Wimbledon: Obhajca Djokovič získal tretí titul a vyrovnal sa Beckerovi

NETKY.SK • 12 Júl 2015, 18:32 • 2 min
Wimbledon: Obhajca Djokovič získal tretí titul a vyrovnal sa Beckerovi

WIMBLEDON - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal tretíkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na prestížnom Wimbledone a obhájil prvenstvo z minulého roka.

slovakia

left justify in out

Najvyššie nasadený hráč zdolal v repríze vlaňajšieho finále Švajčiara Rogera Federera v štyroch setoch 7:6 (1), 6:7 (10), 6:3, 6:3 a získal celkovo deviaty grandslamový titul. Vďaka nedeľňajšiemu triumfu sa vyrovnal svojmu nemeckému trénerovi Borisovi Beckerovi, ktorý zvíťazil na tráve All England Clubu v rokoch 1985, 1986 a 1989.

 

Djokovič si z Wimbledonu odnáša prémiu 1,880 milióna libier a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. V rozhodujúcich momentoch finálového duelu preukázal veľkú mentálnu odolnosť, dokázal si pomôcť kvalitným servisom, robil oveľa menej nevynútených chýb. Federer nevyužil šancu získať rekordnú ôsmu wimbledonskú trofej a osamostatniť sa na čele historických tabuliek od legendárneho Američana Petea Samprasa. Bazilejský rodák, ktorý v auguste oslávi 34. narodeniny, sa mohol v prípade finálového úspechu stať najstarším grandslamovým šampiónom v Open ére.

 

Federerovi vyšiel úvod zápasu s Djokovičovom, keď v šiestom geme čistou hrou prelomil podanie súpera a ujal sa vedenia 4:2. Srb však hneď vzápätí kontroval rebrejkom a následne vyrovnal na 4:4. Federer sa snažil hrať agresívne a za stavu 6:5 sa pri súperovom podaní dostal k dvom setbalom. Djokovič ale vytasil dve skvelé podania a vynútil si tajbrejk, v ktorom dominoval. Líder svetového rebríčka ťažil z výborného pohybu po dvorci, takmer nekazil.

 

Na začiatku druhého dejstva Djokovičovi odišlo prvé podanie a v piatom geme čelil dvom brejkbalom, oba však odvrátil. Za stavu 5:4 mal Djokovič pri podaní Federera k dispozícii setbal, no nevyužil ho a tak rozhodnutie opäť padlo až v tajbrejku, ktorý priniesol úchvatný tenis. Federer prehrával v skrátenej hre už 3:6, no dokázal vyrovnať na 6:6 a v dramatickej koncovke, v ktorej sa obaja hráči striedali vo vedení, slávil úspech. Za stavu 10:10 previedol skvelý return a pri vlastnom servise potom zakončil set úspešným volejom.

 

Do tretieho setu vstúpil lepšie Djokovič, ktorý po hrubej chybe Federera na sieti zobral súperovi servis a po potvrdení brejku odskočil Švajčiarovi na 3:1. Za stavu 3:2 sa vo Wimbledone rozpršalo a nasledovalo dvadsaťminútové prerušenie. Po návrate na dvorec si Djokovič trrikrát bez problémov udržal servis a ujal sa vedenia 2:1 na sety. Federer pôsobil po pauze unaveným dojmom, stratil úderovú istotu. Za stavu 2:2 opäť prišiel o podanie a Djokoviž už šancu na tretí wimledonský triumf z rúk nepustil. Za stavu 5:3 premenil po nabiehanom forhende pri podaní Federera hneď prvý mečbal a vyrovnal vzájomnú bilanciu s Federerom na 20:20.

 

muži - dvojhra - finále:

Novak Djokovič (1-Srb.) - Roger Federer (2-Švajč.) 7:6 (1), 6:7 (10), 6:3, 6:3

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona