Wimbledon: Obhajca titulu Djokovič cez Gasqueta do finále

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 17:10 • 2 min
Wimbledon: Obhajca titulu Djokovič cez Gasqueta do finále

LONDÝN - Srbský obhajca titulu a zároveň líder svetového rebríčka ATP Novak Djokovič zvíťazil v piatkovom semifinále dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Wimbledone v Londýne (29. júna - 12. júla, celková dotácia 26,75 milióna libier, tráva) nad Francúzom Richardom Gasquetom, dvadsaťjednotkou podujatia, za 140 minút pod kontrolou 7:6 (2), 6:4, 6:4.

slovakia

left justify in out

Na príjme v deviatom geme tretieho setu nezužitkoval Djokovič dva jednotlivé mečbaly, ale v desiatej hre odskočil na 40:0 a presadil sa kombináciou kvalitného podania a vstúpeného forhendu do voľnej časti Centre Courtu. Do finále sa prebojoval štvrtý raz za päť rokov. 

 

Postupujúci mal pomer "winnerov" a nevynútených chýb 46:22, zdolaný 36:19. Srb zužitkoval 3 z 8 brejkbalov, Francúz 1 zo 4. Na esá to bolo 12:6, na dvojchyby 2:6. Djokovič zvládol 26 z 39 zákrokov pri sieti, Gasquet 18 z 31. 

 

"S prihliadnutím na význam zápasu to bol odo mňa veľmi dobrý výkon. Semifinálové súboje sú vždy náročné. Richard má za sebou vydarený turnaj. Ja bez diskusie zotrvávam v mojom sne, pokračujem za najznámejšom dvorci na svete," citovalo twitterové konto turnaja Djokoviča, ktorý k ošetrovaniu ramena uviedol: "Nie je to záležitosť, ktorá by ma znepokojovala. Na finále budem v pohode." 

 

Djokovič bude v nedeľu hrať s úspešným z nasledujúceho zápasu Andy Murray (V. Brit.-3) - Roger Federer (Švaj.-2). Bez ohľadu na meno súpera sa Srb pokúsi o okrúhly 20. triumf proti nemu. S Britom totiž stojí 19:8, proti Švajčiarovi má štatistiku 19:20. 

 

V bilancii zo vzájomných duelov s Gasquetom zvýšil Djokovič na 12:1. Jedinú prehru utrpel na sklonku sezóny 2007 v základnej skupine výberového šampionátu v Šanghaji, odvtedy prekonal rivala už 10-krát. Na tráve spolu bojovali prvý raz. Srb dosiahol 31. úspech proti Francúzom z ostatných 32 konfrontácií. V predmetnom období prehral akurát s Jo-Wilfriedom Tsongom vlani v auguste v Toronte. 

 

Dvadsaťosemročný Belehradčan Djokovič si po svojom stredajšom 650. zápasovom úspechu vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni (popri 143 nezdaroch) teraz pripísal 199. na veľkej štvorke, takže sa priblížil k ďalšiemu zaokrúhleniu. Vo štvrťfinále proti Chorvátovi Marinovi Čiličovi sa stal siedmy členom Klubu 50 v tzv. otvorenej ére podľa počtu jednotlivých víťazstiev na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka. Aktuálne sa dotiahol na šiesty post k legendárnemu Švédovi Björnovi Borgovi. Vedie Američan Jimmy Connors (84) pred Federerom (78). 

 

Dovedna 8-násobný grandslamový šampión Djokovič je vo svojom štvrtom finále pri Temži a 17. celkovo na veľkej štvorke. Z ostatných ôsmich vrcholných semifinále vyťažil sedem postupov (minulý rok na US Open podľahol Japoncovi Kei Nišikorimu, dovedna má v takto významných semifinále skóre 17:10). 

"Nole" Djokovič v utorok zavŕšil osemfinálový obrat z manka 0:2 na sety proti Kevinovi Andersonovi z JAR. Takýmto spôsobom sa zachránil štvrtý raz v kariére. Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu sa usiluje o svoj tretí celkový triumf v All England Lawn Tennis and Croquet Clube (okrem vlaňajška uspel aj v sezóne 2011). Ak sa mu to podarí, vyrovná miestnu štatistiku svojho spomenutého nemeckého hlavného kouča Beckera (trofeje z edícií 1985, 1986, 1989). Do Wimbledonu 2015 naposledy hral 7. júna, keď vo finále parížskeho antukového Roland Garros podľahol Švajčiarovi Stanovi Wawrinkovi. 

Dvadsaťdeväťročný Gasquet (20.) sa predral do semifinále v britskej metropole po ôsmich rokoch. Medzi najlepšími štyrmi na Majors bol aj na newyorských US Open 2013. 

 

Zverenec Sergiho Brugueru a Sébastiena Grosjeana Gasquet, kedysi aj 7. v hodnotení, vlani v 2. kole na adrese SW19 Church Road podľahol Austrálčanovi Nickovi Kyrgiosovi kruto v piatich setoch a z deviatich mečbalov. 

 

Niekdajší líder juniorského renkingu ITF Gasquet (ako mládežník pritom v Londýne nikdy nehral) sa stal siedmym Francúzom s aspoň dvoma prienikmi do wimbledonského semifinále a prvým takto ďaleko po troch rokoch od čiastočného úspechu Tsongu. Krajina galského kohúta čaká na finalistu od sezóny 1997 (Cédric Pioline) a na šampióna od roku 1946 (Yvon Petra). 

 

Dvojhra mužov - semifinále: 
Novak Djokovič (Srb.-1) - Richard Gasquet (Fr.-21) 7:6 (2), 6:4, 6:4 za 140 minút 

 

Zostávajúci program piatkového semifinále dvojhry mužov: 
Andy Murray (V. Brit.-3) - Roger Federer (Švaj.-2) / bilancia: 11:12 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies