Wilders čelí žalobe rakúskych moslimov za urážku islamu

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 14:45 • 2 min
Wilders čelí žalobe rakúskych moslimov za urážku islamu

BRUSEL - Predseda holandskej protimoslimsky a protiimigračne orientovanej Strany slobody (PVV) Geert Wilders čelí ďalšiemu vyšetrovaniu. Tento raz zo strany rakúskej moslimskej organizácie, ktorá požiadala tamojšiu prokuratúru aby začala vyšetrovanie voči Wildersovi pre podozrenie z podnecovania k nenávisti a urážku islamu.

slovakia

left justify in out

Správu zverejnil dnes holandský denník Telegraaf. Sťažnosť z Rakúska prišla po tom, ako líder PVV v marci predniesol prejav vo Viedni, v ktorom údajne urazil rakúskych moslimov.

 

"Tento právny džihád je neuveriteľný," zareagoval Wilders na správy z Rakúska na svojom účte na Twitteri. Ako uviedol, pravda môže byť pre niektorých ľudí nepríjemná, "to však neznamená, že to nie je pravda."

 

Denník Telegraaf nespresnil, kedy sa príslušné rakúske úrady začnú zaoberať vyšetrovaním Wildersovho prejavu.

Spravodajský server DutchNews.nl vlani v decembri uviedol, že Wilders bude predvolaný pred súd za prejavy diskriminácie a podnecovanie k nenávisti voči prisťahovalcom z Maroka, ktorých sa mal dopustiť v marci 2014 počas povolebného mítingu pred priaznivcami svojej strany. Wilders vtedy otvorene hovoril o potrebe zníženia počtu Maročanov v Holandsku, pričom dodal, že sa nenechá vo svojich názoroch umlčať.

 

Uvedený postoj Wildersa v otázke prisťahovalcov viedol k tomu, že dvaja poslanci holandského parlamentu a tiež dvaja europoslanci sa rozhodli opustiť rady PVV, podobne ako aj niekoľko poslancov mestských a provinčných samospráv. Holandská prokuratúra vlani evidovala na adresu Wildersa najmenej 6400 sťažností.

 

V súdnych kauzách z roku 2010 Wildersovi nebola dokázaná vina z podnecovania nenávisti a diskriminácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies