Wikipédia zažalovala na Európskom súde pre ľudské práva Turecko

NETKY.SK • 24 Máj 2019, 8:43 • 2 min
Wikipédia zažalovala na Európskom súde pre ľudské práva Turecko

SAN FRANCISCO - Spoločnosť, ktorá prevádzkuje internetovú encyklopédiu Wikipédia sa rozhodla zažalovať Turecko na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP).

slovakia

left justify in out

Dôvodom má byť viac ako dvojročný zákaz jej fungovania na území Turecka. Nadácia Wikimedia Foundation vo svojej žalobe tvrdí, že pozastavenie jej prevádzky porušuje právo na slobodu vyjadrovania.

 

img

 

Wikipédia v rámci Turecka nefunguje od apríla 2017. Kompetentné inštitúcie sa k tejto téme vyjadrili len stroho, vraj prijali "administratívne opatrenia". Nikto však nevie, čo bolo skutočným dôvodom tohto zákazu. Tamojšie úrady tvrdia, že Wikipédiu požiadali o odstránenie obsahov podporujúcich terorizmus. Konkrétne malo ísť o dva príspevky - o sýrskej vojne a štátom sponzorovanom terorizme. Wikipédia však úplne odstránenie spomínaných článkov odmietla. Pripustila ich úpravu, no úplné vymazanie by z ich pohľadu išlo proti demokratickým hodnotám, ktoré sa týkajú všeobecných ľudských vedomostí.

 

"Je smutné, že sa to dostalo až sem, hoci vedomosti sú základným ľudským právom. Budeme naďalej presadzovať svoje záujmy, až kým nezvíťazíme," konštatoval zakladateľ Wikipédie Jimmy Wales.

 

img

 

S blokovaním v Turecku mali problém už viaceré sociálne média, napríklad aj Twitter alebo Facebook. K týmto krokom sa krajina obvykle uchyľovala po teroristických útokoch alebo protestoch.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona