WikiLeaks zverejní ďalšie tajné diplomatické depeše z ambasády v Bratislave

NETKY.SK • 22 August 2013, 12:02 • 2 min
WikiLeaks zverejní ďalšie tajné diplomatické depeše z ambasády v Bratislave

BRATISLAVA - WikiLeaks Slovensko je dnes na protest voči trestu pre amerického vojaka Bradleyho Manninga pripravená zverejniť ďalšie tajné diplomatické depeše z veľvyslanectva v Bratislave. Tvrdí to riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

slovakia

left justify in out

"Vojak Manning je politický väzeň, väzeň svedomia. Nedopustil sa žiadneho zločinu, práve naopak, jeho väzba a súd boli fackou spravodlivosti a s tým nemôžeme súhlasiť. Naše snahy o jeho prepustenie pokračujú," vyhlásil Weisenbacher. Podľa jeho slov je poburujúce, že americká administratíva investovala toľko energie na prenasledovanie tohto 25-ročného mladého muža namiesto toho, aby vyšetrila podozrenia zo zneužitia právomoci, vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a porušovania ľudských práv popísaných v dokumentoch, ktoré zverejnila WikiLeaks.

Weisenbacher pripomína, že Inštitút ľudských práv sa v kauze Bradleyho Manninga angažuje dlhšie, už v januári realizoval demonštráciu pred budovou veľvyslanectva v Bratislave. Vo februári zasa aktivisti "zaútočili" na ambasádu mailovými žiadosťami a telefonátmi. Veľvyslanectvo USA vtedy na jeden deň vyplo svoj server.  Na festivale Pohoda sa za prepustenie vojaka Manninga podpísalo viac než 1000 Slovákov.

"Väzenie pre Manninga je kontraproduktívne voči záujmom USA. Oprávnený hnev, ktorý tento rozsudok vyvolal, bude len posilňovať snahy o nové odhalenia, ako tomu nasvedčuje prípad Snowden. Žiaľ, USA takýmto počínaním vysielajú i negatívny signál o hodnote spravodlivosti a ľudských práv do sveta. Je smutné a príznačné, že Bradley bol odsúdený práve na výročie sovietskej okupácie našej krajiny a začiatku normalizácie," doplnila programová riaditeľka Inštitútu ľudských práv Alena Krempaská.

WikiLeaks Slovensko bolo spustené vo februári tohto roku na stránke www.wikileaks-slovensko.org a publikuje preklady vybraných tajných dokumentov pochádzajúcich z ambasády USA v Bratislave. V minulých mesiacoch sa na nej objavili informácie o korupcii medzi slovenskými politikmi či snahách amerických diplomatov manipulovať situáciu na Slovensku v prospech amerických korporácií. Preklady, ktoré sú výsledkom práce dvadsiatky dobrovoľníkov, si za šesť mesiacov prečítalo viac než 200.000 návštevníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies