Wilders láka Le Penovú do aliancie nacionalistických strán pred eurovoľbami

NETKY.SK • 15 Október 2013, 13:10 • 2 min
Wilders láka Le Penovú do aliancie nacionalistických strán pred eurovoľbami

AMSTERDAM - Predseda holandskej ultrapravicovej Strany slobody (PVV) Geert Wilders pozval líderku francúzskej pravicovej strany Národný front (FN) Marine Le Penovú na stretnutie, ktoré by sa malo konať v novembri v priestoroch holandského parlamentu.

slovakia

left justify in out

Wilders informoval o svojom zámere v pondelok večer počas televíznej šou Nieuwsuur. S predstaviteľkou francúzskej krajnej pravice by chcel diskutovať o plánoch na vytvorenie koalície nacionalistických strán pred budúcoročnými európskymi voľbami. Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať koncom mája. Wilders sa s Le Penovou prvýkrát stretol v apríli tohto roku.

Nejde o Wildersovu prvú ponuku smerom k európskym nacionalistickým stranám, lebo o podobný prístup sa snaží smerom k flámskemu separatistickému hnutiu Vlaams Belang z Belgicka, Lige severu v Taliansku či Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). 

UKIP, podobne ako aj pravicová populistická strana Švédski demokrati (SD) odmietli vstúpiť do aliancie s Národným frontom Le Penovej, uviedol v tejto súvislosti holandský denník Volkskrant. Le Penová uviedla, že sa chce stretnúť s Wildersom, aby si vytvorila vlastný názor na neho, nezávisle od "démonizovania jeho osoby zo strany médií a ďalších politikov."  "Keď sme sa stretli prvýkrát, uvedomili sme si, že máme veľa spoločného," povedala líderka FN pre médiá.

Wilders Le Penovú opísal ako charizmatickú političku a dodal, že strany ako Národný front a PVV môžu znížiť vplyv eurofilov a súčasnej politickej elity v EÚ prostredníctvom nadchádzajúcich európskych volieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies