí na takúto fázu.

Výsledok piatkového žrebu súperov Slovákov v 1. kole hlavnej súťaže dvojhry na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne:

Dvojhra mužov - 1. kolo:
Martin Kližan (SR) - Tomáš Berdych (ČR-7) / bilancia: 0:1
Lukáš Lacko (SR) - Rajeev Ram (USA) / bilancia: 0:0

Dvojhra žien - 1. kolo:
Dominika Cibulková (SR-18) - Maria Elena Camerinová (Tal.) / bilancia: 0:0
Magdaléna Rybáriková (SR) - Barbora Záhlavová-Strýcová (ČR) / bilancia: 1:1
Daniela Hantuchová (SR) - Klára Zakopalová (ČR-32) / bilancia: 3:1
Jana Čepelová (SR) - Kristýna Plíšková (ČR) / bilancia: 2:0
Karolína Schmiedlová (SR) - Samantha Stosurová (Aus.-14) / bilancia: 0:0

Možní súperi Slovákov v 2. kole:
Kližan - Daniel Brands (Nem.) alebo Daniel Gimeno-Traver (Šp.)
Lacko - Juan Monaco (Arg.-22) alebo Bastian Knittel (Nem.)
Cibulková - María Teresa Torrová-Florová (Šp.) alebo Irina Camelia Begová (Rum.)
Rybáriková - Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-21) alebo Cvetana Pironkovová (Bul.)
Hantuchová - Nina Bratčikovová (Rus.) alebo Annika Becková (Nem.)
Čepelová - Roberta Vinciová (Tal.-11) alebo Chanelle Scheepersová (JAR)
Schmiedlová - Oľga Pučkovová (Rus.) alebo Arantxa Rusová (Hol.)

Zaujímavosti v súvislosti so slovenskými účastníkmi Wimbledonu:

Martin Kližan: v rokoch 2006 a 2007 bol vo finále wimbledonskej štvorhry juniorov, teraz mu druhý raz za sebou tesne uniklo nasadenie v grandslamovej dvojhre seniorov. Vlani boli oba jeho zápasy na tomto turnaji 5-setové.

Lukáš Lacko: v sezóne poznačenej zdravotnými problémami (naposledy zápal pľúc) ťahá sériu 5 prehier. Turnajovú dvojhru nad challengerovou úrovňou naposledy vyhral 14. januára v 1. kole Australian Open proti Luxemburčanovi Gillesovi Mullerovi.

Dominika Cibulková: s rebríčkovo lepšou súperkou podľa poradia k 17. júnu sa môže stretnúť najskôr v 3. kole, pričom by nešlo o členku Top 8. Štvrťfinalistka edície 2011 sa vlani lúčila už v 1. kole, takže renkingovo môže len získať.

Magdaléna Rybáriková: finalistka wimbledonskej súťaže dievčat 2006 sa v rámci tohto turnaja naposledy radovala už 19. júna 2008. Ešte nikdy neprešla 1. kolom londýnskej hlavnej súťaže. Bude dúfať, že nedostane 4. raz v rade členku Top 20.

Daniela Hantuchová: štvrťfinalistka ročníka 2002 štartuje 14. raz. Na grandslamových podujatiach má šnúru 5 nezdarov, neuspela od 18. januára 2012, keď v 2. kole AO prekonala Ukrajinku Lesiu Curenkovú.

Jana Čepelová: vlani ako kvalifikantka a debutantka bola v 3. kole, na úrovni Majors ešte neprehrala v 1. kole hlavnej súťaže. Všetky tri prehry na prípravných turnajoch na tráve inkasovala od súperiek mimo Top 100.

Karolína Schmiedlová: na tráve zatiaľ odohrala len 4 zápasy vo dvojhre. Do hlavnej súťaže sa dostala ako lucky loserka, pri nedávnej premiére v grandslamovom "main draw" prešla v Paríži 1. kolom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona