William a Catherine navštívili domorodých obyvateľov na odľahlom severe

NETKY.SK • 6 Júl 2011, 10:07 • 2 min
William a Catherine navštívili domorodých obyvateľov na odľahlom severe

William a Catherine navštívili domorodých obyvateľov na odľahlom severe

slovakia

left justify in out

img

Bubny, tanec a neustály dážď privítali v utorok britského princa Williama a jeho manželku Catherine v Severozápadných teritóriách, najodľahlejšej severnej časti Kanady, v ktorej sú mladomanželia na deväťdňovej návšteve.
      Táto riedko osídlená kanadská provincia s vyše 40.000 obyvateľmi je domovom kmeňa Dené, ktorý patrí k takzvanému Prvému národu Kanady, teda k jej domorodým skupinám obyvateľstva.
      Mladomanželia si pozreli športy Eskimákov (Inuitov) ako napríklad obdobu hokeja nazývanú "shinny", potom odleteli na obojživelnom lietadle k jazeru Blachford Lake, kde mali pozorovať úpravu koží z losa a sušenie rýb.
      William povedal, že je úžasné nachádzať sa "na sever od šesťdesiatky", a na mysli mal 60. stupeň severnej zemepisnej šírky, ktorý prechádza cez kanadské Severozápadné teritóriá. Princ rozprával po francúzsky, anglicky a v dvoch kmeňových jazykoch vrátane Dené.
      Williamova stará matka, kráľovná Alžbeta II., je oficiálnou hlavou Kanady, ktorá stále patrí do britského Spoločenstva národov.
      Väčšina obyvateľov Severozápadných teritórií patrí k Prvému národu, teda k pôvodným kmeňom, a hlavným mestom tejto provincie je Yellowknife, pomenovaný podľa medených zbraní, ktoré Indiáni kedysi nosili.
      Pre vojvodu a vojvodkyňu z Cambridge bolo pripravené stretnutie s náčelníkmi domorodých kmeňov a takisto ukážky, ako tamojší obyvatelia sušia ryby, aby sa im uchovali čo najdlhšie, a ako spracovávajú kože sobov na odev a obuv.
       Mladomanželia z britskej kráľovskej rodiny (obaja 29-roční) majú odcestovať z Kanady v piatok 8. júla do americkej Kalifornie, kde strávia týždeň.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies