Wimbledon: Bartoliová po 6 rokoch znova do finále

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 15:21 • 2 min
Wimbledon: Bartoliová po 6 rokoch znova do finále

LONDÝN - Francúzka tenistka Marion Bartoliová nasadená ako pätnásta postúpila po šiestich rokoch druhý raz vo svojej kariére do finále singlovej súťaže na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtkovom úvodnom semifinále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone na tráve v Londýne zvíťazila nad 27-ročnou Belgičankou Kirsten Flipkensovou, 20. v renkingu, v ich premiérovom vzájomnom dueli za 62 minút jednoznačne 6:1, 6:2. Najhladším wimbledonským semifinále podľa počtu gemov zostáva zápas zo sezóny 2009, v ktorom Američanka Venus Williamsová zdolala Rusku Dinaru Safinovú 6:1, 6:0, informovalo twitterové konto podujatia.

V prvom sete Bartoliová prehrala napokon jediný gem za stavu 3:0. V druhej časti odskočila takisto na 3:0 - v tomto prípade dokonca s dvojitým brejkom. Následne síce prišla o servis, ale potom sa posunula z 3:1 na 5:1. Koncovku v pohode zvládla. Druhý mečbal od skóre 40:0 v ôsmom geme premenila kombináciou nátlakového forhendu popri čiare a smeču. Dosiahla svoj jubilejný 50. triumf nad niektorou z členiek Top 20.

"V tejto chvíli tomu fakt nemôžem uveriť. Hrala som dnes skvele, presne tak som sa na kurte aj cítila. Zároveň chcem pogratulovať Kirsten k výbornému turnaju, zaslúži si všetko uznanie. Muselo byť ťažké hrať vo wimbledonskom semifinále so zdravotnou indispozíciou," skonštatovala v interview pre organizátorov Bartoliová aj v kontexte Flipkensovej ošetrenia pravého kolena po treťom geme druhého dejstva.

Francúzka mala pomer víťazných úderov a nevynútených chýb 23:10, Belgičanka 10:6. Postupujúca zvládla všetkých 11 zákrokov pri sieti, zdolaná iba 8 z 21. Bartoliová si pripísala 78 % fiftínov rozohraných vlastným prvým podaním v porovnaní so 44 %. Nazbierala takmer dvojnásobok bodov oproti súperke (53:28).

Dvadsaťosemročná 15. hráčka svetového rebríčka WTA Bartoliová bude v sobotu bojovať o titul s úspešnou z nasledujúceho semifinále Sabine Lisická (Nem.-23) - Agnieszka Radwanská (Poľ.-4).

Oba základné údery obojručne hrajúca Bartoliová v roku 2007 vo finále na adrese SW19 Church Road v britskej metropole nestačila na spomenutú V. Williamsovú. Medzičasom nebola za miestnym štvrťfinále, do ktorého sa dostala predvlani. Minulý rok podľahla už v 2. kole Chorvátke Mirjane Lučičovej-Baroniovej. Poslednou francúzskou grandslamovou a zároveň aj wimbledonskou šampiónkou je od roku 2006 Amélie Mauresmová, vo štvrtok sedela v krajankinej lóži.

Bartoliová od 11. júna 2007 zotrváva v Top 20 hodnotenia, teraz sa vráti do prominentnej desiatky. Už má istotu minimálne 8. priečky k 8. júlu. Ak získa trofej, vyrovná si rekord v podobe 7. miesta. Sparingom hráčky, ktorá sa v ostatných mesiacoch udobrila s predstaviteľmi národnej federácie FFT a vrátila sa do fedcupového družstva, je Thomas Drouet - v máji v Madride objekt útoku Johna Tomica.

"S Amélie zažívame veľa zábavy, a to dokonca aj počas prípravy. Na dvorcoch aj mimo nich sú to s ňou len pohodové okamihy," skonštatovala Bartoliová.

So slávnou krajankou Kim Clijstersovou spolupracujúca Flipkensová zlepšila o tri zápasy svoj miestny výkon zo sezóny 2009. Niekdajšia jednotka mládežníckeho počítačového poradia ITF slávila pred desiatimi rokmi na tomto podujatí triumf medzi juniorkami. Seniorský osobný rekord na Majors si teraz posunula o dve kolá: v januári bola v osemfinále melbournských Australian Open. V pondelok jej bude patriť 15. alebo 16. pozícia v hodnotení.

Dvojhra žien - semifinále:
Marion Bartoliová (Fr.-15) - Kirsten Flipkensová (Belg.-20) 6:1, 6:2 za 62 minút (27, 35)

Zostávajúci štvrtkový program semifinále dvojhry žien:
Sabine Lisická (Nem.-23) - Agnieszka Radwanská (Poľ.-4) / bilancia: 1:1



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies