Wimbledon: Lisická cez A. Radwanskú do finále proti Bartoliovej

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 18:16 • 2 min
Wimbledon: Lisická cez A. Radwanskú do finále proti Bartoliovej

LONDÝN - Nemecká tenistka Sabine Lisická prvý raz vo svojej kariére postúpila do finále singlovej súťaže na úrovni veľkej štvorky. Vo štvrtkovom semifinále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone na tráve v Londýne zvíťazila nad Poľkou Agnieszkou Radwanskou, finalistkou medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka 2012, za 138 minút 6:4, 2:6, 9:7.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťtriročná 24. hráčka hodnotenia Lisická viedla o set a brejk, ale aj prehrávala 0:3 v treťom dejstve. Pri druhom podávaní na postup premenila druhý mečbal od stavu 40:0, a to kombináciou razantného servisu a forhendu popri čiare.

V úvodnom semifinále Marion Bartoliová prekonala Belgičanku Kirsten Flipkensovú za 62 minút jasne 6:1, 6:2. Francúzka má za sebou neúspech z finále v All England Lawn Tennis and Croquet Clube na adrese SW19 Church Road: v roku 2007 nestačila v dueli o titul na Američanku Venus Williamsovú. Šampiónka si odnesie rekordnú prémiu 1,6 milióna libier a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA, zdolanú uteší 800 000 libier a 1400 bodov. Lisická predvlani bola v britskej metropole v semifinále. Nad Bartoliovou vedie 3:1, spočiatku zaostávala 0:1, a to po prehre 2:6, 4:6 v 1. kole Wimbledonu 2008. Na tomto turnaji sa stretli aj v roku 2011 a Nemka vtedy vo štvrťfinále zvíťazila 6:4, 6:7 (7), 6:1.

Dvadsaťštyriročná štvorka renkingu Radwanská v semifinále napokon neťažila z toho, že sa v tretej časti dostala z manka 4:5 a príjem. V predmetnej desiatej hre premenila štvrtý brejkbal. Pri prvom inkasovala nečakaný krížny bekhend do returnu, následne bod priamo z podania a vzápätí čisté eso, ale potom osemfinálová premožiteľka americkej obhajkyne titulu Sereny Williamsovej Lisická prehnala bekhendový lob zo zložitej pozície - 5:5. Poľka sa presvedčivo prepracovala do vedenia 6:5 a na príjme v dvanástom geme bola na 30:30 aj zhode, ale neutvorila si ani mečbalovú príležitosť. V trinástej hre sa bez zachvenia dostala z 15:40, tento obrat zavŕšila esom, ktoré potvrdilo Jastrabie oko - 7:6, čoskoro však 7:7, keď Nemka vďaka priazni pásky zužitkovala tretí gembal od 40:0. V 15. hre si forhendovým krížnym obhodením vypracovala brejkbal, ale tesne prestrelila vstúpené zdanlivo ľahké zakončenie. Presadila sa až pri druhej možnosti (8:7, Radwanskej volej mimo) a potom zvládla druhé podávanie na postup. Tretí set trval rovnako dlho ako prvé dva dovedna. Podľa počtu gemov išlo o rekordný zápas vo dvojhre žien na tohtoročnom Wimbledone.

"Neskutočné. Niekoľko posledných gemov bolo takých vzrušujúcich. Obe sme bojovali zo všetkých síl, Agnieszka hrala veľmi dobre, ale ja som to dokázala. Pomyslela som si, že keď som prekonala Serenu, môžem to zvládnuť aj teraz. Nezaťažovala som sa však úvahami o finále. Vychutnávala som si dnešok, zajtrajšok budem mať na posun koncentrácie smerom k sobote," vyhlásila Lisická, ktorá je prvá Nemka vo finále od roku 1999 (Steffi Grafová).

Niekdajšia dvanástka hodnotenia Lisická vynikla na esá 9:1 (dvojchyby 7:0) a na "winnery" 60:21, zároveň však urobila o 36 nevynútených chýb viac (46:10). Z týchto údajov priam kričí, na ktorej strane bola aktivita. Nemka zvládla 32 zo 44 zákrokov pri sieti, Poľka len 16 z 31. Obe zhodou okolnosti premenili 6 zo 14 brejkbalov.

Lisická pri ostatných štyroch štartoch na Wimbledone vrátane aktuálneho vždy cestou vyradila úradujúcu šampiónku z parížskeho Roland Garros. Pred Serenou to postupne boli Svetlana Kuznecovová (2009), Na Li (2011) a Maria Šarapovová (2012). V roku 2010 absentovala pre zranenie ľavého členka.

Urastená Nemka má na tomto podujatí zápasovú štatistiku 19:4, na zostávajúcich troch grandslamových turnajoch 16:15. V Bradentone na Floride sídliaca rodáčka z Troisdorfu Lisická je víťazka troch turnajov pod hlavičkou Tenisovej asociácie žien (Charleston 2009, Birmingham a Dallas 2011), tento rok sa prebojovala aj do finále v Pattayi a Memphise. Vo Wimbledone si v roku 2011 zahrala deblové finále po boku spomenutej Stosurovej. Vlani v osmičke dvojhry podľahla ľavorukej krajanke Angelique Kerberovej.

Kapitánom fedcupovej reprezentácie Tomaszom Wiktorowským trénersky vedená "Aga" Radwanská má proti Nemke s poľskými koreňmi seniorskú štatistiku 1:2. Vlani vo februári v Dubaji mala navrch 6:2, 6:1, rok predtým v lete takisto na tvrdom povrchu v kalifornskom Stanforde prehrala v rovnakej fáze tesne 6:7 (4), 6:2, 2:6. V januári 2005 na mládežníckom podujatí v českom Přerove triumfovala Radwanská 6:1, 6:4.

Poľka je víťazka wimbledonskej súťaže dievčat z roku 2005. Na hlavnej profesionálnej úrovni získala tucet titulov, ale na tráve jediný, a to už v roku 2008 v Eastbourne.

Bartoliová môže po siedmich rokoch nadviazať na Mauresmovú, vzor sedel v lóži

Najhladším wimbledonským semifinále podľa počtu gemov zostáva zápas zo sezóny 2009, v ktorom Američanka Venus Williamsová zdolala Rusku Dinaru Safinovú 6:1, 6:0, informovalo twitterové konto podujatia v súvislosti s lekciou, ktorú Bartoliová udelila Flipkensovej.

V prvom sete Francúzka prehrala napokon jediný gem za stavu 3:0. V druhej časti odskočila takisto na 3:0 - v tomto prípade dokonca s dvojitým brejkom. Následne síce prišla o servis, ale potom sa posunula z 3:1 na 5:1. Koncovku v pohode zvládla. Druhý mečbal od skóre 40:0 v ôsmom geme premenila kombináciou nátlakového forhendu popri čiare a smeču. Dosiahla svoj jubilejný 50. triumf nad niektorou z členiek Top 20.

"V tejto chvíli tomu fakt nemôžem uveriť. Hrala som dnes skvele, presne tak som sa na kurte aj cítila. Zároveň chcem pogratulovať Kirsten k výbornému turnaju, zaslúži si všetko uznanie. Muselo byť ťažké hrať vo wimbledonskom semifinále so zdravotnou indispozíciou," skonštatovala v interview pre organizátorov 28-ročná 15. hráčka svetového rebríčka Bartoliová aj v kontexte Flipkensovej ošetrenia pravého kolena po treťom geme druhého dejstva.

Francúzka mala pomer víťazných úderov a nevynútených chýb 23:10, Belgičanka 10:6. Postupujúca zvládla všetkých 11 zákrokov pri sieti, zdolaná iba 8 z 21. Bartoliová si pripísala 78 % fiftínov rozohraných vlastným prvým podaním v porovnaní so 44 %. Nazbierala takmer dvojnásobok bodov oproti súperke (53:28).

Oba základné údery obojručne hrajúca Bartoliová od roku 2007 nebola za londýnskym štvrťfinále, do ktorého sa dostala predvlani. Minulý rok podľahla už v 2. kole Chorvátke Mirjane Lučičovej-Baroniovej. Poslednou francúzskou grandslamovou a zároveň aj wimbledonskou šampiónkou je od roku 2006 Amélie Mauresmová, vo štvrtok sedela v krajankinej lóži.

Bartoliová od 11. júna 2007 zotrváva v Top 20 hodnotenia, teraz sa vráti do prominentnej desiatky. Už má istotu minimálne 8. priečky k 8. júlu. Ak získa trofej, vyrovná si rekord v podobe 7. miesta. Sparingom hráčky, ktorá sa v ostatných mesiacoch udobrila s predstaviteľmi národnej federácie FFT a vrátila sa do fedcupového družstva, je Thomas Drouet - v máji v Madride objekt útoku Johna Tomica.

"S Amélie zažívame veľa zábavy, a to dokonca aj počas prípravy. Na dvorcoch aj mimo nich sú to s ňou len pohodové okamihy," skonštatovala Bartoliová na margo Mauresmovej.

So slávnou krajankou Kim Clijstersovou spolupracujúca Flipkensová zlepšila o tri zápasy svoj miestny výkon zo sezóny 2009. Niekdajšia jednotka mládežníckeho počítačového poradia ITF slávila pred desiatimi rokmi na tomto podujatí triumf medzi juniorkami. Seniorský osobný rekord na Majors si teraz posunula o dve kolá: v januári bola v osemfinále melbournských Australian Open. V pondelok jej bude patriť 15. alebo 16. pozícia v hodnotení.

 


Súhrn výsledkov štvrtkových stretnutí semifinále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Wimbledone v Londýne (24. júna - 7. júla, dotácia 22,56 milióna libier, tráva):

Sabine Lisická (Nem.-23) - Agnieszka Radwanská (Poľ.-4) 6:4, 2:6, 9:7 za 138 minút (33, 36, 69)
Marion Bartoliová (Fr.-15) - Kirsten Flipkensová (Belg.-20) 6:1, 6:2 za 62 minút (27, 35)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies