Wimbledon: Cibulková prehrala v 3. kole dvojhry so Šafářovou

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 18:23 • 2 min
Wimbledon: Cibulková prehrala v 3. kole dvojhry so Šafářovou

LONDÝN - Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako desiata prehrala v piatkovom zápase 3. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (23. júna - 6. júla, celková dotácia 25 miliónov libier, tráva) so skúsenou ľavorukou Češkou Luciou Šafářovou v ich štvrtom vzájomnom súboji za 78 minút 4:6, 2:6.

slovakia

left justify in out

Súperka premenila hneď prvý mečbal skvostným obhodením zo zdanlivo beznádejnej pozície. 

 

Postupujúca predviedla energickejší, aktívnejší a istejší výkon. Ťažila z kvalitného servisu, účinnejšie triafala returny a najmä forhendom rozpútavala priebojnú ofenzívu. Dvadsaťsedemročná 23. hráčka renkingu WTA Šafářová pripomenula, že už bola aj 17. pozícii, ba na kurte č. 3 v britskej metropole často práve ona vyznievala ako členka Top 10. Ponúkla až nečakane disponovaný výkon. O dva roky mladšia Cibulková bojovala, ale - na rozdiel od 2. kola proti Belgičanke Alison van Uytvanckovej (3:6, 6:3, 8:6 z manka 2:5 v rozhodujúcom sete) - nedokázala ani ku koncu prebrať réžiu nad dianím a nenašla cestu nazad. 

 

Šafářová mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 24:17, Cibulková 11:17. Češka využila 4 zo 14 brejkbalov, Slovenka 1 z 3. Postupujúca zvládla 9 z 13 zákrokov pri sieti, zdolaná 2 zo 6. 

 

Češka hneď v otváracom geme odskočila na 40:15 na returne, potrebovala však tretí brejkbal na 1:0. Únik potvrdila cez manko 0:30. Slovensku mohol tento nevydarený vstup mrzieť o to viac, že v nasledujúcich troch hrách pri vlastnom podaní prišla len o jeden fiftín. Za stavu 3:4 nezužitkovala brejkbal, pri skóre 4:5 sama odvrátila päť takýchto hrozieb, zároveň setbalov, z nich tri za sebou. Raz jej extrémne pomohla páska siete, Cibulková však pod tlakom napríklad aj vytiahla výborný forhend popri čiare. Šafářová v desiatom geme ako podávajúca klesla z 30:0 na 30:40, kritický okamih však zvládla a pri jej dovedna šiestom setbale odletel súperke bekhend. 

 

Navyše, Cibulková v úvodnom štádiu druhej časti rýchlo mala manko 0:3 s dvojitým brejkom. Zabrala a upravila na 2:3, odvtedy si však nepripísala už ani gem. 

 

Cibulková nastúpila pri vzájomnej bilancii 3:0 bez odovzdania čo i len setu, pričom Šafářovú naposledy prekonala v októbri 2011 v semifinále v rakúskom Linzi (6:1, 6:4), ale takto naznačený pomer síl napokon nič neznamenal vzhľadom na momentálnu formu brnianskej rodáčky. Češka je medzi najlepšími šestnástimi na veľkej štvorke štvrtý raz, na Wimbledone premiérovo. V minulosti sa jej to podarilo na Australian Open 2007, kde bola dokonca vo štvrťfinále, a na Roland Garros 2007 a 2014. 

 

Šafářová nasadená ako dvadsiata tretia, si v osemfinále zmeria sily s krajankou Terezou Smitkovou, takže ČR má v predstihu istotu štvrťfinále. Devätnásťročná kvalifikantka Smitková, 175. v hodnotení, v piatok vyradila Srbku Bojanu Jovanovskú 10:8 v treťom sete, pričom dva razy prijímala proti prehre a odvrátila dva mečbaly - prvý už v dvanástom geme druhej časti pri vlastnom servise a druhý na príjme za stavu 6:7 v treťom dejstve (po tom, ako nezužitkovala náskok 40:0). Na returne v šestnástom geme jej nestačilo 40:0, ale v osemnástej hre premenila svoj dovedna piaty mečbal. Dráma s tuctom brejkov trvala 2:50 h. Smitková nastrieľala 16 es a dala 58 víťazných úderov, ale aj spáchala 66 nevynútených chýb. 

Dvadsaťpäťročná Bratislavčanka Cibulková si odnáša prémiu 71 000 libier a 130 bodov do svetového rebríčka, v ktorom figuruje na 10. priečke. 

 

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie Mateja Liptáka Cibulková má na Majors osobný rekord v podobe finále melbournských Australian Open 2014. Nedávno na Roland Garros na antuke v Paríži prehrala takisto v 3. kole, a to s Austrálčankou Samanthou Stosurovou. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka hrala ôsmy raz. Pred troma rokmi bola vo štvrťfinále, v ktorom nazbierala len dva gemy proti Ruske Marii Šarapovovej. Vlani podľahla v 3. kole Talianke Roberte Vinciovej. 

 

Slovensko už nemá zastúpenie vo dvojhre v All England Lawn Tennis and Croquet Clube. Hneď v 1. kole neuspeli Martin Kližan, Lukáš Lacko, Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková, Karolína Schmiedlová a Jana Čepelová. 

Dvojhra žien - 3. kolo: 
Lucie Šafářová (ČR-23) - Dominika Cibulková (SR-10) 6:4, 6:2 za 78 minút 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies