Wilders: Koaličné rozhovory v Holandsku ignorujú 1,3 milióna voličov jeho strany

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 16:11 • 2 min
Wilders: Koaličné rozhovory v Holandsku ignorujú 1,3 milióna voličov jeho strany

HAAG - Holandský protiislamský zákonodarca Geert Wilders dnes vyhlásil, že politické strany diskutujúce o zostavení budúcej vládnej koalície ho z rozhovorov vylučujú a odsúvajú do úzadia aj 1,3 milióna ľudí, ktorí v minulotýždňových parlamentných voľbách hlasovali za jeho stranu.

slovakia

left justify in out

"Je mi to naozaj ľúto," povedal Wilders. "Nemalo by to tak byť a myslím si, že mnoho ľudí pre to nebude mať pochopenie," dodal líder Strany za slobodu (PVV).

 

Wilders sa vyjadril po stretnutí s úradujúcou ministerkou zdravotníctva Edith Schippersovou. Tá tento týždeň vedie rozhovory o tom, ktoré strany by mali byť zapojené do diskusií o zložení budúcej vlády. Po minulotýždňových voľbách budú musieť spojiť sily najmenej štyri strany, aby dosiahli väčšinu v 150-člennej dolnej komore holandského parlamentu.

 

Pravicovo-liberálna Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) dvojnásobného premiéra Marka Rutteho získala najviac kresiel a podľa očakávania bude stáť v čele budúcej koalície. Wildersova PVV sa umiestnila ako druhá, ale Rutte a líder kresťanských demokratov spoluprácu s ním vylúčili.

 

Obe strany ešte pred voľbami z 15. marca dali jasne najavo, že nebudú spolupracovať s Wildersom, ktorého jednostranový program obsahoval aj sľuby deislamizovať Holandsko tým, že zakáže prisťahovalectvo z moslimských krajín, zatvorí mešity a zakáže aj islamskú svätú knihu Korán.

 

Rutte tiež vyhlásil, že nemôže dôverovať Wildersovi, keď bude v úrade premiéra robiť ťažké a tvrdé rozhodnutia, lebo Wilders spôsobil pád Rutteho prvej koalície v roku 2012, keď odmietol schváliť balík prísnych úsporných opatrení. V tom čase Wilders síce nebol súčasťou Rutteho menšinovej vlády, ale súhlasil s jej podporou pri dôležitých hlasovaniach.

 

Koaličné rozhovory budú pokračovať vo štvrtok, keď sa Schippersová (VVD) stretne s Ruttem a lídrami kresťanských demokratov (CDA), sociálnodemokratickej strany D66 i socialistov zo Zelenej ľavice a bude s nimi diskutovať o vytvorení kabinetu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies