Wimbledon: Domáci obhajca titulu Murray presvedčivo do 2. kola

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 16:30 • 2 min
Wimbledon: Domáci obhajca titulu Murray presvedčivo do 2. kola

LONDÝN - Domáci obhajca titulu Andy Murray nasadený ako tretí postúpil do 2. kola dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Wimbledone na tráve v Londýne.

slovakia

left justify in out

V pondelňajšom otváracom dueli programu na hlavnom dvorci All England Lawn Tennis and Croquet Clubu zvíťazil nad Davidom Goffinom za 122 minút presvedčivo 6:1, 6:4, 7:5. Stále platí, že nikdy vo svojej kariére neprehral s niektorým z Belgičanov (skóre 7:0).

 

"Bol to napokon pekný zážitok, hoci včera mnou lomcovala nervozita a dnes dopoludnia tiež. Keď som však vstúpil na dvorec, vyvolalo to vo mne veľa príjemných spomienok. Užil som si uvítací aplauz a potom nadobro nastal čas pohnúť sa ďalej a preorientovať sa na tento rok," povedal Murray, ktorého naživo sledoval otec, starí rodičia, ale aj americký basketbalista Shaquille O´Neal. 

 

"Zápas mal vysokú úroveň, hoci súper bol spočiatku zrejme trochu stiesnený. Myslím si však, že druhý a tretí set mali značný štandard. Boli tam skvelé výmeny a on vyrukoval so zopár neuveriteľnými obhodeniami. Som rád, že som to zvládol v troch setoch," priznal víťaz. 

 

Dvadsaťsedemročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray dosiahol svoj jubilejný 450. singlový zápasový úspech na hlavnej profesionálnej úrovni (popri 142 nezdaroch). Z Britov je v tomto smere lepší len Tim Henman (496:274). 

Stále platí, že posledným a v tzv. otvorenej ére zároveň zatiaľ aj jediným wimbledonským šampiónom, ktorý na nasledujúcom ročníku prehral už v 1. kole, je od sezóny 2003 Lleyton Hewitt - Austrálčana vtedy hneď na úvod zastavil chorvátsky bombardér Ivo Karlovič. 

 

Posledným hráčom, ktorý na adrese SW19 Church Road obhájil trofej, je od roku 2007 Švajčiar Roger Federer. Zverenec francúzskej fedcupovej kapitánky Amélie Mauresmovej Murray sa môže stať prvým úspešným britským obhajcom od roku 1936, keď sa opakovane presadil Fred Perry. Murray sa vlani stal prvým domácim dobyvateľom Wimbledonu po 77 rokoch. 

 

Úradujúci olympijský víťaz práve z Londýna Murray hral proti 23-ročnému Goffinovi (105., bol však už aj na 42. poste) premiérovo v kariére. V 1. kola na Majors uspel vždy od melbournských Australian Open 2008, kde ho rýchlo vyradil Francúz Jo-Wilfried Tsonga, neskôr finalista predmetného podujatia. Najnižšie renkingovo postaveným súperom, ktorý Murrayho prekonal na veľkej štvorke, zostáva Francúz Arnaud Clément - v čase newyorských US Open 2005 bol na 91. mieste. Samotný Murray je teraz piaty v hodnotení, ale dočkal sa "protežovania" pri stanovovaní nasadení. 

 

Zverencovi Reginalda Willemsa Goffinovi sa ani na okrúhly desiaty pokus nepodarilo zdolať niektorého z členov Top 10 počítačového poradia. Grandslamovým maximom preňho stále je osemfinále RG 2012. 

Murray od medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka 2013 nepridal do svojej zbierky primátov ani jeden ďalší - má ich stále 28 (vrátane US Open 2012). V septembri podstúpil operáciu chrbta. Na nedávnom parížskom antukovom rovnako významnom Roland Garros sa prebojoval do semifinále. 

Dvojhra mužov - 1. kolo: 
Andy Murray (V. Brit.-3) - David Goffin (Belg.) 6:1, 6:4, 7:5 za 122 minút 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona