Wimbledon: Serena 17. raz v rade zdolala Šarapovovú

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 18:42 • 2 min
Wimbledon: Serena 17. raz v rade zdolala Šarapovovú

LONDÝN - Americká líderka renkingu tenistiek Serena Williamsová a španielska debutantka v takejto fáze na veľkej štvorke Garbine Muguruzová-Blancová sa v sobotu o 15.00 h SELČ stretnú vo finále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (29. júna - 12. júla, celková dotácia 26,75 milióna libier, tráva).

slovakia

left justify in out

 

Serena vo štvrtkovom semifinále zvíťazila nad Ruskou Mariou Šarapovovou nasadenou ako štvrtou v ich jubilejnom 20. vzájomnom súboji za 79 minút 6:2, 6:4. Rivalku zdolala 17. raz v rade, má proti nej bilanciu 18:2. Stále platí, že jediné dve prehry utrpela už v sezóne 2004, a to práve vo finále medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka a potom vo finále koncoročného šampionátu v Los Angeles. 

 

Muguruzová-Blancová si v úvodnom semifinále poradila s poľskou finalistkou Wimbledonu 2012 Agnieszkou Radwanskou za 115 minút 6:2, 3:6, 6:3. Nepykala za to, že z náskoku 6:2, 3:1 pustila skúsenejšiu súperku do tretieho setu a dokonca k brejku v jeho úvode. 

 

Dvadsaťjedenročná dvadsiatka svetového rebríčka WTA Muguruzová-Blancová má proti 33-ročnej Serene skóre 1:2. Prehrala s ňou v 2. kole melbournských Australian Open 2013 aj v osemfinále AO 2015, prekonala ju v 2. kole parížskeho Roland Garros 2014. Na tráve teda budú bojovať prvý raz. 

 

"Je to skvelé pre nás obe. Už ma v minulosti zdolala, podnietila tým moje zlepšenie: nebude to jednoduchý duel," skonštatovala Američanka na margo finále. Španielka podľa webu Tenisovej asociácie žien (WTA) uviedla: "Je to najlepšie finále, aké sa dá hrať. Serena v súboji o wimbledonský titul - niet náročnejšej výzvy. Ak túžite po grandslamovom titule, poviete si, že to finále by malo byť práve proti Serene. Je to jedna z najlepších hráčok za všetky tie roky." 

 

Šampiónka si odnesie 2000 bodov do hodnotenia a prémiu 1,88 milióna libier, zdolanú uteší 1300 bodov a 940 000 libier. Američanka je na stávkovej burze jasnou favoritkou s kurzom 1,18, Španielka má 6,2. 

Serena má v súbojoch o titul na Majors skóre 20:4, z toho v Londýne 5:2 

 

Vo štvrtok sa na Centre Courte potvrdilo, že rivalita Sereny a Šarapovovej skôr spočíva v množstve stretnutí, než by pravidelnejšie ponúkala drámy. Serena od úvodného gemu, v ktorom Šarapovová spáchala tri dvojchyby, kontrolovala dianie a napokon až do konca nebolo pochýb o jej postupe. Američanka nastrieľala 13 es, Ruska spáchala 6 dvojchýb. Na "winnery" to bolo 29:9, na úderové zlyhania 15:13. Víťazka premenila 3 z 9 brejkbalov, sama nečelila žiadnej hrozbe straty servisu. 

 

Šarapovová ako vždy príkladne bojovala, nemala však reálny nárok. V otváracom dejstve inkasovala brejk aj na 1:4. V druhej časti prišla o podanie na 2:3. Za stavu 2:4 eliminovala tri hrozby (dve v rade) a ešte sa vyškriabala na 3:4, ale na príjme v ôsmej hre neťažila z nádejného náskoku 0:30 a bola to jej posledná šanca. Na servise v deviatom geme síce odolala mečbalu (Serena prehnala vstúpený krížny forhend), ale na príjme v deviatej hre sa úplne doslova len prizerala: esu, dvojchybe, ďalšiemu esu, ešte jednému esu a - ukončujúcemu esu.... 

 

"Som nadšená. Pred zápasom som bola trochu nervózna. Uplynulo totiž už dosť času, odkedy som sa dostala takto ďaleko. Myslím si, že súperka dnes zahrala naozaj dobre. Keď však vystupňovala svoj výkon, ja som dokázala pridať tiež. V semifinále Wimbledonu veru nik netúži prehrať, človek sa snaží zo všetkých síl," podotkla Serena, citoval ju oficiálny blog podujatia. 

 

Serena Williamsová má vo vrcholných semifinále skóre 25:3, vo finále 20:4. V grandslamových dueloch, v ktorých si pripísala otvárací set, po štvrtku stojí 245:7 (v All England Lawn Tennis and Croquet Clube 69:2). 

 

Serena, v britskej metropole šampiónka zo sezón 2002, 2003, 2009, 2010 a 2012 (okrem toho bola vo finále ročníkov 2004 a 2008), má na grandslamovej úrovni zápasovú štatistiku 279:39. Osamela na tretej priečke v rámci Open Ery pred Nemkou Steffi Grafovou (278:32). Vedie Američanka Martina Navrátilová (306:49) pred krajankou Chris Evertovou (299:37). 

 

Víťazka 67 podujatí na hlavnej profesionálnej úrovni Serena štartuje na adrese SW19 Church Road šestnásty raz a má zápasovú bilanciu 78:10. Medzi aktívnymi hráčkami je na prvej priečke svojou staršou sestrou Venus (76:13), ktorú prekonala v osemfinále. Celkovo je na čele Navrátilová (120:14) pred Evertovou (96:15). 

 

Patrickom Mouratoglouom trénersky dozorovaná Serena sa usiluje o "Serena Slam" (štvrtý triumf na Majors za sebou), zachovanie šance na pravý kalendárny Grand Slam a 21. vrcholný singlový primát, čím by sa na jeden triumf priblížila k spomenutej Grafovej (22 grandslamových titulov vo dvojhre - rekord tzv. otvorenej éry, Austrálčanka Margaret Courtová ich v dávnejšom období nazbierala 24). 

 

Vlani sa Serena lúčila na adrese SW19 Church Road už v 3. kole, keď nestačila na Francúzku Alizé Cornetovú. Teraz medzi najlepšími 32 prekonala domácu Heather Watsonovú z manka 0:3 s dvojitým brejkom v rozhodujúcom sete, resp. 4:5 a príjem. V pondelok vo štvrťfinále predviedla obrat z 0:1 na sety proti Bieloruske Viktorii Azarenkovej. V tohtoročných "maratónoch" má bilanciu 14:0. 

 

Dvadsaťosemročná Šarapovová si zahrala v semifinále na veľkej štvorke jubilejný 20. raz v kariére (štatistika 10:10). Držiteľka kariérneho Grand Slamu a niekdajšia líderka svetového rebríčka štartovala pri Temži 13. raz. Zverenkyňa Svena Groenevelda vlani prehrala v osemfinále s Nemkou Angelique Kerberovou, teraz sa posunula o dva kroky ďalej. Víťazka 35 turnajov Šarapovová si vo štvorke v britskej metropole zahrala prvý raz od roku 2011, vtedy až vo finále nestačila na Češku Petru Kvitovú. 

 

"Očakávam od seba, že na takýchto podujatiach budem šampiónkou. Viem, že moje výkony môžu na to postačovať. To ma poháňa vpred," vyhlásila Šarapovová podľa twitterového konta Wimbledonu. 
 

Muguruzová-Blancová sa v štatistike zo vzájomných duelov s 26-ročnou A. Radwanskou (13., bola však už aj na 2. pozícii) sa ujala vedenia 3:2, hoci pred touto sezónou ešte zaostávala 0:2. Nadviazala na januárové Sydney a februárový Dubaj. 

 

Sošná Muguruzová-Blancová set a pol produkovala konzekventnú, cieľavedomú a efektívnu smršť, ktorou nepúšťala tradične striedmu staršiu zo sestier Radwanských k uplatňovaniu osvedčených zbraní: pohybu, pestrosti a nápaditosti. Poľka dlho nevedela absorbovať úderový príval z druhej strany siete a dostávať sa do dlhších výmen, ale stále striehla na záchytný bod, postupne lepšie čítala hru a nútila agresorku k ranám navyše. Prevaha Muguruzovej-Blancovej sa v danej fáze otupila, "Aga" si pripísala šesť gemov v rade. 

 

Priebežne z konceptu vyvedená Španielka však včas zachytila nápor, pozbierala sa a zabrala na druhý raz - už definitívne. Najprv zvládla okamžitý rebrejk na 1:1, neskôr sa na servise posunula na 3:2 cez nepríjemné manko 15:30 a dve zhody a následne sa jej vydaril kľúčový brejk - 4:2. Pomerne v pohode ho potvrdila na 5:2 a v deviatej hre sa - zďaleka nie bez problémov - dopodávala novými loptičkami k triumfu. Prvý brejkbal vymazala kombináciou kvalitného servisu a jasného zakončenia od siete, pri druhej hrozbe zastavila Radwanskej return druhého podania páska. Poľka pri druhej zhode zastavila hru, ale Jastrabie oko ukázalo, že nemala pravdu. Španielka zužitkovala premiérový mečbal dobre zmajstrovanou útočnou kombináciou založenou na servise. Mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 39:23, zdolaná 17:7. Muguruzová-Blancová využila 5 z 12 brejkbalov, A. Radwanská polovicu zo šiestich príležitostí na returne. Víťazka zvládla 17 z 24 zákrokov pri sieti v porovnaní so štatistikou 14 z 19. 

 

"Nenachádzam slová na popísanie mojich pocitov. Celý život som tvrdo pracovala, aby som dosiahla presne čosi takéto. Splnil sa mi jeden zo snov. Myslím si, že som dnes zahrala naozaj dobre. Akurát v druhom sete na mňa doľahla nervozita," povedala víťazka, citoval ju oficiálny blog turnaja. 

 

Ofenzívne ladená Španielka s venezuelskými koreňmi Muguruzová-Blancová štvrtý raz za sebou na tomto turnaji vyradila vyššie nasadenú hráčku. Predtým stopla Nemku Angelique Kerberovú, Dánku Caroline Wozniacku a Švajčiarku Timeu Bacsinszkú. 

 

Zverenkyňa Aleja Mancisidora Muguruzová-Blancová hrala vo svojom prvom semifinále na Majors. Do tohto podujatia bolo jej maximom na vrcholnej scéne štvrťfinále z parížskeho antukového Roland Garros 2014 a 2015. V All England Lawn Tennis and Croquet Clube v minulosti najďalej bola v 2. kole na edícii 2013. V roku 2012 neprešla kvalifikáciou, vlani sa lúčila už v 1. kole hlavnej súťaže. 

 

Držiteľka jedného singlového primátu z hlavnej profesionálnej úrovne Muguruzová-Blancová (Hobart 2014) je prvou španielskou finalistkou Wimbledonu od sezóny 1996 (Arantxa Sánchezová-Vicariová). Z tejto krajiny naposledy získala titul pri Temži iná legenda Conchita Martínezová v roku 1994. Práve Martínezová dosiaľ bola poslednou španielskou finalistkou na veľkej štvorke celkovo, a to od RG 2000. 

 

Muguruzová-Blancová sa vo finále vo svojom ešte len desiatom wimbledonskom zápase v "main draw" a 33. na GS môže stať druhou šampiónkou na Majors narodenou v 90. rokoch minulého storočia. Ako prvej sa to podarilo Češke Petre Kvitovej už na Wimbledone 2011. 

 

Muguruzová-Blancová sa v pondelok premiérovo ocitne v Top 10 renkingu: posunie sa na 9. post zhodou okolností pred krajanku Carlu Suárezovú-Navarrovú. Ak získa trofej, bude k 13. júlu 6. v počítačovom poradí. 

 

"Bol to kvalitný zápas a Garbine v ňom zahrala veľmi dobre. Robila som, čo bolo v mojich silách, ale napokon to nestačilo. Prehra je vždy sklamaním. O to viac, že prišla v takto vyrovnanom dueli. Som však spokojná s tým, ako dlho som na tomto turnaji pobudla. S výkonmi tiež. Dnešný tretí set bol veľmi tesný. Na jeho začiatku som mala šance, ale súperka si v kľúčových okamihoch na sklonku stretnutia počínala veľmi odolne, dobre servovala, nenechala sa už brejknúť," povedala Poľka podľa webu Gazeta.pl. 

Dvojhra žien - semifinále: 
Serena Williamsová (USA-1) - Maria Šarapovová (Rus.-4) 6:2, 6:4 za 79 minút 
Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-20) - Agnieszka Radwanská (Poľ.-13) 6:2, 3:6, 6:3 za 115 minút 

Prehľad výsledkov vzájomných zápasov Sereny Williamsovej s Mariou Šarapovovou (18:2): 
2004 Miami (USA) tvrdý povrch osemfinále S. Williamsová 6:4, 6:3 
2004 Londýn (V. Brit.) - Wimbledon (GS) tráva finále Šarapovová 6:1, 6:4 
2004 Los Angeles (USA) - MS WTA tvrdý povrch finále Šarapovová 4:6, 6:2, 6:4 
2005 Melbourne (Aus.) - Australian Open (GS) tvrdý povrch semifinále S. Williamsová 2:6, 7:5, 8:6 
2007 Melbourne (Aus.) - Australian Open (GS) tvrdý povrch finále S. Williamsová 6:1, 6:2 
2007 Miami (USA) tvrdý povrch osemfinále S. Williamsová 6:1, 6:1 
2008 Charleston (USA) zelená antuka štvrťfinále S. Williamsová 7:5, 4:6, 6:1 
2010 Londýn (V. Brit.) - Wimbledon (GS) tráva osemfinále S. Williamsová 7:6 (9), 6:4 
2011 Stanford (USA) tvrdý povrch štvrťfinále S. Williamsová 6:1, 6:3 
2012 Madrid (Šp.) modrá antuka štvrťfinále S. Williamsová 6:1, 6:3 
2012 Londýn (V. Brit.) - OH tráva finále S. Williamsová 6:0, 6:1 
2012 Istanbul (Tur.) - MS WTA tvrdý povrch finále S. Williamsová 6:4, 6:3 
2013 Dauha (Katar) tvrdý povrch semifinále S. Williamsová 6:3, 6:2 
2013 Miami (USA) tvrdý povrch finále S. Williamsová 4:6, 6:3, 6:0 
2013 Madrid (Šp.) antuka finále S. Williamsová 6:1, 6:4 
2013 Paríž (Fr.) - Roland Garros (GS) antuka finále S. Williamsová 6:4, 6:4 
2014 Brisbane (Aus.) tvrdý povrch semifinále S. Williamsová 6:2, 7:6 (7) 
2014 Miami (USA) tvrdý povrch semifinále S. Williamsová 6:4, 6:3 
2015 Melbourne (Aus.) - Australian Open (GS) tvrdý povrch finále S. Williamsová 6:3, 7:6 (5) 
2015 Londýn (V. Brit.) - Wimbledon (GS) tráva semifinále S. Williamsová 6:2, 6:4 

Prehľad výsledkov vzájomných zápasov Sereny Williamsovej s Garbine Muguruzovou-Blancovou (2:1): 
2013 Melbourne (Aus.) - Australian Open (GS) tvrdý povrch 2. kolo S. Williamsová 6:2, 6:0 
2014 Paríž (Fr.) - Roland Garros (GS) antuka 2. kolo Muguruzová-Blancová 6:2, 6:2 
2015 Melbourne (Aus.) - Australian Open (GS) tvrdý povrch osemfinále S. Williamsová 2:6, 6:3, 6:2 

Cesta do finále: 

S. Williamsová: 

1. kolo: Margarita Gasparianová (Rus.-Q, 113. vo svetovom rebríčku) 6:4, 6:1 za 83 minút 
2. kolo: Tímea Babosová (Maď./93.) 6:4, 6:1 za 59 minút 
3. kolo: Heather Watsonová (V. Brit./59.) 6:2, 4:6, 7:5 za 134 minút 
4. kolo (osemfinále): Venus Williamsová (USA-16/16.) 6:4, 6:3 za 67 minút 
štvrťfinále: Viktoria Azarenková (Biel.-23/24.) 3:6, 6:2, 6:3 za 123 minút 
semifinále: Maria Šarapovová (Rus.-4/4.) 6:2, 6:4 za 79 minút 

Muguruzová-Blancová: 
1. kolo: Varvara Lepčenková (USA/40.) 6:4, 6:1 za 71 minút 
2. kolo: Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor./54.) 6:3, 4:6, 6:2 za 108 minút 
3. kolo: Angelique Kerberová (Nem.-10/10.) 7:6 (12), 1:6, 6:2 za 155 minút 
4. kolo (osemfinále): Caroline Wozniacka (Dán.-5/5.) 6:4, 6:4 za 91 minút 
štvrťfinále: Timea Bacsinszká (Švaj.-15/15.) 7:5, 6:3 za 86 minút 
semifinále: Agnieszka Radwanská (Poľ.-13/13.) 6:2, 3:6, 6:3 za 115 minút 

Prehľad výsledkov finále na predchádzajúcich pätnástich ročníkoch: 
2014 Petra Kvitová (ČR) - Eugenie Bouchardová (Kan.) 6:3, 6:0 
2013 Marion Bartoliová (Fr.) - Sabine Lisická (Nem.) 6:1, 6:4 
2012 Serena Williamsová (USA) - Agnieszka Radwanská (Poľ.) 6:1, 5:7, 6:2 
2011 Petra Kvitová (ČR) - Maria Šarapovová (Rus.) 6:3, 6:4 
2010 Serena Williamsová (USA) - Vera Zvonarevová (Rus.) 6:3, 6:2 
2009 Serena Williamsová (USA) - Venus Williamsová (USA) 7:6 (3), 6:2 
2008 Venus Williamsová (USA) - Serena Williamsová (USA) 7:5, 6:4 
2007 Venus Williamsová (USA) - Marion Bartoliová (Fr.) 6:4, 6:1 
2006 Amélie Mauresmová (Fr.) - Justine Heninová (Belg.) 2:6, 6:3, 6:4 
2005 Venus Williamsová (USA) - Lindsay Davenportová (USA) 4:6, 7:6 (4), 9:7 
2004 Maria Šarapovová (Rus.) - Serena Williamsová (USA) 6:1, 6:4 
2003 Serena Williamsová (USA) - Venus Williamsová (USA) 4:6, 6:4, 6:2 
2002 Serena Williamsová (USA) - Venus Williamsová (USA) 7:6 (4), 6:3 
2001 Venus Williamsová (USA) - Justine Heninová (Belg.) 6:1, 3:6, 6:0 
2000 Venus Williamsová (USA) - Lindsay Davenportová (USA) 6:3, 7:6 (3) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona