Willimu Nelsonovi udelia Gershwinovu cenu za populárnu pieseň

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 18:12 • 2 min
Willimu Nelsonovi udelia Gershwinovu cenu za populárnu pieseň

USA - Americký country spevák Willie Nelson dostane v novembri vo Washingtone Gershwinovu cenu za populárnu pieseň.

slovakia

left justify in out

Prvým laureátom ocenenia, ktoré udeľuje Kongresová knižnica USA osobnostiam hudobného priemyslu za celoživotné dielo, sa stal v roku 2007 Paul Simon. Po ňom ju získali aj Stevie Wonder, Paul McCartney, Burt Bacharach, Hal David, Carole King a Billy Joel.

 

Osemdesiatdvaročný Willie Nelson sa stal jedným najuznávanejších country umelcov na svete vďaka albumom Shotgun Willie (1973), Red Headed Stranger (1975) či Stardust (1978). V súčasnosti má na konte už viac ako 70 štúdioviek, pričom zatiaľ naposledy vydal v júni spoločný album s Merle Haggard s názvom Django & Jimmie. Okrem toho si zahral vo vyše 30 filmoch, napísal niekoľko kníh a je tiež aktivistom - presadzuje dekrimininalizáciu marihuany a používanie biopalív. Za držbu marihuany ho v roku 2010 zatkli v mestečku Sierra Blanca v Texase. Jedenásťnásobný držiteľ Grammy predal len v USA viac ako 40 miliónov kópií svojich viac ako 100 nahrávok. V roku 2012 odhalili v texaskom Austine takmer 2,5-metrovú bronzovú sochu s jeho podobizňou. Sochár Clete Shields hudobnú legendu zvečnil posediačky s akustickou gitarou, pričom nezabudol ani na jeho charakteristické vrkoče. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies