Wimbledon: Djokovič cez Del Potra po 2 rokoch do finále

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 19:21 • 2 min
Wimbledon: Djokovič cez Del Potra po 2 rokoch do finále

LONDÝN - Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič druhý raz vo svojej kariére postúpil do finále singlovej súťaže na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka.

slovakia

left justify in out

Víťaz tohto podujatia zo sezóny 2011 zdolal v úvodnom piatkovom semifinále dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (24. júna - 7. júla, dotácia 22,56 milióna libier, tráva) Argentínčana Juana Martína Del Potra v ich 12. vzájomnom súboji za 4:43 h tesne 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (6), 6:3. Napokon sa mu nevypomstilo, že premrhal náskok 2:1 a 4:3 s brejkom, resp. dva mečbaly za sebou v tajbrejku štvrtej časti. V piatom sete dosiahol brejk na 5:3 (sám odvrátil jednu hrozbu straty podania na 2:3). Pri jeho druhej šanci v ôsmom geme prehnal súper forhend. Následne sa Djokovič dopodával cez nepríjemné manko 0:30, ba dokonca brejkbal. Mečbal premenil bekhendom popri čiare. V "maratónoch" teraz má bilanciu 19:7, Del Potro 4:7. 

"Bol to jeden z najlepších zápasov, ktoré som absolvoval. Určite sa zaradil medzi najnadchýnajúcejšie v rámci mojej kariéry. Bolo to naozaj tesné. Súper dnes ukázal, prečo je grandslamový šampión: keď sa ocitne v ťažkostiach, dokáže vyrukovať so skvelými údermi. Zaslúži si uznanie za to, ako zabojoval. Vytiahol niekoľko úžasných forhendov. Dnes to bol tenis veľmi vysokej úrovne. Vychutnám si tento triumf a od zajtra sa začnem zaoberať finále," povedal Djokovič v interview pre organizátorov po najdlhšom wimbledonskom semifinále v histórii. Doterajší rekord v podobe 4:01 h držali od roku 1989 Čech Ivan Lendl a Nemec Boris Becker. 

V tzv. otvorenej ére išlo na tomto turnaji o premiérové semifinále medzi dvoma aktérmi, ktorí cestou doň nepustili vyzývateľom ani set. 

Zverenec Mariána Vajdu Djokovič bude v nedeľu od 15.00 h SELČ v All England Lawn Tennis and Croquet Clube bojovať o titul s úspešným z nasledujúceho semifinále Jerzy Janowicz (Poľ.-24) - Andy Murray (V. Brit.-2). Nad Britom vedie 11:7, s Poliakom ešte nehral. Bez ohľadu na meno súpera a výsledok je isté, že aj k 8. júlu bude figurovať na vrchole systému pre nasadzovanie. 

Djokovič vynikol na "winnery" 80:48, urobil o 11 nevynútených chýb viac - 48:37. Zvládol 42 z 56 zákrokov pri sieti, vyzývateľ 25 z 37. Srb využil 3 z 15 brejkbalov, Argentínčan 2 zo 7. postupujúci dominoval na esá 22:4. Po svojom prvom podaní si pripísal 83 % takto rozohraných fiftínov, po druhom iba 39 %. Zdolaný mal vyváženejšie údaje 72 %, resp. 55 %. 

Dvadsaťšesťročný Belehradčan Djokovič je od minulotýždňových vyradení obhajcu trofeje Rogera Federera zo Švajčiarska (dovedna 7-násobný šampión v britskej metropole), držiteľa trofejí zo sezón 2008 a 2010 Rafaela Nadala a austrálskeho dobyvateľa ročníka 2002 Lleytona Hewitta jediný wimbledonský hrdina v hre. Má na konte 37 trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne, ale iba jednu si vybojoval práve na tráve. 

Víťaz 6 podujatí veľkej štvorky "Nole" Djokovič nastúpil po frustrujúcej päťsetovej semifinálovej prehre na parížskom Roland Garros s Nadalom. Predminulý týždeň si zahral na exhibičnom podujatí The Boodles Challenge v Stoke Poges. Vlani na Wimbledone ťahal v semifinále za kratší koniec proti Federerovi. Vo štvorke neuspel ani v rokoch 2007 a 2010. 

Djokovič už vedie nad 24-ročným víťazom newyorských US Open 2009 Del Potrom, teraz 8. v renkingu, v bilancii zo vzájomných súperení 9:3. Revanšoval sa za prehru 6:4, 4:6, 4:6 z dosiaľ posledného, ktorý sa udial v marci v semifinále na tvrdom povrchu v kalifornskom Indian Wells. Navyše, o 10 cm vyššiemu rivalovi odplatil nezdar z jediného doterajšieho duelu na zelenom podklade: minulý rok 5. augusta na OH v tomto areáli na adrese SW19 Church Road v stretnutí o bronz podľahol 5:7, 4:6. 

Srb postúpil do vrcholného finále 11. raz v kariére z 20. semifinálových pokusov. V najlepšej štvorke bol na 13. vrcholnom podujatí v rade, čo znamená historické druhé miesto za Federerom (23: Wimbledon 2004 - Australian Open 2010). 

Jediným Argentínčanom vo finále Wimbledonu zostáva David Nalbandian od roku 2002. Zverenec Franca Davína Del Potro absentoval na RG 2013 vo francúzskej metropole pre ochorenie dýchacích ciest. Teraz ho počas turnaja sužovalo ľavé koleno. Napriek tomu o dve kolá prekonal svoj miestny osemfinálový rekord zo sezón 2011 a 2012. Na zelenom podklade ešte nikdy nebol ani vo finále, hoci je držiteľ 14 titulov. 

Dvojhra mužov - semifinále: 
Novak Djokovič (Srb.-1) - Juan Martín Del Potro (Arg.-8) 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (6), 6:3 za 283 minút (55, 44, 69, 69, 46) 

Zostávajúci piatkový program semifinále dvojhry mužov: 
Jerzy Janowicz (Poľ.-24) - Andy Murray (V. Brit.-2) / bilancia: 1:1 

Výkonu oboch spočiatku predsa len chýbali optimálne parametre, netýkalo sa to však presvedčivosti na servise, a to najmä u Djokoviča, ktorý po svojom platnom prvom prišiel až o 17. takto rozohraný fiftín. Srb sa však počnúc pomerne zvládnuteľnými returnami a aj v medzihre nedokázal vyvarovať ľahkých chýb. Hľadal tempo, tajming a tranz. Kolísanie sa prejavilo napríklad pri jeho náskoku 3:2 a brejkbale, ku ktorému viedlo Del Potrovo bekhendové hrubé zlyhanie v neutrálnej výmene. 

Djokovič si presvedčivo poradil s nepríjemným mankom 15:30 v siedmej hre: súper síce vytiahol značkový delový forhend, po ktorom publikum až zhíklo, ale nedostal sa k potrebnej nadstavbe. Za stavu 5:5 mal Del Potro (v ôsmom aj desiatom geme sa vypodával z 30:30) - viedol vtedy 15:0 na returne - veľkú smolu, že jeho forhendové krížne obhodenie z behu skončilo tesne mimo. Mohlo ho to mrzieť o to viac, že následne pod ťarchou stavu 5:6 premrhal náskok 30:0. Keď sa tajbrejk zdal byť neodvratné a dianiu na Centrálnom dvorci zodpovedajúce vyústenie, odišiel Argentínčanovi prvý servis, náhle klesol na 30:40 a na začiatku výmeny prepálil ustúpený forhend. Djokovič si tento set zaslúžil za predsa len úderovo stabilnejší, ľahkonohejší a na príjme trúfalejší výkon. Portál Yahoo informoval, že Srb má bilanciu 438:22 v zápasoch, v ktorých získal otváraciu časť. 

Často skloňované "momentum" bolo na Djokovičovej strane. Ešte citeľnejšie to mohlo byť po šiestom geme druhej časti. Srb unikol na 40:15 na returne, na ktorom bol čoraz účinnejší, nebezpečnejší a výbojnejší. Argentínčan sa však blysol výborným zákrokom pri sieti, pridal bod priamo z podania a napokon dokázal odvrátiť aj ďalšie dva brejkbaly. Súper najprv trafil loptičku rámom a potom nemal odpoveď na kvalitný servis - 3:3. Navyše, Del Potro sa forhendovým krížnym obhodením dostal na 30:0 na príjme v siedmom geme, pred ktorým mu doniesli tabletky, pravdepodobne proti bolesti. Zneistený Djokovič pokazil reakciu na return a potom iba položil raketu na bekhendovú kontru - 3:4. Argentínčan pricupital k lavičke "tsongovskými" oslavnými prískokmi. 

Del Potro viedol v ôsmom geme zdanlivo upokojujúco 40:0, akoby však stratil koncentráciu: zhoda a nezvládnutý forhend z behu. Argentínčan však z dobre pripravenej pozície poslal forhendový volej do protipohybu a dvoma vydarenými servismi sa posunul na 5:3, k vyrovnaniu sa dopodával na nulu - 5:7, 6:4. 

Srb mal za stavu 1:0 v treťom dejstve relatívne nádejných 30:15, o tri fiftíny neskôr frustrovane klepol raketou o zem po ďalšej forhendovej chybe. V tejto fáze mu chýbal záchytný moment, ale s výnimkou osudnej siedmej hry druhej časti stále mal postačujúcu kontrolu pri vlastnom servise. Platilo to aj po piatom geme, v ktorom sa Argentínčan zásluhou Djokovičovej bekhendovej chyby dostal na 30:0. Nezmajstroval odpoveď na druhé podanie s rýchlosťou 180 km/h a potom kapituloval pri dvoch prvých. Páska mu však dvoma príklonmi za sebou dodala brejkbal. Srba opäť podržalo podanie - 3:2. Del Potro v tomto štádiu v pohode držal krok. Nezdalo sa, že v doslovnom zmysle tohto konštatovania by ho pri tom nejako limitovalo obviazané koleno. Na 3:3 išiel cez 30:30 (po 30:0) aj zhodu, ponúkol v rámci toho krásny forhendový kros. 

Zápletku siedmeho gemu nastolili bekhendy. Djokovič síce trafil jeden učebnicový popri čiare, ale tri pokazil - 15:40. Del Potrov bekhendový volej potom zastavila páska a jeho bekhendový longlajn išiel vedľa. Srb si aj cez dve ďalšie zhody udržal podanie, ale koledoval si. V deviatom geme sám seba donútil k trom náročným zákrokom pri sieti, všetky však perfektne zvládol - 5:4. Vyznieval upracovane a kostrbato, ale neopadal. Del Potro v desiatej hre po svojej bekhendovej chybe čelil skóre 0:30, vtedy však opakovane vytiahol neskutočné forhendové krosy, "skladal" nimi súpera na trávnik a presvedčivo si poradil s týmto intermezzom. Ešte hrozivejším ťažkostiam odolal v dvanástej hre, keď to znova bolo 0:30 a Argentínčana vtedy pristihol bekhendový return na základnú čiaru. Srb však mierne prestrelil bekhendový pokus o "winner", následne trestuhodne jalovo zahodil veľkú šancu pri sieti a vzápätí mohol len zatlieskať Del Potrovmu risknutému forhendu presne do rohu. 

Zostane večným paradoxom, že o tajbrejku a napokon vlastne aj celom tomto gradujúcom zápase rozhodla chyba ako z prípravky. Argentínčan pri skóre 2:3 a servis najprv nebol presvedčivý pri forhende zo vzduchu, potom trafil prvý smeč rámom a druhý dokonca poslal do siete v okamihu, keď Djokovič po pošmyknutí už bol bez nároku. Srb sa od stavu 4:2 dočkal dvoch forhendových omylov zjavne rozhodeného súpera a bekhendovým blokom do napáleného returnu premenil setbal. Pokúšal sa "doraziť" súpera už na príjme vo vstupnom geme štvrtého setu, viedol 30:0 a bol aj na zhode, ale nedostal sa ďalej. Argentínčan sa pozviechal a táto fáza sa už odvíjala bez vážnejšieho vzruchu na ukazovateli skóre. Komickou vsuvkou bola krátka konverzácia zoči - voči na Srbovej strane, keď tam Del Potro doklusal popod empajrového rozhodcu Jamesa Keothavonga po zakončení. Po viac ako troch hodinách boja však už prichádzali k slovu aj fyzické dispozície a Srb pôsobil sviežejšie. Na returne v siedmom geme odskočil na 40:15. Na jeho bekhendové krížne obhodenie našiel Argentínčan účinný bekhendový volej spod kolien, ale vzápätí poslal forhend do siete, keď ho súper vychýlil zásahom presne na základnú čiaru - 3:4. 

Del Potro však odmietol skloniť hlavu - okamžite zvládol rebrejk. Po priebežnom obrate z 15:30 na 40:30 sa presadil skvostným bekhendom popri čiare vo výmene, v ktorej bol prevažne v defenzíve. Djokovič nechcel pristúpiť na vyhrocovanie drámy. Evidentne cítil, že herne aj kondične má na to, aby sa vyhol prípadnému piatemu setu. Na príjme sa aj s pomocou šťasteny dostal na 30:0, napokon však nemal ani brejkbal - 4:5. Argentínčan sa na returne v desiatom geme za stavu 30:40 zo svojho pohľadu nedostal na zhodu, lebo si nevyžiadal "Jastraba", hoci záznam ukázal, že to mal urobiť. Keď k tomu pristúpil v "lotérii" (zastavil výmenu), nemal pravdu. Vzápätí síce odstránil manko minibrejku, ale neodolal tlaku cez prísne dlhý return - 1:3. Vtedy zastavil výmenu Djokovič, tiež nesprávne. Srb sa esom posunul na 4:2, znova však prišiel o minibrejkový náskok - už to bolo iba 4:3 - a po jeho nedobrovoľnej roznožke 4:4. V ďalšej strhujúcej výmene skončil Del Potro až v hľadisku, ani takáto obetavosť však nestačila - 4:5* a potom dva mečbaly. Del Potro ten prvý (na príjme) odvrátil v azda najkrajšej výmene zápasu (24 úderov): oslavným gestom odmával Srbov lob za. Druhú hrozbu vymazal vstúpeným forhendom po agilnom prejave, súper doplatil na pasívne viaznutie v bekhendových krosoch. Ako vyzerá dôrazný bekhend mu Argentínčan demonštroval hneď dvakrát. Najprv ním zakončil po vydarenom podaní a vzápätí zavrel oči pri krížnom returne druhého podania - 8:6. Djokovič má v tejto sezóne tajbrejkovú bilanciu 15:5, Del Potro 11:6, za kariéru je to 151:86, resp. 93:70. 

Srb hneď vo svojom prvom geme na príjme v piatom sete išiel z 0:40 na zhodu, Del Potro však zabral forhendom a dostal sa na 1:1. Djokovič si znova preniesol servis na nulu. Spomenuté problémy mal až v geme za stavu 2:2, keď zo 40:15 ešte čelil hrozbe straty podania po pokazenom forhende, ale ponúkol víťazný drajv. Argentínčan pod ťarchou brejkbalu v šiestej hre osvedčil pevné nervy pri druhom podaní a Srb čoskoro krútil hlavou nad šancou, ktorá pominula. Ďalšie dve príležitosti si najmä húževnatou defenzívou doprial v ôsmom geme, dosiahol vytúžený brejk a - nie bez okamihov obáv - rozhodol túto drámu vo svoj prospech.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona