Wilders by chcel výstavu karikatúr Mohameda vystaviť v holandskom parlamente

NETKY.SK • 4 Máj 2015, 14:26 • 2 min
Wilders by chcel výstavu karikatúr Mohameda vystaviť v holandskom parlamente

BRUSEL/AMSTERDAM - Kontroverzný holandský politik a šéf protiislamsky a protiimigračne zameranej Strany za slobodu (PVV) Geert Wilders oznámil, že na pôde holandského parlamentu by chcel usporiadať medzinárodnú súťaž karikatúr proroka Mohameda. Napísal to dnes spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Wilders to uviedol po tom, ako si nedeľňajší útok na komunitné centrum v Garlande v americkom štáte Texas vyžiadal smrť oboch útočníkov a jedného zraneného ochrankára. V Centre Curtisa Culwella sa konala kontroverzná výstava karikatúr Proroka, na ktorej ako hosť s prejavom vystúpil aj Wilders.
     

Holandský ultrapravicový politik krátko po streľbe pri mieste konania výstavy oznámil, že opustil budovu za prítomnosti ťažko ozbrojených mužov zákona.
     

Usporiadateľom súťaže s názvom Muhammad Art Exhibit and Cartoon Contest je protiislamská organizácia American Freedom Defense Initiative (AFDI). Podľa organizátorov prišlo do tejto súťaže s odmenou vo výške 10.000 eur za najlepšiu karikatúru Mohameda viac ako 350 kresieb z celého sveta. 

     

Po medializácii násilného incidentu spojeného priamo s výstavou karikatúr Wilders na oficiálnej stránke PVV uviedol, že pomôže zorganizovať podobnú výstavu karikatúr v Holandsku.
     

"Vyzývam vás, aby ste s touto výstavou prišli do Holandska. Pomôžem vám s vystavovaním týchto karikatúr v budove holandského parlamentu," uviedol Wilders. 
     

Podľa starších správ servera DutchNews.nl má Wilders úzke spojenie s niektorými protimoslimskými organizáciami v USA. Proizraelský think-tank Middle East Forum so sídlom vo Philadelphii podľa tohto zdroja financoval Wildersovi právne náklady v rokoch 2010 a 2011, keď šéf PVV čelil v Holandsku súdnym obvineniam z podnecovania k rasovej nenávisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies